PM Modi hekelt het Congres voor het houden van het symbool van machtsoverdracht door Britten als een 'wandelstok' van een museum

0
48

Het congres bekritiseren vanwege het degraderen van het “heilige spook” – ‘Sengol’ – als een “wandelstok” in een privémuseum in Allahabad, zei premier Narendra Modi zaterdag dat de Sengol een symbool was van de machtsoverdracht van de Britten in 1947 en na de onafhankelijkheid het nodige respect had moeten krijgen.

< p>De Sengol heeft ook betekenis omdat het de “glorieuze tradities van het prekoloniale India verbond met de toekomst van het onafhankelijke India”, zei hij.

Lees ook | De herontdekking van een speciaal geschenk voor Nehru uit Madras: Vummidi-familie wordt geëerd voor Sengol

In een toespraak tot een groep adheenams (hoofden van hindoeïstische kloosters) die uit verschillende Shaivite matths van Tamil Nadu waren gevlogen voorafgaand aan de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw op zondag, zei Modi, die onder meer een Sengol ontving: “Het zou zou goed zijn geweest als de Sengol na de onafhankelijkheid het nodige respect zou hebben gekregen. Maar het heilige spook werd tentoongesteld als een wandelstok in Anand Bhawan, Prayagraj. Uw ‘sevak’ en onze regering heeft het naar buiten gebracht.”

Op vrijdag had het congres gezegd dat er geen gedocumenteerd bewijs is dat Lord Mountbatten, C. Rajagopalachari en Jawaharlal Nehru de ‘Sengol’ als symbool van machtsoverdracht van de Britten naar India.

Op zaterdag zei Modi dat er vragen rijzen over het symbool van machtsoverdracht ten tijde van de onafhankelijkheid. “Destijds vonden we onder leiding van Adheenam en Raja-ji (Rajagopalachari) een gezegend pad van onze heilige oude Tamil-cultuur – het pad van machtsoverdracht door middel van Sengol.” Sengol, zei hij, herinnerde de persoon die het droeg eraan dat hij verantwoordelijk is voor het welzijn van het land.

In 1947, merkte Modi op, creëerde Thiruvavaduthurai Adheenam een ​​speciale Sengol. “Tegenwoordig herinneren foto's uit die tijd ons aan de diepe emotionele band tussen de Tamil-cultuur en het lot van India als moderne democratie. Vandaag is deze sage tot leven gekomen uit de pagina's van de geschiedenis', zei hij.

'We hebben de mogelijkheid om het eerste moment van onafhankelijkheid te doen herleven tijdens de oprichting van de Sengol in het nieuwe parlementsgebouw', zei hij. gezegd. “De Sengol krijgt zijn verdiende plaats in de tempel van de democratie.”

Lees ook | 'Sengol' wordt geïnstalleerd in het nieuwe parlement: Betekenis van de scepter, voor het eerst gegeven aan Nehru

Modi benadrukte de rol van het Tamil-volk in de vrijheidsstrijd en zei dat de staat een bolwerk van nationalisme is geweest en dat de mensen altijd een “geest van dienstbaarheid en welzijn van Maa Bharathi”, maar die bijdrage kreeg na de onafhankelijkheid geen “passende erkenning”.

De Sengol-scepter, anderhalve meter lang, is gemaakt van zilver en goud. De regering zegt dat het op 14 augustus 1947 door Lord Mountbatten aan Nehru is overgedragen, als symbool van de machtsoverdracht.

Lees ook

Kruis personeel van legerofficieren naar IAF, marine binnenkort

PM symbool van House trust, diep tevreden heeft hij het ingehuldigd: President

Nieuw parlementsgebouw wordt basis voor creatie van een nieuw India: PM…

Inhuldiging parlementsgebouw: op hun grootste dag wa…Advertentie Lees ook | Het congres claimt geen gedocumenteerd bewijs van ‘Sengol’ symbool zijn van machtsoverdracht door Britten naar India; BJP slaat terug

Onderstrepend dat de kracht van India afhangt van zijn eenheid, waarschuwde Modi ook voor degenen die “obstakels opwerpen in de weg van de vooruitgang van het land” en uitdagingen stellen. “Degenen die de vooruitgang van India belemmeren, zullen proberen onze eenheid te verbreken. Maar ik ben er zeker van dat we elke uitdaging zullen aangaan met de spiritualiteit en sociale kracht die het land van uw instellingen krijgt', zei hij, in wat wordt gezien als een verwijzing naar het standpunt van sommige oppositiepartijen. besluit om de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw op zondag te boycotten.