Oekraïne richt zich op Russische oliepijpleidinginstallaties met drones: rapport

0
64

Oekraïne heeft zaterdag oliepijplijninstallaties diep in Rusland getroffen met een reeks drone-aanvallen, onder meer op een station dat de enorme Druzhba-oliepijpleiding bedient die West-Siberische ruwe olie naar Europa stuurt, aldus Russische media.

Oekraïens. drone-aanvallen in Rusland zijn de afgelopen weken in intensiteit toegenomen en de New York Times meldde dat de Amerikaanse inlichtingendienst gelooft dat Oekraïne eerder deze maand achter een drone-aanval op het Kremlin zat.

Oekraïne heeft niet publiekelijk toegegeven aanvallen te hebben uitgevoerd op doelen in Rusland. Het Oekraïense ministerie van Defensie reageerde zaterdag niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

In de regio Tver, net ten noordwesten van Moskou, vielen twee drones een station aan dat de Druzhba (Vriendschap) pijpleiding bedient, een van 's werelds grootste oliepijpleidingen, aldus de krant Kommersant.

De gemeenteraad van Tver zei dat een drone was neergestort nabij het dorp Erokhino, ongeveer 500 km (310 mijl) van de grens met Oekraïne.

Het Telegram-kanaal Baza, dat goede bronnen heeft onder Rusland’ s veiligheidsdiensten, zeiden dat de drones een station aanvielen dat de Druzhba-pijpleiding bedient.

Druzhba, gebouwd door de Sovjet-Unie, heeft een capaciteit om meer dan 2 miljoen vaten per dag (bpd) op te pompen, maar is zwaar onderbenut nadat Europa probeerde zijn afhankelijkheid van Russische energie te verminderen nadat president Vladimir Poetin vorig jaar troepen naar Oekraïne had gestuurd.

Advertentie

De Russische oliepijpleidingsoperator Transneft zei eerder deze maand dat een vulpunt op Druzhba in een Russische regio grenzend aan Oekraïne was aangevallen.

DRONE BATTLE< /sterk>

Tijdens zijn dagelijkse briefing over de oorlog in Oekraïne zei het Russische ministerie van Defensie dat het de afgelopen 24 uur 12 Oekraïense drones had vernietigd en twee langeafstands Storm Shadow-kruisraketten had onderschept die door Groot-Brittannië aan Oekraïne waren geleverd.

Rusland zei ook dat het door de VS gebouwde HIMARS-raketten en HARM-raketten met een korter bereik had onderschept. Het ministerie zei niet waar die onderscheppingen plaatsvonden, maar rapporteerde gevechten op punten langs de frontlinie.

Advertentie

Reuters kon de slagveldverslagen van beide kanten niet onmiddellijk verifiëren.

Het Oekraïense ministerie van Defensie reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Ambtenaren in Kiev hebben eerder gezegd dat door het Westen geleverde wapens uitsluitend zouden worden gebruikt tegen Russische troepen in Oekraïne.

In de regio Pskov in West-Rusland veroorzaakten twee drones een explosie die schade toebracht aan een oliepijpleiding. gebouw, zei de plaatselijke gouverneur Mikhail Vedernikov. Het incident vond plaats in de buurt van het dorp Litvinovo, op minder dan 10 km van de Russische grens met Wit-Rusland.

“Voorlopig werd het gebouw beschadigd als gevolg van een aanval door twee onbemande luchtvaartuigen,” Zei Vedernikov.

Lees ook

De Turkse Tayyip Erdogan claimt de overwinning bij de presidentsverkiezingen

Rusland lanceerde 'grootste drone-aanval' over de Oekraïense hoofdstad vóór Kyiv D…

Tayyip Erdogan uit Turkije wint opnieuw een termijn als president, breidt heerschappij uit tot…

Joe Biden, GOP bereiken voorlopig akkoord om schuldplafond te verhogen, calamito te voorkomen…

Bij een ander incident werd een bouwvakker gedood nabij de grens met Oekraïne in de Koersk-regio vanwege beschietingen vanuit Oekraïne, aldus de lokale gouverneur.