Mitt i rasande möten mellan Biplab Deb och Manik Saha, möter Tripura BJP värmen

0
53

Månader efter att ha vunnit delstatsförsamlingens omröstningar för andra gången på trav verkar Tripura BJP befinna sig i en kris i kölvattnet av fortsatt käbbel mellan dess två högsta ledare – före detta CM Biplab Kumar Deb och hans efterträdare, den sittande makten CM Manik Saha.

Precis när partiet planerade att öka sin styrka från grunden som förberedelse för Lok Sabha-mätningarna 2024, anser observatörer att de växande skillnaderna mellan de två kan orsaka allvarlig skada på delstatsenheten.

De var en gång nära vänner, med Deb som CM som valde in Saha i BJP från kongressen 2018. Den senare hade fortsatt som en anspråkslös Deb-lojalist och steg ganska snabbt genom partiets led, tills han valdes av partiets högsta befäl att ersätta Deb som CM i ett plötsligt drag i maj 2022.

I en snabb vändning sedan dess vann Saha snabbt ett extraval för att befästa sitt chefsministerskap och förvandlades sedan till en rutinerad politiker genom att gå i spetsen för BJP:s seger i valet till delstatsförsamlingen 2023.

Under tiden , drog sig Deb snabbt tillbaka från statens politiska landskap, efter att han sattes till ansvarig för BJP:s Haryana-enhet, vilket krävde att han stannade i New Delhi eller Haryana under längre perioder. Han sågs senast i Tripura tidigare den här månaden och höll hälsoläger som en del av sitt mandat för utveckling av MP-område.

Den nuvarande bråkomgången mellan de två ledarna började den 10 maj, när Saha sa vid ett organisationsmöte i Tripura’s Gomati-distrikt att delstatsregeringen inte är avsedd att sitta vid makten bara under de kommande fem åren, utan skulle fortsätta under lång tid, där han så småningom skulle överlåta stafettpinnen för styrning till någon annan, som i sin tur skulle lämna över den till en tredje person.

Hans kommentarer inkluderade gibbar som observatörer ansåg var riktade mot Deb. “Ingen är permanent. Om jag trodde att Tripura inte kommer att springa utan mig, skulle jag leva i ett dåres paradis. Vi har sett hur en chefsminister på 4-5 år har försvunnit,” Saha hade sagt.

Annons

Elva dagar senare höll Deb en presskonferens i sin officiella bostad i Agartala och sa att en del av “utomstående” med “externt inflytande” försvagade BJP i Tripura och hävdade att han hade informerat partiets högsta befäl om situationen. “En BJP-ledd regering sitter vid makten för andra mandatperioden [i Tripura]. Ända sedan staten befriades från kommunisterna hade jag försökt göra mitt jobb med mitt bästa,” sa han och tillade att även om BJP är ett “disciplinerat parti”, hade han observerat att “utomstående” påverkade det från tid till annan.

“Jag har informerat detta [till partitopparna]. Vi kommer att driva partiet själva under ledning av Modi och Shah. Jag har informerat vårt högsta ledarskap om de externa störningarna. BJP är ett disciplinerat parti. Jag har full tilltro till PM Modi. Jag fick chansen att arbeta med hans välsignelser, och kommer att fortsätta arbeta i vilken kapacitet han än ger mig,” Deb sa och avstod från att utveckla ytterligare om dessa “utomstående”.

Läs också | Mitt i ett blossande missnöje i Tripura BJP, riktar sig Biplab Deb på “utomstående” för att skada dess utsikter

Debs kommentarer ansågs betydelsefulla eftersom han mestadels var borta från Tripura förra månaden. Faktum är att hans “outsider”-kommentarer gjordes under en förmiddagsuppehåll i Agartala den 21 maj som varade en halv dag, under vilken tid han talade till mediakonferensen på eftermiddagen och reste till Delhi på kvällen.

Annons

På frågan vad han menade med “extern påverkan” avböjde den tidigare CM att kommentera, men sa: “Alla förstår vem som påverkar externt och varför. Partiorganisationen påverkas här negativt på grund av detta. Jag är ingen byråkratisk tjänsteman. Men närhelst sådana störningar inträffar är det min plikt att presentera det på lämpligt forum. Jag ska göra mitt jobb.”

Han klargjorde inte vad som fick honom att tala om BJP:s interna problem, men sa att partiet inte tillhör någon enskild person. “Det tillhör inte någon enskild person. De flesta av statsledarna har arbetat med mig. 80 procent av dem gick med mig. De kom inte från andra partier. Men de måste förstå hur man arbetar medan de är i det här partiet,” sa han och indikerade att han inte håller med om saffranspartiets aktiviteter i staten.

Medan partiledarna borstade bort Deb-Sahas avståndsrapporter, sågs dess reflektion några gånger i kommentarer från Saha och andra BJP-ledare under de följande dagarna.

Vi pratade med media vid sidan av BJP:s delstatsverkställande kommittémöte förra veckan, Saha struntade i Debs anklagelser om ansträngningar för att försvaga partiet och sa: “Partiet är enat och starkt. Vi är en familj. Då och då dyker det upp en del problem inom familjen. Jag är säker på att även dessa kommer att lösas av våra vårdnadshavares vägledning.”

Inom en timme efter hans “outsider”-kommentarer i Agartala, kallades Deb till New Delhi. Sahas framgång med att slunga BJP till en andra mandatperiod i Tripura, trots ett starkt tryck från alliansen av kongressen och kommunistpartierna, och en aggressiv kampanj av TIPRA Motha före vallokalerna, har också placerat honom som BJP:s go-to guy i en kris i staten.

Annons

Saha har dock hamnat i en annan rad efter att han nyligen upprört många människor i staten, särskilt stammar, genom att påstås ha bett partiarbetare att avstå från att tilltala TIPRA Motha-chefen Pradyot Kishore Manikya Debbarma som “Maharaj” vid BJP:s delstatsverkställande möte den 22 maj. , och att kalla honom “Pradyot ji” istället.

Även efter självständigheten har många människor i Tripura fortsatt att kalla den kungliga avkomman Pradyot Kishore (och hans far före honom) för “Maharaj” som ett tecken på respekt, till och med även om ingen av dem faktiskt har administrerat staten.

Annons

När stamorgan protesterade mot CM’s “förolämpning av Pradyot” som likvärdig med “förolämpning av stammar från Tripura” och krävde att CM skulle dra tillbaka hans ord – med Pradyot själv som sa att han inte behöver någons certifikat för att vara vad han är – Biplab Deb vadade in i raden och sa till lokala medier att han kände att instruktionen att inte tilltala Pradyot som “Maharaj” var “någons personliga åsikt”, inte partiets ståndpunkt.

På torsdagen besökte CM Saha Pradyot i Raj Andar – annexet till Ujjayanta Palace där de dåvarande kungligheterna nu bor. CM sa senare att han gick för att kontrollera den kungliga avkommans hälsa, även om källor hävdade att de förde diskussioner om “missförståndet” angående Sahas instruktioner och har gått med på att begrava yxan.

Annons Från arkivet | Snabb uppgång, hårt fall: Berättelsen om Biplab Kumar Deb

Konflikten mellan Deb och Saha har dock gjort de statliga BJP-arbetarna förvirrade. Medan några Deb-lojalister avböjde att kommentera, sa Rajib Bhattacharya – en trogen lojalist som har modererat sin hållning sedan han blev delstatens BJP-president – ​​att han skulle prata med Deb och arbeta tillsammans med alla partiledare.

Med extraval för Dhanpur-församlingens valkrets som kommer snart, efter att Union MoS Pratima Bhoumik avgick efter att ha vunnit plats för att behålla sin centrala portfölj, och Lok Sabha-mätningarna ett år bort, anser experter att missnöjet inom BJP kan skada dess framtidsutsikter.

“Dessa skillnader skapades av en intern maktkamp inom BJP. Partiet kan ha behållit makten, men dess organisation verkar inte stark. Skillnaderna kan påverka både organisationen och partiets prestation i nästa allmänna val, säger den veteran som är politisk iakttagare Swapan Bhattacharya.

Läs även

När Charan Singh vägrade att fira Savarkars födelseårsdag: 'Perha…

'Arrogant kung som förkrossar allmänhetens röst på streets': Oppositionsledare s…

I takt med att stödet för protesterande brottare växer i Punjab, återvänder en familj…

RJD's kistjämförelse med Rahul Gandhi's 'kröning' jibe: Oppn träffar dig…

Oppositionen har en fältdag över BJP:s interna fejder. CPI(M) statssekreterare Jitendra Chaudhury sa att fraktionsfejderna inom BJP var “skyldiga att hända”, eftersom det är ett parti, påstod han, utan någon ideologi samtidigt som det bara har en fasad av enhet. “BJP har ingen ideologi. Deras uppvisning av nationalism är falsk. Deras enhet är falsk. Det framgår tydligt av dessa incidenter, som bara kommer att öka, säger Chaudhury.