Midt i et rasende møte mellom Biplab Deb og Manik Saha, møter Tripura BJP varmen

0
52

Måneder etter å ha vunnet statsforsamlingens meningsmålinger for andre gang på trav, ser Tripura BJP ut til å være i en krise i kjølvannet av fortsatt krangling mellom de to høyeste lederne – tidligere CM Biplab Kumar Deb og hans etterfølger, den sittende. CM Manik Saha.

Akkurat da partiet planla å øke sin styrke fra grunnen av som forberedelse til Lok Sabha-målingene i 2024, føler observatører at de økende forskjellene mellom de to kan forårsake alvorlig skade på delstatsenheten.

De var en gang nære venner, med Deb som CM som hadde hentet Saha inn i BJP fra kongressen i 2018. Sistnevnte hadde fortsatt som en upretensiøs Deb-lojalist, og steg raskt gjennom partiets rekker, til han ble valgt av partiets høykommando til å erstatte Deb som CM i et plutselig trekk i mai 2022.

I en rask vending siden den gang vant Saha raskt et mellomvalg for å sementere sitt sjefsministerskap og forvandlet seg deretter til en erfaren politiker ved å gå i spissen for BJPs seier i valget til delstatsforsamlingen i 2023.

I mellomtiden , trakk Deb seg raskt tilbake fra statens politiske landskap, etter at han ble satt til å lede BJPs Haryana-enhet, som krevde at han måtte bli i New Delhi eller Haryana i lengre perioder. Han ble sist sett i Tripura tidligere denne måneden, og holdt helseleirer som en del av sitt parlaments-områdeutviklingsmandat.

Den nåværende kranglerunden mellom de to lederne startet 10. mai, da Saha sa på et organisasjonsmøte i Tripura’s Gomati-distrikt at delstatsregjeringen ikke er ment å være ved makten bare i de neste fem årene, men vil fortsette lenge, hvor han til slutt ville gi stafettpinnen til styring til noen andre, som på sin side ville overlate det til en tredje person.

Kommentarene hans inkluderte jibber som observatører mente var rettet mot Deb. “Ingen er permanent. Hvis jeg trodde Tripura ikke ville løpe uten meg, ville jeg bodd i et dåreparadis. Vi har sett hvordan en sjefsminister på 4-5 år har forsvunnet,” Saha hadde sagt.

Annonse

Elleve dager senere holdt Deb en mediebriefing i sin offisielle residens i Agartala, og sa at en del av “utenforstående” med “ekstern innflytelse” svekket BJP i Tripura, og hevdet at han hadde informert partiets øverste ledelse om situasjonen. “En BJP-ledet regjering sitter ved makten for andre periode [i Tripura]. Helt siden staten ble frigjort fra kommunistene, hadde jeg prøvd å gjøre jobben min med min beste innsats,” sa han og la til at selv om BJP er et “disiplinert parti”, hadde han observert at “utenforstående” påvirket det fra tid til annen.

“Jeg har informert dette [til partitoppen]. Vi skal styre partiet selv under ledelse av Modi og Shah. Jeg har informert vår øverste ledelse om de eksterne forstyrrelsene. BJP er et disiplinert parti. Jeg har full tro på statsminister Modi. Jeg fikk sjansen til å jobbe med hans velsignelser, og vil fortsette å jobbe uansett hvilken kapasitet han gir meg,” Deb sa, og avsto fra å utdype disse “utenforstående”.

Les også | Midt i flammende misnøye i Tripura BJP, retter Biplab Deb seg mot “utenforstående” for å skade potensielle kunder

Debs kommentarer ble ansett som viktige siden han stort sett var borte fra Tripura forrige måned. Faktisk ble hans “outsider”-kommentarer gitt under et morgenstopp i Agartala den 21. mai som varte en halv dag, hvor han talte til mediebriefingen på ettermiddagen og dro til Delhi om kvelden.

Annonse

På spørsmål om hva han mente med “ekstern innflytelse”, nektet den tidligere CM å kommentere, men sa: “Alle forstår hvem som påvirker eksternt og hvorfor. Partiorganisasjonen er negativt berørt her på grunn av dette. Jeg er ikke en byråkratisk offiser. Men når slike forstyrrelser skjer, er det min plikt å presentere det på det aktuelle forumet. Jeg skal gjøre jobben min.”

Han avklarte ikke hva som fikk ham til å snakke om BJPs interne problemer, men sa at partiet ikke tilhører en person. «Den tilhører ikke en person. De fleste statslederne har jobbet med meg. 80 prosent av dem ble med meg. De kom ikke fra andre partier. Men de må forstå hvordan de skal jobbe mens de er i dette partiet,” sa han, og indikerte hans uenighet med safranpartiets aktiviteter i staten.

Mens partilederne børstet bort Deb-Saha-standoff-rapportene, ble dens refleksjon sett noen ganger i kommentarer fra Saha og andre BJP-ledere de påfølgende dagene.

Snakker til media på sidelinjen av BJP stats eksekutivkomitémøte i forrige uke, saha, avfeid Debs påstander om forsøk på å svekke partiet, og sa: “Partiet er samlet og sterkt. Vi er en familie. Fra tid til annen dukker det opp noen problemer i familien. Jeg er sikker på at disse også vil bli løst etter veiledning fra våre foresatte.»

Innen en time etter hans “outsider”-kommentarer i Agartala, ble Deb innkalt til New Delhi. Sahas suksess med å slynge BJP til en ny periode i Tripura, til tross for et sterkt press fra alliansen av kongressen og kommunistpartiene, og en aggressiv kampanje fra TIPRA Motha før valglokalene, har også posisjonert ham som BJPs go-to guy i en krise i staten.

Annonse

Saha har imidlertid havnet i en annen rekke etter at han nylig opprørte mange mennesker i staten, spesielt stammer, ved å angivelig be partiarbeidere om å avstå fra å tiltale TIPRA Motha-sjef Pradyot Kishore Manikya Debbarma som “Maharaj” på BJPs statsledermøte 22. mai , og å kalle ham “Pradyot ji” i stedet.

Selv etter uavhengighet har mange mennesker i Tripura fortsatt å kalle den kongelige avkom Pradyot Kishore (og hans far før ham) “Maharaj” som et tegn på respekt, til og med selv om ingen av dem faktisk har administrert staten.

Annonse

Da stammeorganer protesterte mot CMs “fornærmelse av Pradyot” som lik “fornærmende stammer fra Tripura” og krevde at CM skulle trekke tilbake ordene hans – mens Pradyot selv sa at han ikke trenger noens sertifikat for å være det han er – Biplab Deb vasset inn i rekken og sa til lokale medier at han følte instruksjonen om ikke å ta opp Pradyot som «Maharaj» var «noens personlige mening», ikke partiets standpunkt.

Torsdag besøkte CM Saha Pradyot i Raj Andar – annekset til Ujjayanta-palasset der de tidligere kongelige nå bor. Senere sa CM at han dro for å sjekke helsen til den kongelige avkom, selv om kilder hevdet at de hadde diskusjoner om “misforståelsen” angående Sahas instruksjoner, og har gått med på å begrave stridsøksen.

Annonse Fra arkivet | Rask stigning, hardt fall: Historien om Biplab Kumar Deb

Konflikten mellom Deb og Saha har imidlertid gjort de statlige BJP-arbeiderne forvirret. Mens noen Deb-lojalister nektet å kommentere, sa Rajib Bhattacharya – en trofast lojalist som har moderert sin holdning siden han ble president for statens BJP – at han ville snakke med Deb og jobbe sammen med alle partiledere.

Med mellomvalg for Dhanpur Assembly-valgkrets som ventes snart, etter at Union MoS Pratima Bhoumik trakk seg etter å ha vunnet setet for å beholde sin sentrale portefølje, og Lok Sabha-målingene et år unna, føler eksperter at misnøyen i BJP kan skade deres utsikter.

“Disse forskjellene ble skapt av en intern maktkamp i BJP. Partiet kan ha beholdt makten, men organisasjonen virker ikke sterk. Forskjellene kan påvirke både organisasjonen og partiets prestasjoner ved neste stortingsvalg,” sa den veteranpolitiske overvåkeren Swapan Bhattacharya.

Les også

Da Charan Singh nektet å feire Savarkars fødselsdag: 'Perha…

'Arrogant konge, knusende stemme til offentligheten på streets': Opposisjonsledere s…

I takt med at støtten til protesterende brytere vokser i Punjab, kommer en familie tilbake…

RJD's kistesammenligning med Rahul Gandhi's 'kroning' jibe: Oppn treffer deg…

Opposisjonen har en feltdag over BJPs interne feider. CPI(M) statssekretær Jitendra Chaudhury sa at fraksjonsfeidene i BJP var “bundet til å skje”, siden det er et parti, hevdet han, uten noen ideologi mens det bare har en fasade av enhet. “BJP har ingen ideologi. Deres fremvisning av nasjonalisme er falsk. Deres enhet er falsk. Det er klart fra disse hendelsene, som bare vil øke, sa Chaudhury.