Koffie en politiek in de Centrale Zaal van het Parlement

0
42

Ik heb nooit de gelegenheid gehad om afscheid te nemen van de oude centrale zaal van het Parlement,ooit de meest exclusieve club en hub van het land voor geselecteerde senior parlementaire correspondenten, toen het Huis in zitting was. Central Hall (CH) bood de gelegenheid om samen te werken met parlementsleden (MP's), vroeger en nu, ministers en oppositieleiders. De machtigen in het land waren hier gemakkelijk bereikbaar en journalisten hoefden niet de rompslomp te doorlopen van het regelen van formele interviews, het manoeuvreren door lagen secretaresses voor een afspraak. De laatste keer dat ik Central Hall bezocht, was op 20 maart 2020. Velen van ons, schriftgeleerden, zweefden rond TMC (Trinamool Congress) parlementslid Derek O’Brien, die de parlementaire autoriteiten ondervroegen. nonchalante houding tegenover de ernstige dreiging van de verspreiding van het COVID-19-virus naar India. Die ochtend had hij te horen gekregen dat hij zijn masker moest afzetten. O'Brien zei dat een prominente jonge BJP-parlementslid wel eens drager zou kunnen zijn, aangezien hij een feest in Lucknow had bijgewoond waar een bekende zanger, net teruggekeerd uit Londen, de verplichte quarantaine in Mumbai had overgeslagen en positief bleek te zijn getest op Corona. .

Twee dagen later werd het parlement abrupt voor onbepaalde tijd verdaagd. Het parlement werd hervat in de volgende zitting, de toegang voor journalisten was nu beperkt tot een minimaal aantal geselecteerd door loterij, de COVID-epidemie nam uiteindelijk af, maar correspondenten mochten nooit meer de centrale hal in. Eerder dit jaar probeerde een oude collega de wateren te testen, aangezien zijn Rajya Sabha-pas nog steeds de CH-stempel droeg, waarmee hij toestemming gaf om het heilige terrein te betreden met portretten van onze nationale helden. Terwijl hij een kopje thee dronk in een bijna lege zaal, aangezien het Parlement niet in zitting was, snelde een groep hoge bewakers naar hem toe en legde verontschuldigend uit dat journalisten niet langer toegang mochten krijgen van de Lok Sabha-spreker, zelfs als de COVID dreiging voorbij.

Toenmalig premier Indira Gandhi en toenmalig minister van Defensie Jagjivan Ram van de Unie tijdens een receptie gegeven door parlementsleden in de Central Hall of Parliament, New Delhi op 18 december 1971. Express Archive Photo

In 1975, tijdens de noodsituatie van Indira Gandhi, een beschaamde secretaris van de Lok Sabha had op dezelfde manier aan schriftgeleerden uitgelegd dat ze niet langer welkom waren in wat Sanjay Gandhi 'een hol van roddels' noemde.

Eye Special | Chakshu Roy over hoe het Indiase parlement uitgroeide van een kamer tot een instituut

Zelfs bij het begin van het regime van Narendra Modi in 2014 zaten er strootjes in de wind om de media van de wetgevers te distantiëren. daar om in de gaten te houden wie met wie aan het praten was (ook al is de ongeschreven code dat de interacties van journalisten informeel zijn en niet voor sourcing). Schuchtere parlementsleden van de regerende partij begonnen weg te blijven van deze populaire ontmoetingsplaats, strategisch gelegen tussen de Rajya Sabha en Lok Sabha, waar je goedkoop eten kunt bestellen en uren kunt kletsen. Maar de vrijgevochten sfeer heerste nog enkele jaren.

Kamerleden hadden meestal favoriete banken. De TMC-vertegenwoordigers zaten linksachter bij elkaar, marxisten trokken aan hun sigaretten en hielden stand in de rokerslounge, parlementsleden uit het zuiden mengden zich voornamelijk met anderen uit hun respectieve staten, ongeacht de partijlijnen. De gewetensvolle Jaya Bachchan was een vaste waarde op de eerste rij met mede-parlementsleden van de Samajwadi-partij. Lalu Prasad Yadav zat in het midden waar hij de rechtbank hield tijdens een bezoek aan de hoofdstad. Supriya Sule en haar groep slimme verfijnden, bijgenaamd de Khan-markt van de meer traditionele parlementariërs, hadden een speciale bank. Telkens wanneer Sonia Gandhi snel van de achterkant van de zaal naar haar kantoor liep, sprongen alle parlementsleden van het Congres respectvol op en haastten zich om haar te begroeten, hoewel ze zelden bleef hangen om te kletsen.

Christopher Benninger schrijft | Een nieuw adres voor het parlementsgebouw van India Uit de archieven, de toenmalige minister van Parlementaire Zaken M Venkaiah Naidu met wijlen Ahmed Patel, Ghulam Nabi Azad en Anand Sharma tijdens een bijeenkomst ter herdenking van de geboortedag van voormalig premier Rajiv Gandhi in de centrale hal van het parlement, New Delhi. Express-foto door Prem Nath Pandey.

De hoofdattracties in Modi's eerste termijn waren wijlen Arun Jaitley en wijlen Ahmed Patel. Schriftgeleerden stroomden om hen heen om nieuwswaardig inzicht te krijgen. Beiden begrepen het belang om de media aan hun kant te houden. Maar tegen 2019 was Jaitley niet meer ter plaatse en de regerende partij was nu openlijk vijandig tegenover de media. Al voor het formele verbod was het steeds moeilijker geworden om nieuws te ontcijferen in de Centrale Zaal, die al meer dan een halve eeuw getuige is van het functioneren van onze parlementaire democratie. De grondwet werd opgesteld in deze zaal, Jawaharlal Nehru leverde zijn ‘Tryst with Destiny’ Tijdens haar toespraak hier kondigde Sonia Gandhi aan dat ze haar innerlijke stem volgde om het premierschap niet te accepteren en de parlementsleden van Samajwadi werden overgehaald om van de ene op de andere dag van kant te wisselen toen links zich terugtrok uit de UPA-regering. Central Hall was een plek voor parlementsleden van tegengestelde partijen om informeel en met bonhomie te communiceren en in het proces werden veel compromissen over wetgeving, het aanpassen van beleid en het wisselen van kant bereikt over dosas en koffie.

In het nieuwe parlement komt een speciale wetgevende kamer voor de leden van zowel Lok Sabha als Rajya Sabha bij het houden van een gezamenlijke sessie. Maar de architectonische plannen voor het nieuwe parlement hadden geen ruimte voor een centrale hal, waar informele uitwisselingen over partijgrenzen heen kunnen plaatsvinden en de media vanaf de zijlijn kunnen toekijken. De zaal is nu verleden tijd, zeker ten koste van een gezonde, interactieve liberale democratie.

– Coomi Kapoor is redacteur, The Indian Express

© The Indian Express (P) Ltd