Kanske är det dags att sluta med lösenord

0
62
Justin Duino/Review Geek

Lösenord har varit en stor del av våra digitala liv i decennier, så att släppa dem alla tillsammans kan vara kontroversiellt. Det finns dock massor av säkra, bekväma inloggningsmetoder där ute som har gjort lösenordet föråldrat.

Till en början verkar tanken på att ta bort lösenord som både en olägenhet och ett hot mot din onlinesäkerhet. Men om du tar ett steg tillbaka och tar en titt på hur du verkligen loggar in nuförtiden börjar det bli mycket vettigt.

Människor tenderar att vara motståndskraftiga mot förändringar, och jag är inte annorlunda . Jag hatar det faktum att Apple tog hörlursuttaget ifrån oss, att Windows bråkade med den klassiska startmenyn gjorde mig rasande, och det faktum att min tandborste har en app får mig att undra om företag bara gör narr av oss vid det här laget. Men ibland är ilskan felplacerad.

Vi använder inte riktigt startmenyn längre eftersom våra vanligaste appar är fästa i aktivitetsfältet, och en sökfunktion är en snabbare metod för att komma åt allt annat. På samma sätt är lösenord både ett hinder och en säkerhetsrisk — speciellt när du jämför dem med andra inloggningsmetoder. Flera stora företag planerar att göra sig av med den långvariga säkerhetsfunktionen, och jag är övertygad om att de gör rätt sak.

Du loggar in på allt med Google/Facebook/Apple/Microsoft ändå

Hannah Stryker/Review Geek

Om du har använt någon onlinetjänst de senaste åren har du märkt en knapp på inloggnings- och registreringsformulär som ger dig chansen att bara använda ett konto du har hos ett stort teknikföretag istället. Google är det absolut vanligaste alternativet, men Facebook, Apple och Microsoft dyker också upp på olika webbplatser.

Detta är praktiskt av flera anledningar. För det första behöver du inte fylla i din grundläggande information varje gång du registrerar dig för en ny tjänst. Under loppet av säg, ett år, kommer detta att spara dig mycket tid. Utöver det gör det inloggningar snabbare och bekvämare eftersom du inte behöver komma ihåg och skriva in ett lösenord.

Det finns också några mindre farhågor relaterade till integritet, som vi ska titta närmare på senare. Dessa problem gäller inte Apple, så om du vill skörda fördelarna med dessa inloggningssystem utan några av nackdelarna, är ett Apple-konto rätt väg att gå.

Lösenord är inte riktigt så säkra

Jason Montoya/Review Geek

Det finns också ett argument att det är säkrare under vissa omständigheter, eller åtminstone lika säkert som ditt Google-konto. Om din dator är infekterad med någon form av keylogger, kommer den att kunna spåra allt du skriver och vidarebefordra det till alla som ansvarar för den skadliga programvaran. Att vidarebefordra ett musklick, även på en specifik ruta, ger inte samma grad av åtkomst.

För det mesta behöver hackare inte ens det. Företag lider av dataintrång hela tiden, så chansen är stor att åtminstone ett av dina lösenord finns någonstans på internet och kopplat till din e-postadress. Listan över sårbara företag inkluderar populära lösenordshanterare som LastPass, så du är inte ens säker att använda ett av dessa för att generera flera starka lösenord.

Även om ingenting är helt säkert, bör du använda säkerhet funktioner som tvåfaktorsautentisering (2FA) även om du planerar att hålla fast vid ditt lösenord. Vissa 2FA-metoder är både bekväma och nästan oknäckbara, så varför är de inte en primär säkerhetsfunktion för kontot?

Du kan logga in på allt med din telefon

Justin Duino/Recensionsnörd

Om du använder en av de starkare 2FA-metoderna är chansen stor att din smartphone kommer att vara inblandad. Det är ett bekvämt ställe att vara värd för appar som Google Authenticator, och om den är starkt länkad till ditt Google-konto kan du få ett popup-fönster som ber dig bekräfta att du har loggat in.

Dessa popup-fönster har ersatt mitt Google-lösenord. Även om du först måste ange ett lösenord på ditt Google-konto och kan använda det för att logga in från och med då, har jag faktiskt för länge sedan glömt mitt. Anledningen till att den inte har återställts är det faktum att återställning av popup-fönstret innebär att jag bevisar min identitet med min smartphone. Vid det tillfället är jag inloggad på kontot ändå, så jag bryr mig inte om att återställa mitt lösenord och går vidare med min dag istället.

Så varför har jag inte brytt mig om återställningen? Jag kan inte komma åt kontot med bara lösenordet, så att logga in skulle vara en liknande process även om jag visste det. Om jag tappar bort min telefon och på något sätt blir “låst ute” det finns andra sätt att återställa kontot. Så för det mesta är det lösenordet totalt överflödigt och Google kan lika gärna göra sig av med det.

Google är inte det enda företaget som för närvarande erbjuder inloggning utan lösenord. Microsoft och 1Password är bland de många företag som låter dig fortsätta ditt liv utan att någonsin skriva en lång rad siffror och bokstäver i en ruta. Så även om inte alla företag kanske har lagt bort lösenord, och lösenord fortfarande är ett alternativ bland vissa som har det, så har du massor av alternativa inloggningsalternativ.

Det finns är fortfarande sällsynta undantag

Det finns tillfällen då ett “lösenord” kan visa sig användbara, men det här är sällsynta händelser och inte något du skulle använda för att logga in flera gånger om dagen. Återställningsnycklar är i grunden stora lösenord, och det finns ett solidt argument för dem.

Till att börja med är de långa och otroligt svåra att knäcka. De lagras också offline, om du använder dem förnuftigt. Nycklarna kan antingen skrivas ner på papper och förvaras i ett låst skrivbord, ett kassaskåp eller göms undan i ett slumpmässigt hål på din fastighet. Alternativt kan du bara kopiera den till en flashenhet. Att ha flera kopior av nycklarna, både digitala och fysiska, är lite förnuftigt — se bara till att inga av dessa kopior finns på en enhet som du regelbundet använder och ansluter till internet.

Du kan också oroa dig för att ge Big Tech ännu mer kraft

Att bli lösenordsfri är beroende av att lita på big tech. Ett konto hos antingen Apple, Google, Facebook eller Microsoft är viktigt, eftersom det är vad du kommer att “logga in” med det mesta. De flesta av oss har åtminstone ett av dessa konton i alla fall, och det finns en god chans att företaget vet mycket om oss. Att använda det för att ta bort lösenord från ditt liv kommer att berätta det företaget ännu mer.

Det finns något av ett datautbyte när du loggar in med något som Google. Webbplatsen du loggar in på kommer åtminstone att ha tillgång till din e-postadress, även om saker som din fysiska adress och telefonnummer också kan avslöjas. Sajten kan också ha tillgång till din kontaktlista. Allt detta bör läggas ut på en slags varningsskärm innan du går vidare och loggar in.

När det gäller vad sådana som Google får ut av affären, gör inloggning på det här sättet dig mycket lättare att spåra. Företaget har en bättre uppfattning om vilka webbplatser du besöker, hur länge du spenderar på dem och vilka inköp som har gjorts på nämnda webbplatser. Detta går in i den redan enorma högen av data som företaget förmodligen redan har om dig och dina surfvanor. Mängden spårning varierar från företag till företag, där Apple sätter sina kunder’ integritetsproblem i främsta rummet. Om du verkligen har integritetsproblem är det för närvarande det bästa sättet att skapa ett Apple-konto och använda det där det är möjligt.

Men saker och ting kan bli värre. Om du gräver igenom villkoren för ditt Google-konto ser du att kontot existerar efter Googles gottfinnande. Den kan ryckas bort när som helst av vilken anledning som helst. Om du tycker att det är svårt att avgoogla eftersom du kommer att förlora din e-postadress och behöver byta telefon, förlorar du åtkomsten till alla konton du har på varje webbplats du besöker. Ett enda stort teknikföretag kan redan vara kärnan i ditt onlineliv, och det ger det företaget en hel del inflytande, och Google är knappast ensamt om den oro.

I balans, ett lösenordsfritt liv är ett lättare liv

Review Geek

Trots en misstro mot stora företag som finns i Silicon Valley, och vetskapen om att vi alla kan bli besvärade på en outgrundlig nivå en dag, är det fortfarande vägen framåt att bli lösenordsfri. Bekvämligheten med att skapa “konton” med ett enda klick istället för att fylla i repetitiva formulär sparar du mycket tid — och att logga in med ett enda klick sparar ännu mer. Det finns inget att bråka med lösenordshanterare, skapa unika koder eller hantera långa listor med inloggningar.

Det finns också potentiella säkerhetsfördelar, även om du måste se till att det konto som loggar in dig är så säkert som möjligt. Att konfigurera säker 2FA (en som inte involverar e-post eller textmeddelanden) är ett måste, och du bör dubbelkolla dina återställningsalternativ så att du inte blir utelåst från absolut allt.

< p>Det är troligt att Big Techs nästa kontroversiella insats kan fokusera på slutet av lösenordet. För en gångs skull tror jag att de gör rätt.