Is een VPN de moeite waard om voor te betalen?

0
62
Justin Duino/How-To Geek

Een VPN biedt gemoedsrust en gemak voor een prijs. Voor de meeste gebruikers denken we dat de prijs het waard is. Maar een VPN is geen wondermiddel en biedt geen 100% bescherming. Er zijn nadelen, zoals verhoogde latentie en mogelijke vertragingen, en u kunt wat problemen ondervinden bij het gebruik van een VPN op mobiel.

Met een virtueel particulier netwerk, of afgekort VPN, kunt u uw browse-activiteit beschermen door internetverkeer te coderen. Helaas zijn VPN's niet gratis en ook niet onfeilbaar. Dus is het de moeite waard om er een te betalen?

VPN's beschermen uw privacy

Als u een privacybewuste persoon bent, moet u absoluut overwegen om een ​​VPN te gebruiken. Door verkeer tussen uw computer (of een ander apparaat) en het bredere internet te versleutelen, verbergt u in feite wat u ook doet voor ongewenste derden. U verbergt ook uw IP-adres omdat u verbinding maakt met internet via een externe verbinding.

In de VS is het internetproviders (ISP's) wettelijk toegestaan ​​om uw browsegegevens te verkopen. Zelfs als ze de gegevens niet verkopen, kunnen ze deze verzamelen. Zelfs als het beleid van een internetprovider aangeeft dat ze uw gegevens niet verkopen, kan dit op elk moment veranderen. De beste manier om het te bestrijden, is om te voorkomen dat ze er in de eerste plaats toegang toe hebben, en dat is waar een VPN om de hoek komt kijken.

End-to-end-codering werkt door gegevens tussen twee punten te coderen. Bij een VPN is het startpunt je computer en het eindpunt de internetgateway van je VPN-provider. Sommige VPN-bedrijven houden logboeken bij, maar deze worden meestal na zeer korte tijd vernietigd. Sommige providers beloven niets te loggen.

Naast voorkomen dat uw ISP uw browsegegevens kan zien, kan een VPN helpen uw browsegegevens ook te beschermen tegen andere snoopers. Als u ooit openbare wifi gebruikt, moet u zich ervan bewust zijn dat anderen mogelijk uw browse-activiteit kunnen bespioneren. Als ze dit doen terwijl u verbonden bent met een VPN, zijn de versleutelde gegevens onbruikbaar voor hen.

Andere privacygerelateerde redenen om een ​​VPN te gebruiken, zijn om browse-activiteit te verbergen voor werkgevers of onderwijsinstellingen. Als uw woonarrangementen internettoegang omvatten, moet u er rekening mee houden dat uw huisbaas of makelaar mogelijk uw browsegegevens kan onderscheppen.

Al uw internetactiviteiten zijn verborgen met een VPN, inclusief het delen van bestanden. Een VPN voorkomt dat uw ISP deze activiteit ziet, terwijl uw IP-adres wordt geregistreerd als dat van uw VPN-provider.

Gebruik een VPN om grenzen te verleggen

Voor de beste prestaties moet u de VPN-server gebruiken die zich het dichtst bij uw huidige locatie bevindt, maar u krijgt ook toegang tot andere servers over de hele wereld. Door verbinding te maken met andere servers, lijkt het alsof u zich in een ander land bevindt. Uw surfervaring op internet zal veranderen om dit weer te geven.

Naast het zien van advertenties die specifiek zijn voor de locatie die u heeft gekozen, zou u ook toegang moeten hebben tot geografisch beperkte inhoud. Hierdoor heb je toegang tot streamingdiensten die alleen in bepaalde landen beschikbaar zijn (zoals on-demand tv- en filmdiensten) en heb je toegang tot internationale streamingcatalogi. Net als gamen zijn sommige VPN's beter voor Netflix dan andere.

The Best VPN Services for Netflix in 2023 ExpressVPN-winkel NordVPN Shop Beste goedkope VPN voor Netflix Surfshark Shop Meest gebruiksvriendelijke VPN voor Netflix CyberGhost Shop Beste gratis VPN voor Netflix Windscribe Shop

Als u op reis bent, kunt u genieten van dezelfde inhoud die u thuis gewend bent door verbinding te maken met de relevante server. Bovendien betekent dynamische prijsstelling dat het boeken van vluchten of hotels in bepaalde landen goedkoper kan zijn. Door de wereld rond te huppelen door van VPN-server te wisselen, kunt u een betere deal krijgen.

Als het bedrag dat u bespaart meer is dan de VPN-kosten van de maand, heeft de service zichzelf terugbetaald. Bovendien is het soms fijn om te weten wat een dienst in het buitenland kost. Sommige websites maken het moeilijk om deze informatie te zien, maar een VPN kan het probleem oplossen.

VPN's zijn niet waterdicht

Hoewel een VPN een solide manier is om uw IP-adres en browsegegevens te verbergen voor geïnteresseerde derden, is het verre van onfeilbaar. Er zijn veel manieren waarop adverteerders u op internet kunnen identificeren en volgen, zoals vingerafdrukken. Ga naar Ben ik uniek? om te zien of u puur op basis van uw browserinstellingen kunt worden geïdentificeerd.

Tracking cookies worden ook gebruikt om u te volgen op internet. Hoewel sommige webbrowsers (zoals Firefox) deze standaard blokkeren, doet 's werelds populairste browser dat niet.

Chrome-resultaten voor CoverYourTracks

Bovendien zijn services zoals Netflix en BBC iPlayer beter dan ooit in het uitzoeken wanneer je een VPN gebruikt. U kunt halverwege een film of aflevering van Match of the Day komen voordat u wordt tegengehouden door de VPN-waarschuwing. Het kan zijn dat u van VPN-server of -locatie wisselt om dit soort problemen op te lossen.

U kunt mogelijke frustraties helpen verminderen door een VPN-provider uit te proberen met de services van uw keuze voordat u het geld voor een jaar uitgeeft’ s-abonnement, of kies een provider met veel servers zodat u kunt rondspringen wanneer u maar wilt.

Een VPN kan uw verbinding vertragen

Het gebruik van een VPN betekent dat uw browsegegevens feitelijk verder moeten reizen. Wanneer u een verzoek verzendt, wordt het lokaal gecodeerd en naar uw VPN-provider verzonden voordat het internet bereikt. Retourverkeer bereikt u via de server van uw VPN-provider voordat het lokaal wordt ontsleuteld.

Dit betekent dat een VPN je internetverbinding kan vertragen. Het effect is misschien niet zo merkbaar als je een snelle internetverbinding hebt en een server in de buurt, maar als je een langzame verbinding hebt of ver verwijderd bent van de dichtstbijzijnde server, kan je snelheid eronder lijden.

The Best VPN Services for Gaming in 2023 Beste VPN voor gaming ExpressVPN ExpressVPN Beste VPN voor gamingbeveiliging NordVPN NordVPN Beste VPN voor geavanceerde opties TorGuard TorGuard Beste budget-VPN voor gaming Private Internet Access Shop Beste gratis VPN voor gaming Windscribe Windscribe

VPN's introduceren ook latentie, wat de responstijden kan verlengen. Hierdoor kunnen ze een slechte keuze zijn voor gamen, streamen en andere activiteiten die afhankelijk zijn van een responsieve verbinding. Sommige VPN-services zijn beter voor gamen dan andere. Je kunt je VPN altijd uitschakelen terwijl je online speelt, dus dit is geen enorme dealbreaker.

Het kan een gedoe zijn om een ​​VPN op mobiel te gebruiken

De meeste VPN-providers bieden toegang voor een beperkt aantal gelijktijdige apparaten, wat betekent dat je je smartphoneverkeer meestal kunt beschermen bovenop computers, tablets (of je hele netwerk als je een VPN-router gebruikt). Helaas kan de mobiele ervaring soms frustrerend zijn.

Dit hangt grotendeels af van waar u woont en hoe de mobiele ontvangst in uw regio is. Het is vooral relevant als u zich in een landelijk gebied bevindt waar u vaak de verbinding verliest, of als u lange afstanden aflegt en vaak zonder ontvangst zit. Opnieuw verbinding maken met een VPN-server na het wegvallen van mobiel internet kan even duren.

Justin Duino/How-To Geek

Veel van de frustratie komt van de killswitch-functionaliteit die door de meeste providers wordt aangeboden. Dit is ontworpen om uw browsegegevens te beschermen door de toegang tot het netwerk te blokkeren wanneer de VPN-service wegvalt. Dit betekent dat u een verbinding met uw VPN-provider moet herstellen (en onderhouden) om internet te laten werken.

Soms kan dit ertoe leiden dat uw smartphone het verbinden gewoon opgeeft. Hierdoor zit je zonder internet, wat vooral frustrerend kan zijn als je autorijdt, aan het trainen bent of anderszins bezig bent.

Een goede VPN is niet 8217;t Gratis

U zou in de verleiding kunnen komen om de kosten van een VPN te compenseren door in plaats daarvan een gratis dienst te gebruiken, maar dit is een slecht idee. Gratis VPN-services zijn zelden te vertrouwen, aangezien u erop vertrouwt dat de operator geen inbreuk maakt op uw privacy. U kunt beter geld geven aan een bedrijf met een gevestigde reputatie dan het gokken op een gratis provider.

Een uitzondering is de iCloud Private Relay-service van Apple. Hoewel Private Relay geen VPN is, beschermt het toch uw Safari-browsegegevens door uw webverzoeken te anonimiseren. iCloud+ abonnees zouden iCloud Private Relay moeten proberen als een VPN te duur lijkt.

Als je serieus een VPN wilt gebruiken, kun je wat geld besparen door van tevoren een jaarabonnement te kopen. In het geval van een gevestigde provider zoals ExpressVPN kost dit u $ 100. Maandelijkse abonnementen zijn prima om een ​​service uit te proberen, maar op de lange termijn zijn ze van slechte waarde.

We denken dat de kosten van een VPN gemeten kunnen worden in gemak en gemoedsrust. Als je je niet al te veel zorgen maakt over wat je ISP doet met je browsegegevens (misschien ben je niet in de VS), gebruik dan geen openbare wifi, heb geen trage of haperende verbinding, en u hoeft niet te doen alsof u vanuit het buitenland bent verbonden; misschien wilt u afzien van de kosten.

Maar om te weten dat uw browsegegevens zijn gecodeerd, toegang wilt hebben tot geografisch beperkte inhoud, vaak wilt reizen en een snelle verbinding wilt hebben met VPN-servers in de buurt; het is een stuk eenvoudiger om de kosten te rechtvaardigen. Als je een VPN voor je werk gebruikt, kun je misschien belasting terugvragen, of beter nog, je werkgever vragen om ervoor te betalen. Bekijk in beide gevallen onze lijst met de beste VPN's voordat je koopt.

The Best VPN Services of 2023 Beste algehele VPN ExpressVPN ExpressVPN Beste budget VPN Privé-internettoegangswinkel Beste VPN voor Windows NordVPN Shop Beste gratis VPN Windscribe Windscribe Beste VPN voor iPhone Proton VPN-winkel Beste VPN voor Android Hide.me Shop Beste VPN voor streaming ExpressVPN ExpressVPN Beste VPN voor gaming TorGuard TorGuard Beste VPN voor torrenting IVPN IVPN Beste VPN voor China VyprVPN VyprVPN Beste VPN voor privacy Mullvad VPN Mullvad LEES VOLGENDE

  • › 5 Google Maps-zwendel (en hoe u ze kunt vermijden)
  • › Hoe u uw RAM-snelheid kunt controleren
  • › De Acer Predator Triton 16 gaming-laptop heeft een RTX 4070
  • › 1080p versus 1440p versus 4K-monitoren: hoe groot is het verschil?
  • › Bezorgd over de levensduur van de batterij van de handheld gaming-pc? Koop gewoon een powerbank
  • › De nieuwe Swift Edge 16-laptop van Acer is dun en heeft Wi-Fi 7