Indien står inför “mycket komplicerad utmaning” från Kina, vilket säkerställer att inga försök görs att ensidigt ändra status quo i gränsområden: Jaishankar

0
60

Utrikesminister S Jaishankar sa på lördagen att Indien står inför en “mycket komplicerad utmaning” från Kina, och Narendra Modis regering har vidtagit åtgärder för att säkerställa att inga försök görs att ensidigt ändra status quo i gränsområdena.

Denna utmaning var “mycket synlig” i gränsområden under de senaste tre åren, sa han och tillade att båda länderna måste hitta en jämvikt i förhållandet, men det kan inte ske på den andra partens villkor.

Om fred och lugn mellan de två nationerna störs kommer deras relation inte att förbli opåverkad, sa ministern och höll ett föredrag om “Modi’s India: A Rising Power” vid Anant National University här.

“När jag pratar om stormakter har vi naturligtvis en speciell utmaning från Kina. Den utmaningen är en mycket komplicerad utmaning, men de senaste tre åren har den varit särskilt synlig i gränsområdena,” sade Jaishankar, uppenbarligen med hänvisning till Kinas intrång i östra Ladakh.

“Det finns tydligt svar som krävs, och dessa svar har tagits av regeringen. Och mycket av det för att säkerställa att inga försök görs att ensidigt ändra status quo i gränsområdena,” sa han.

De två länderna måste hitta någon form av jämvikt, och alla tidigare regeringar försökte på sina egna sätt hitta en balans, sa utrikesministern.

“Men den balansen kan inte ske på den andra partens villkor. Då är det ingen balans. Det måste finnas något ömsesidigt,” sa han.

Annons

Ömsesidig respekt, lyhördhet och intresse måste vara grunden för relationen, sa Jaishankar.

“Hur kan vi komma överens på lång sikt om du inte& #8217;respektera mig inte, om du inte är lyhörd för mina bekymmer, om du ignorerar mitt intresse?” sa han och tillade att om Indien ser respekt, lyhördhet och erkännande kan det tänka sig en bättre relation med Kina.

“Men om vi inte gör det, tror jag att vi måste stå upp för våra rättigheter, och vi måste vara bestämda när det gäller att hävda opposition. Och det är tyvärr situationen just nu,” sa han.

Annons

När Jaishankar pratade om Indien under premiärminister Modi, betonade Jaishankar stärkandet av relationerna med omedelbara och utvidgade grannländer.

Grannar som Bangladesh, Nepal och Bhutan, som alltid har legat nära Indien, är idag länkade till oss genom vägar, järnvägar, vattenvägar och elnätsanslutningar, sa han.

“Kopplingen och uppfattningen i dag av Indien i grannskapet har förändrats, och ingenting illustrerade det mer dramatiskt än vad som hände med Sri Lanka förra året när det gick igenom en mycket djup ekonomisk kris,” sa han.

“Och vi har faktiskt tagit ett steg framåt på ett sätt som vi själva aldrig gjort tidigare. Vad vi har gjort för Sri Lanka är större än vad IMF har gjort för Sri Lanka,” sa han.

Rajya Sabhas parlamentsledamot från Gujarat sa också att Modi-regeringen försöker utöka grannskapet.

Annons

“När jag talar om grannskapet tror jag en stor förändring av vårt Indo-Stillahavsområdet&#8230 ;Det som händer där bekymrar oss strategiskt mycket. Samtidigt sker andra stora förändringar, förändringar som inkluderar Kinas framväxt, vilket inkluderar på sätt och vis hur USA har blivit mycket mer försiktig med sina egna åtaganden,” sa han.

Quad-länderna diskuterar idag bland annat maritimt samarbete, infrastrukturuppkoppling, 5G och vacciner. Indien interagerar också med en grupp länder i väst, som Israel, USA och Förenade Arabemiraten, sa Jaishankar.

Annons

“Under premiärminister Modi tänker vi inte bara på morgondagen, vi tänker inte ens på nästa mandatperiod. Vi tänker verkligen bortom. Och på många sätt, utan överdrifter, lägger vi idag grunden till det som är det globala fotavtrycket,” sa han.

Läs även

“PM symboliserar parlamentets förtroende”, säger president Murmu, välkomnar invigningen…

Invigning av nytt parlamentsbyggnad Liveuppdateringar: Nytt parlamentsbygge…

Ny parlamentsbyggnad kommer att bli grunden för skapandet av ett nytt Indien: PM…

Chhattisgarhs officiella tömning av reservoaren för att hitta mobiltelefon han tappade under…

Indiens uppgång har en mycket speciell betydelse i världen eftersom den enda jämförbara ökningen var Kinas, sa Jaishankar.