Home Svenska Indien för att slå tillbaka mot “agendadrivna” globala rankningsföretag: Modi-rådgivare

Indien för att slå tillbaka mot “agendadrivna” globala rankningsföretag: Modi-rådgivare

0

Indien planerar att slå tillbaka mot “agenda-drivna”, “nykoloniala” länderrankningar som tagits fram av globala byråer i ämnen som styrning och pressfrihet, sa en viktig rådgivare till Indiens premiärminister Narendra Modi till Reuters i en intervju på fredagen.

Sanjeev Sanyal, medlem av Modi’s Economic Advisory Council, sa att Indien har börjat ta upp denna fråga på globala forum. Han sa att indexen sammanställdes av en “liten grupp tankesmedjor i Nordatlanten,” sponsras av tre eller fyra finansieringsorgan som “driver en verklig agenda.”

“Det är inte bara en narrativ uppbyggnad på något diffust sätt. Detta har tydlig direkt inverkan på handel, investeringar och andra aktiviteter,” Sanyal sa.

Indien rankades lägre än Afghanistan och Pakistan i det nya World Press Freedom Index som släppts av Reportrar utan gränser. Det var under Pakistan och Bhutan i ett akademiskt frihetsindex av V-Dem Institute.

Under det senaste året har Indien vid olika möten påpekat bristerna i metoder som används för att sammanställa globala index som används av institutioner som Världsbanken, World Economic Forum (WEF) och FN:s utvecklingsprogram (UNDP), sa Sanyal.

Läs också | Vad är World Press Freedom Index och hur mäter det länder?

Världsbanken är involverad i den här diskussionen eftersom den tar dessa åsikter från dessa tankesmedjor och helgar dem effektivt genom att lägga in dem i något som kallas World Governance Index,” sa Sanyal.

Världsbanken, WEF, Reportrar utan gränser och V-DEM Institute svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer. UNDP sa att de skulle svara inom kort.

Annons

Sanyal sa att betygen också blir fasta i beslutsfattande genom miljö-, sociala och styrningsnormer (ESG) och suveräna betyg. Multilaterala utvecklingsbanker erbjuder subventionerade lån till ESG-kompatibla projekt.

“Idén att ha några ESG-normer är inte problemet i sig. Problemet relaterar till hur dessa normer definieras och vem som certifierar eller mäter efterlevnaden av dessa normer,” han sa. “Som saker och ting håller på att utvecklas har utvecklingsländerna helt utelämnats från samtalet.”

Ärendet tas upp av kabinettssekretariatet, som har haft mer än ett dussin möten om frågan i år, sade en regeringstjänsteman. Kabinetssekretariatet och finansdepartementet svarade inte omedelbart på förfrågningar om kommentarer.

Annons

Indien har sagt att de planerar att vara en förespråkare för utvecklingsländer under sitt G20-ordförandeskap. Sanyal sa inte om Indien har flaggat frågan om länderrankningar med G20.

“Det finns andra utvecklingsländer som också är oroade över detta eftersom detta faktiskt är en form av nykolonialism, ” sa han och tillade att berörda ministerier har ombetts att upprätta riktmärken och kontinuerligt samarbeta med kreditvärderingsinstitut.

Läs även

“PM symboliserar parlamentets förtroende”, säger president Murmu, välkomnar invigningen…

Invigning av nytt parlamentsbyggnad Liveuppdateringar: Nytt parlamentsbygge…

Chhattisgarhs officiella tömning av reservoaren för att hitta mobiltelefon han tappade under…

20 saker du måste veta om Indiens nya parlament

Några av de Kommande index som Indien övervakar är finansiell utvecklingsindex från Internationella valutafonden, index för ojämlikhet mellan könen och mänsklig utveckling av UNDP, logistikprestanda och världsomspännande styrningsindikatorer från Världsbanken, sa källor. (Rapportering av Sarita Chaganti Singh; Redigering av Conor Humphries)