India staat voor 'zeer gecompliceerde uitdaging' van China, waardoor er geen poging wordt gedaan om de status-quo in grensgebieden eenzijdig te veranderen: Jaishankar

0
51

Minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar zei zaterdag dat India voor een “heel ingewikkelde uitdaging” uit China, en de regering van Narendra Modi heeft maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er geen pogingen worden gedaan om de status quo in de grensgebieden eenzijdig te veranderen.

Deze uitdaging was “zeer zichtbaar” in grensgebieden in de afgelopen drie jaar, zei hij, eraan toevoegend dat beide landen een evenwicht in de relatie moeten vinden, maar dit kan niet op de voorwaarden van de andere partij zijn.

Als de vrede en rust tussen de twee naties wordt verstoord, zal hun relatie niet onaangetast blijven, zei de minister tijdens een lezing over “Modi’s India: A Rising Power” aan de Anant National University hier.

“Als ik het over grote mogendheden heb, hebben we natuurlijk een bijzondere uitdaging uit China. Die uitdaging is een heel ingewikkelde uitdaging, maar de laatste drie jaar is hij vooral zichtbaar in de grensgebieden,” zei Jaishankar, blijkbaar verwijzend naar de invallen van China in het oosten van Ladakh.

“Er zijn duidelijk reacties nodig, en die reacties zijn ondernomen door de regering. En veel ervan om ervoor te zorgen dat er geen poging wordt gedaan om de status quo in de grensgebieden eenzijdig te veranderen,” zei hij.

De twee landen zullen een soort evenwicht moeten vinden, en alle vorige regeringen probeerden op hun eigen manier een evenwicht te vinden, zei de minister van Buitenlandse Zaken.

“Maar dat saldo kan niet op de voorwaarden van de andere partij zijn. Dan is het geen saldo. Er moet iets wederzijds zijn,” zei hij.

Advertentie

Wederzijds respect, gevoeligheid en interesse moeten de basis zijn van de relatie, zei Jaishankar.

“Hoe kunnen we op de lange termijn met elkaar opschieten als je niet& #8217;me niet respecteren, als je niet gevoelig bent voor mijn zorgen, als je mijn interesse negeert?” zei hij, eraan toevoegend dat als India respect, gevoeligheid en erkenning ziet, het een betere relatie met China kan bedenken.

“Maar als we dat niet doen, denk ik dat we moeten opkomen voor onze rechten, en dat we standvastig moeten zijn in onze oppositie. En dat is helaas momenteel de situatie,” zei hij.

Advertentie

Sprekend over India onder premier Modi, benadrukte Jaishankar de versterking van de relatie met directe en uitgebreide buurlanden.

Buren als Bangladesh, Nepal en Bhutan, die altijd dicht bij India hebben gelegen, zijn vandaag met ons verbonden via wegen, spoorwegen, waterwegen en elektriciteitsnetverbindingen, zei hij.

“De koppeling en perceptie vandaag de dag is India in de buurt veranderd, en niets illustreerde dat dramatischer dan wat er vorig jaar met Sri Lanka gebeurde toen het door een zeer diepe economische crisis ging,” zei hij.

“En we zijn eigenlijk vooruitgegaan op een manier waarop we zelf nog nooit eerder hebben gedaan. Wat wij voor Sri Lanka hebben gedaan, is groter dan wat het IMF voor Sri Lanka heeft gedaan,' zei hij.

Het Rajya Sabha-parlementslid uit Gujarat zei ook dat de Modi-regering de buurt probeert uit te breiden.

Advertentie

“Als ik het over de buurt heb, denk ik aan een grote verandering van onze Indo-Pacific&#8230 ;Strategisch gezien baart wat daar gebeurt ons grote zorgen. Tegelijkertijd vinden er andere grote veranderingen plaats, veranderingen zoals de opkomst van China, wat in zekere zin ook inhoudt hoe de VS veel voorzichtiger zijn geworden met betrekking tot hun eigen toezeggingen. zei hij.

De Quad-landen bespreken vandaag onder meer maritieme samenwerking, infrastructuurconnectiviteit, 5G en vaccins. India heeft ook interactie met een groep landen in het westen, zoals Israël, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten, zei Jaishankar.

Advertentie

“Onder premier Modi denken we niet alleen aan morgen, we denken zelfs niet aan de volgende termijn. We denken echt verder. En in veel opzichten, zonder overdrijvingen, leggen we vandaag de basis van wat de wereldwijde voetafdruk is,” zei hij.

Lees ook

'PM symboliseert het vertrouwen van het Parlement', zegt president Murmu, verwelkomt inau…

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw Live-updates: nieuw parlementsgebouw…

Nieuw parlementsgebouw wordt basis voor creatie van een nieuw India: PM…

Chhattisgarh-ambtenaar leegt reservoir om mobiele telefoon te vinden die hij tijdens…

De opkomst van India heeft een heel speciale betekenis in de wereld, aangezien de enige vergelijkbare opkomst die van China was, zei Jaishankar.