Hoe u uw RAM-snelheid kunt controleren

0
59
Hannah Stryker/How-To Geek

Druk op Alt+Ctrl+Delete om Taakbeheer te openen. Klik vervolgens op het tabblad Prestaties. Klik vervolgens op Geheugen en kijk naar de rechterbenedenhoek van het venster. Uw RAM-snelheid wordt weergegeven op de regel “Snelheid” in megahertz (MHz).

Het kan handig zijn om uw RAM-snelheid te controleren om te zien hoe snel uw computer toegang heeft tot lokaal geheugen. Hoewel dit niet de belangrijkste factor is voor de prestaties van uw computer, is het toch nuttige informatie.

Inhoudsopgave

Hoe u uw RAM-snelheid kunt controleren op Windows 11
Hoe u uw RAM-snelheid kunt controleren op Windows 10
Waarom is RAM-snelheid van belang?
Moet u uw RAM-snelheid verhogen om de prestaties van uw computer te verbeteren?

Hoe u uw RAM-snelheid kunt controleren op Windows 11

Om uw RAM-snelheid op een Windows 11-computer te controleren, opent u Taakbeheer. U kunt Taakbeheer snel starten door op Ctrl+Shift+Esc te drukken. U kunt ook met de rechtermuisknop op een lege ruimte op uw taakbalk klikken en “Taakbeheer.

Klik nu op de knop “Prestaties” tabblad in de linkerzijbalk. Het heeft een zigzaggende lijn in een kader.

Wanneer u dat doet, ziet u een lijst met de prestaties van uw CPU, geheugen, schijf, wifi en GPU's. Klik op Geheugen om uw RAM-snelheid en andere details te zien.

Rechtsonder ziet u een regel met het label “Snelheid”: dit is uw RAM-snelheid.

Terwijl je hier bent, kun je net zo goed wat van je andere geheugengerelateerde statistieken bekijken. Hier vindt u veel nuttige informatie, zoals uw in gebruik zijnde en beschikbare geheugen, hoeveel geheugen u heeft vastgelegd, hoeveel geheugen in de cache is opgeslagen en meer.

Uw RAM-snelheid controleren in Windows 10

Open in Windows 10 Taakbeheer om uw RAM-snelheid te controleren. Druk op Ctrl+Shift+Esc om het te starten, of klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer “Taakbeheer.

Klik op de knop “Performance” tabblad bovenaan het Taakbeheer-venster. (Als u het niet ziet, klikt u op “Meer details” onderaan het venster.)

Klik aan de linkerkant op “Geheugen” om informatie weer te geven met betrekking tot de geheugenstatistieken van uw computer. In de rechterbenedenhoek van het venster ziet u een regel met de tekst “Snelheid”: dit is uw RAM-snelheid.

Net als in Windows 11, u&#8217 ;hier vindt u aanvullende belangrijke informatie, waaronder de hoeveelheid RAM die uw pc heeft en hoeveel RAM-slots vol zijn.

Waarom is RAM-snelheid belangrijk?

Hoe hoger uw RAM-snelheid, hoe sneller uw computer toegang heeft tot gegevens die zijn opgeslagen in het lokale geheugen van uw computer. Er zijn echter andere factoren die belangrijker zijn voor de prestaties van uw pc, zoals RAM-timing, RAM-type en RAM-grootte.

Al deze aspecten werken samen met elkaar. Dat gezegd hebbende, een goede vuistregel voor computerhardware is dat hoe groter het getal, hoe beter. In dit geval, hoe sneller uw RAM-snelheid, hoe beter uw computer zal presteren.

Houd er ook rekening mee dat er een afnemend rendement is als het gaat om RAM-snelheid: het verdubbelen of verdrievoudigen van uw RAM-snelheid verhoogt de prestaties van uw computer niet proportioneel. Het zorgt zeker voor een verbetering, maar niet in een één-op-één-verhouding.

Moet u uw RAM-snelheid verhogen om de prestaties van uw computer te verbeteren?

Als u dat nodig heeft om de prestaties van uw pc te verbeteren, is het beter om meer RAM te krijgen, het gebruik van RAM-applicaties te verminderen of uw RAM-chips rechtstreeks te upgraden of te vervangen.

Justin Duino/How-To Geek

Personal computers zijn complexe machines. Over het algemeen kan één component vaak de bottleneck zijn voor gamen, de GPU-snelheid zal bijvoorbeeld veel belangrijker zijn dan de RAM-snelheid. Hoewel snellere RAM absoluut beter is, ziet u mogelijk geen merkbare verbetering door het upgraden van de RAM-snelheid in veel workloads, en is het misschien beter om te investeren in het upgraden van componenten zoals uw CPU, GPU of SSD.

LEES VOLGENDE

  • › De nieuwe Swift Edge 16-laptop van Acer is dun en heeft Wi-Fi 7
  • › 1080p versus 1440p versus 4K-monitoren: hoe groot is het verschil?
  • › Is een VPN de moeite waard om voor te betalen?
  • › 5 Google Maps-zwendel (en hoe u ze kunt vermijden)
  • › Bezorgd over de levensduur van de batterij van de handheld gaming-pc? Koop gewoon een powerbank
  • › De Acer Predator Triton 16 Gaming Laptop heeft een RTX 4070