Hoe mensenhandelaars Indiase vrouwen naar Oman lokken met de belofte van werk

0
50

Het Bureau of Investigation (BOI) van de politie van Punjab heeft een speciaal onderzoeksteam gevormd, onder leiding van IPS-officier Randhir Kumar, om alle gevallen van illegale vrouwenhandel in de staat te onderzoeken.

De Indian Express had eerder gemeld dat een vrouw ‘verkocht’ door een reisagent aan een persoon in Oman voor Rs 80.000. De vrouw onthulde ook dat veel andere vrouwen uit Hoshiarpur, Jalandhar en Amritsar onder vergelijkbare omstandigheden een zwaar leven leidden in het Golfland.

Hoe vinden dergelijke gevallen van mensenhandel plaats?

In de meeste gevallen worden de vrouwen meegenomen op een toeristenvisum, dat volgens de agenten met twee jaar wordt verlengd. Ze kosten Rs 50.000 tot Rs 70.000 per stuk.

De meeste reddingsgevallen die worden gemeld, van vrouwen uit Muscat, komen uit Punjab. Deze vrouwen werden naar Oman gelokt onder het voorwendsel van banen als “huishoudelijke hulp” of “verzorgers” tegen een goed salaris. Nadat ze Muscat hebben bereikt, worden de vrouwen echter vaak gevangen genomen door enkele lokale agenten die hun paspoorten en mobiele telefoons in beslag hebben genomen en hen hebben gedwongen om zonder hun medeweten overeenkomsten te ondertekenen. Ze worden vervolgens aan de lokale bevolking verkocht voor tussen de Rs 80.000 en Rs 1,50 lakh per stuk.

Hoe werken ze?

Gewetenloze reisagenten uit Punjab, New Delhi, Mumbai en zelfs verder naar het zuiden openen eerst 'nep'-bedrijven in landen in het Midden-Oosten om te doen alsof ze daar werken. Daar vinden ze dan lokale vrouwen die een paar jaar werkervaring hebben in het Midden-Oosten. De lokale vrouwen of mannen treden op als tussenpersoon en zorgen voor jonge vrouwen of hun familieleden die arm zijn en dringend geld nodig hebben in India.

Ze zoeken ook naar mensen die nauwelijks geschoold zijn en niet veel weten over visa en werkformaliteiten. De tussenpersonen nemen vervolgens contact op met zulke vrouwen en schetsen een rooskleurig beeld van het soort geld dat ze kunnen verdienen door slechts een paar jaar in het Midden-Oosten door te brengen. Zo zei Rani (naam gewijzigd op verzoek), die op 20 mei terugkeerde uit Muscat, dat ze door haar tante van moederskant naar Muscat was gestuurd. Jyoti, (naam gewijzigd op verzoek) die ook terugkeerde met Rani, was gestuurd door de familieleden van de schoonfamilie van haar oudere zus. De tussenpersoon was in beide gevallen eerder naar Oman gegaan en werkte daar en ze wisten dat de meisjes verkocht zouden worden.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Waarom vallen de doelen voor dergelijke aanbiedingen?

Advertentie

Aangezien deze tussenpersonen vaak uit dezelfde regio komen als hun doelwitten, hebben ze de neiging hen gemakkelijk te vertrouwen. De tussenpersoon belooft ook te helpen met hun reisdocumenten en visumformaliteiten. Aangezien de slachtoffers niet erg opgeleid zijn, zijn ze niet op de hoogte van andere meldingen van vrouwen die vast komen te zitten in een ander land.

In de meeste gevallen worden de vrouwen meegenomen op een toeristenvisum, omdat de agenten beweren dat deze zullen worden verlengd voor twee jaar.

Wat gebeurt er als ze landen in Muscat?

De reisbureaus brengen ze eerst naar de aangewezen plekken, waar deze vrouwen moeten blijven tot ze verkocht zijn. Hun paspoorten en telefoons worden afgenomen en ze krijgen een contract/overeenkomst, meestal in het Engels, om te ondertekenen. Ze ondertekenen daarom uiteindelijk het contract zonder te weten wat er staat. In een van die gevallen plaatste de vrouw haar duimafdruk op de overeenkomst omdat ze analfabeet was.

Advertentie

In de contracten staat meestal dat ze hun toestemming geven om twee jaar op een bepaalde plaats te werken tegen een bedrag dat meestal rond de Rs 1,50 lakh ligt. Toen de vrouwen aankwamen op wat zij dachten dat hun werkplek was, realiseerden ze zich dat ze naast huishoudelijke taken ook gedwongen waren tot prostitutie.

Lees ook | De Punjabi-vrouw, gered uit Muscat nadat ze door een reisbureau was bedrogen, vertelt over haar nachtmerrie

Als ze weigeren, worden ze in elkaar geslagen en krijgen ze dagenlang geen eten. De voormalige minister van de Unie, Balwant Singh Ramoowalia, deelde zo'n voorbeeld en zei dat hij enige tijd geleden een meisje uit een Arabisch land had laten redden, en toen ze van daar terugkeerde, leed ze aan meerdere ziekten en stierf een paar dagen later. Ze was 26 jaar oud en gedwongen tot prostitutie. Ze mogen niet naar huis bellen en worden gedwongen in onmenselijke omstandigheden te leven, waarbij ze soms door lokale agenten van het ene huishouden naar het andere worden verkocht, zei hij.

Hoe worden ze gered? >

Op de een of andere manier slagen sommigen erin om een ​​SOS-bericht naar hun familie thuis te sturen waarin ze hun benarde situatie onthullen. De families nemen vervolgens contact op met Indiase functionarissen, die op hun beurt praten met functionarissen van de Indiase ambassade in Muscat en hen na lang wachten redden.

Lees ook

PM Modi geeft Rs 75-munt vrij op de nieuwe inauguratiedag van het Parlement: Kenmerken,. ..

Amerikaanse schuldplafondcrisis: wat is de deal die Biden en McCarthy hebben geslagen

Dit citaat betekent: Dr. BR Ambedkar zei , 'India had parlementaire instituten…

Het nieuwe parlement van India, en waarom het nodig is

Een ambtenaar van de ambassade zei dat er in hun opvanghuis vaak 30 tot 40 vrouwen te wachten staan ​​om terug te keren naar India. Ramoowalia zei dat de Indiase regering deze zaak moet oppakken en dergelijke immigratie naar Oman op zijn vroegst moet stoppen. Hij voegde eraan toe dat er een groeiende vraag is naar dergelijk huishoudelijk personeel in Oman en andere Arabische landen en dat reisbureaus hiervan profiteren, maar het lijden van de vrouwen onthult een ander verhaal.

© The Indian Express (P) Ltd