Henry Kissinger wordt 100: Toen de voormalige Amerikaanse NSA Indira Gandhi een b**ch noemde

0
51

Henry Kissinger viert vandaag (27 mei) zijn 100ste verjaardag. Eerst als nationaal veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, daarna als staatssecretaris, leidde Kissinger in de jaren zeventig Amerikaanse interventies over de hele wereld, waarbij hij de gebeurtenissen in China, Afrika, het Midden-Oosten en het Indiase subcontinent vorm gaf, met gevolgen die zelfs vandaag de dag weerklinken.< /p>

Voor sommigen was hij een meester in staatsmanschap en diplomatie; voor velen, vooral degenen die de dupe waren van zijn politieke en militaire interventies, is hij een bullebak en een oorlogsstoker – zelfs een oorlogsmisdadiger.

Met India was de relatie van Kissinger tumultueus – en noch hij, noch president Richard Nixon onder wie hij diende – deden enige poging om hun bijna diepgewortelde afkeer van dit land en zijn toenmalige premier te verbergen Indira Gandhi.

De contouren van deze diepe antipathie van het Witte Huis van Nixon jegens India werden onthuld in tapes die onlangs werden vrijgegeven. (Details hieronder)

Kissinger was een voorstander van (meestal gewetenloze) realpolitik.

Kissinger, geboren op 27 mei 1923 in Fürth, Duitsland, is joods en vluchtte in 1938 met zijn gezin uit nazi-Duitsland. Toen hij naar de VS kwam, blonk Kissinger academisch uit aan de Harvard University en merkte al snel dat hij opklom in de gelederen van de VS. politiek establishment. Hij zou tussen 1969 en 1977 een prominente rol spelen in het buitenlands beleid van de VS als nationaal veiligheidsadviseur en staatssecretaris.

Kissinger's benadering van diplomatie werd gekenmerkt door realpolitik, die de nadruk legde op pragmatische overwegingen en het nastreven van nationale belangen boven morele en ethische zorgen. Het was Kissinger's standpunt dat zolang besluitvormers in grote staten bereid waren de internationale orde te accepteren, deze “legitiem” was – en kwesties van de publieke opinie en moraliteit konden dan worden afgedaan als irrelevant.

>

Dit betekende dat de diplomatieke successen van Kissinger gepaard gingen met een bloedige erfenis van ondermijning van de soevereiniteit en het democratisch functioneren van kleinere landen. Hij zat achter de Amerikaanse bombardementen op Cambodja tijdens de oorlog in Vietnam, de betrokkenheid van de VS bij de Chileense militaire staatsgreep in 1973, de stilzwijgende steun van de VS aan de militaire junta van Argentinië, en met name de Amerikaanse steun voor Pakistan tijdens de Bangladesh Liberation War, waarbij de verschrikkelijke wreedheden die door de Pakistaanse staat en het leger zijn begaan tegen de Bengaalse bevolking van wat toen Oost-Pakistan was, werden genegeerd en goedgepraat.

Advertentie

Het was de crisis in Oost-Pakistan die India oog in oog bracht met het beleid van Kissinger.

In 1970 werden in Pakistan algemene verkiezingen gehouden om leden van de Nationale Assemblee te kiezen. Er werd gestemd in 300 algemene kiesdistricten, waarvan 162 in Oost-Pakistan (nu Bangladesh).

1/32/33/3

In een verpletterende overwinning won de Awami League van Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman 160 van de 162 zetels in het oosten, waarmee hij een absolute meerderheid in de assemblee behaalde. Om het opkomende Bengaalse nationalisme in het Oosten een halt toe te roepen, heeft de Pakistaanse politieke en militaire elite, voornamelijk afkomstig uit de Punjab in het Westen, de inauguratie van de nieuwe vergadering tegengehouden, wat leidde tot onrust onder de bevolking.

Advertentie

Op 25 maart, In 1971 lanceerde het Pakistaanse leger Operatie Searchlight, een meedogenloos optreden tegen de nationalistische beweging van Oost-Pakistan, waarbij tussen de 300.000 en 3 miljoen Bengalese burgers werden gedood en maar liefst 10 miljoen vluchtelingen India binnenstroomden.

Het beste van uitgelegd

Klik hier voor meer

Pakistan was een belangrijke bondgenoot van de VS tijdens de Koude Oorlog vanwege zijn strategische ligging en als tegenwicht voor India, dat zich had aangesloten bij de Sovjet-Unie. Kissinger, destijds NSA van president Nixon, hoopte Pakistan ook te gebruiken voor diplomatieke openingen naar China, opnieuw als onderdeel van zijn grootse strategie om de invloed van de Sovjet-Unie tegen te gaan.

Terwijl de Pakistaanse wreedheden onverminderd voortduren, schreef de Amerikaanse consul-generaal in Dhaka, Archer Blood, naar Washington DC om tussenbeide te komen, maar stuitte op wat Blood zou omschrijven als een “oorverdovende stilte”. Terwijl de VS doorgingen met het leveren van militaire en economische hulp aan Pakistan, stelden Blood en zijn staf een sterk geformuleerde dissidente memo op.

Lees ook | Operatie Glimlachende Boeddha: het verhaal van India's eerste kernproef in Pokhran in 1974

“Onze regering heeft nagelaten de onderdrukking van de democratie aan de kaak te stellen. Onze regering heeft nagelaten wreedheden aan de kaak te stellen. Onze regering is er niet in geslaagd om krachtige maatregelen te nemen om haar burgers te beschermen, terwijl ze tegelijkertijd achterover buigt om de door West Pak gedomineerde regering gunstig te stemmen en eventuele negatieve gevolgen van de internationale public relations tegen hen te verminderen. het telegram gelezen.

Blood zou onmiddellijk worden teruggeroepen naar de VS, terwijl de rest van zijn diplomatieke carrière ontsierd zou worden door zijn afwijkende mening.

Advertentie

Zowel Nixon als Kissinger hadden een sterke afkeer van Indira en minachting voor Indiërs.

Toen een gestage stroom vluchtelingen het land binnenkwam, trok India, onder leiding van Indira Gandhi, in december 1971 ten oorlog met Pakistan. India tot op het irritante af.

Advertentie

Tijdens gesprekken tussen Nixon en Kissinger in de nasleep van de ontmoeting noemden beide mannen Indira een “b**ch”, waarbij Kissinger haar ervan beschuldigde “een oorlog beginnen” daar. Kissinger noemde Indianen “b*****ds” en “de meest agressieve mensen die er zijn”.

Eerder, tijdens een bijeenkomst op 17 juni 1971, spraken Nixon en Kissinger vrijuit kwaad over India en noemden Indiërs de “meest seksloze” en “zielige” mensen en “uitstekende vleiers”, en Indiase vrouwen “meest onaantrekkelijke vrouwen ter wereld”. /p>Advertentie Lees ook | Sikkim-dag: het verhaal van de integratie van Sikkim met India

Deze bijeenkomst, gehouden tussen 17.15 uur en 18.10 uur, werd vastgelegd door het Oval Office-opnamesysteem en verschijnt als Conversation 525-001 van de White House Tapes die in 2020 zijn vrijgegeven .

Tegen de 50e minuut van de band van 54 minuten en 42 seconden zegt Nixon: “Ongetwijfeld zijn de meest onaantrekkelijke vrouwen ter wereld de Indiase vrouwen. Ongetwijfeld.”

Hij vervolgt: “De meest seksloze, niets, deze mensen. Ik bedoel, mensen zeggen, hoe zit het met de zwarte Afrikanen? Tja, je ziet wel iets, de vitaliteit daar, ik bedoel ze hebben een beetje dierlijke charme, maar god, die indianen, bah, zielig. Uch.” Terwijl hij dit zegt, wordt er gelachen.

Zowel Nixon als Kissinger hadden grote twijfels over de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in India, Kenneth B. Keating, en op de band is te horen dat Nixon zich afvraagt ​​waarom Keating aan de kant van de Indianen stond.

In antwoord, zegt Kissinger: “Zij (Indianen) zijn uitstekende vleiers, mijnheer de president. Ze zijn meesters in vleierij. Ze zijn meesters in subtiele vleierij. Zo hebben ze 600 jaar overleefd. Ze zuigen – hun grote vaardigheid is om mensen op sleutelposities te zuigen.”

Toen de oorlog van 1971 begon, probeerden Kissinger en Nixon het India moeilijk te maken.< /p>

Toen India ten oorlog trok nadat Pakistan preventief negen Indiase luchtmachtbases had gebombardeerd, was Nixon woedend. “Zij (Indira) heeft ons in de maling genomen. Suckered us…..deze vrouw sucked us,” riep hij uit tegen Kissinger.

Lees ook | 44 jaar Zulfikar Ali Bhutto's ophanging: de man die 'duizend jaar oorlog zou voeren' met India

Op 6 december, drie dagen na de oorlog, kwam Nixon op het idee om er bij China op aan te dringen troepen naar de grens met India te verplaatsen. “We moeten ze vertellen dat enige beweging van hun kant naar de grens met India heel belangrijk kan zijn”, zei hij tegen Kissinger.

Kissinger wist echter dat elke Chinese interventie ook de Sovjets zou kunnen aantrekken. Dus bedacht hij een plan om een ​​marinevloot naar de Golf van Bengalen te sturen om “Indira af te schrikken”.

Zo werd op 10 december 1971 Task Force 74, inclusief het nucleaire vliegdekschip USS Enterprise, gevraagd om door te varen naar de Indische Oceaan. Maar de Sovjets reageerden op de actie van de VS met hun eigen marineschepen – en aangezien de Enterprise bijna een maand in de regio verbleef, werd ze constant gevolgd door een vloot van Sovjetschepen. De aanwezigheid van de Sovjet-marine neutraliseerde effectief de Amerikaanse dreiging en de veelzijdige aanval van India op Oost-Pakistan kon met succes worden voortgezet.

Lees ook | Aangezien Rahul Gandhi Lok Sabha moet verlaten, herinnert hij zich de diskwalificatie van Indira Gandhi 48 jaar geleden

Op 16 december gaven Pakistaanse troepen in het oosten zich onvoorwaardelijk over aan India, waarmee een einde kwam aan de oorlog en Pakistan zoals het sinds de onafhankelijkheid bestond. Ondanks allerlei druk van de VS en Kissinger, hielden India en Indira voet bij stuk en bereikten uiteindelijk hun doelstellingen in de oorlog.

Kissinger zou zijn mening over Indira Gandhi na verloop van tijd echter veranderen.

strong>

Hij zou haar later beschrijven als een persoon met een “buitengewoon karakter” en haar vastberadenheid en assertiviteit erkennen bij het nastreven van de doelen van India.

Lees ook

Manu S Pillai op Sengol: voor sommigen is herontdekking culturele renaissance, voor…

Het nieuwe parlement van India, en waarom het nodig is

Met de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, het verhaal van hoe de oude…

PM Modi geeft Rs 75 munt uit op de nieuwe inauguratiedag van het Parlement: Kenmerken,…

“[De grof taalgebruik moet] worden gezien in de context van een Koude Oorlog-sfeer 35 jaar geleden, toen ik een geheim bezoek bracht aan China toen president Nixon er nog niet was en India een soort alliantie had gesloten met de Sovjet-Unie, ” vertelde Kissinger in 2005 aan NDTV.