Har det äntligen dags för 32 GB RAM?

0
57
Joshua Sanderson Media/Shutterstock.com

Vi har äntligen konstaterat att 640 000 minne inte är tillräckligt för någon, men den korrekta mängden RAM förblir ett hett debattämne. RAM är inte billigt, men tiden kanske äntligen är här för att gå vidare till 32 GB minne.

Professionella användare är redan över 32 GB

h2>

Innan vi går in på huruvida 32 GB RAM-nivån är den nya sweet spot för vanliga användare, bör du veta att för proffs som arbetar med avancerad innehållsskapande, eller någon allvarlig siffra, är 32 GB RAM stadigt i backspegeln. Det är inte ovanligt att bärbara datorer för mobila arbetsstationer levereras med 64 GB RAM, och stationära arbetsstationer har ofta processorer och moderkort med maximal RAM-kapacitet över en terabyte!

För dessa användare råder det ingen tvekan om hur mycket minne de behöver. Det bestäms av applikationerna och storleken på tillgångarna eller datauppsättningarna som behöver bearbetas. Det måste finnas tillräckligt med RAM-minne för att hålla dessa kraftfulla processorer matade med data, annars går all hårdvara på tomgång medan den väntar på att (relativt) långsam SSD-lagring ska komma ikapp.

Den typ av användare vi&#8217 ;vi pratar om här är den allmänna användaren. Detta inkluderar personer som utför dagliga produktivitetsuppgifter; de som gör vanlig videoredigering, 3D-modellering och musikproduktion; och naturligtvis spelare. Vad är fallet med 32 GB RAM för de som inte använder ett företagskreditkort för att köpa hårdvara?

Spelkrav är Klättring

För spelare står det snabbt klart att 32 GB RAM-minne bör finnas på medellång sikt. Star Citizen listar 16 GB RAM som minimikrav. Spider-Man Remastered kräver 32 GB RAM för sina högsta inställningar med ray Tracing. Elden Ring kräver minst 12 GB RAM-minne, och vi förväntar oss att nästa generations open-world-spel har 16 GB som utgångspunkt snarare än det rekommenderade RAM-kravet.

När fler och fler spel börjar lista rekommenderade RAM-krav över 16 GB, är det tydligt att de som för närvarande spelar med 16 GB minne kommer att vara under press att uppgradera förr än senare. Detta lämnar 24 GB eller 32 GB som nästa steg, beroende på din minneskanalkonfiguration.

Surfning med flikar är ett minnessvin

Alla av oss spelar inte triple-A videospel eller lägger ner vår tid på att designa sportbilar i CAD-applikationer, men du använder nästan säkert din dator för att surfa på webben åtminstone. Surfing med flikar har gjort det möjligt att öppna dussintals eller hundratals webbsidor som enskilda flikar. Moderna webbsidor kan ta upp 100-tals megabyte vardera, beroende på innehållet, så minnesavtrycket ökar snabbt.

RELATERADESå här sparar du Google Chrome-flikar för senare

På datorer med mindre mängd RAM-minne cachelagras webbsidor som du inte använder för närvarande på din hårddisk. Om den enheten är en snabb SSD kanske effekten inte blir alltför drastisk, men även då kan prestandan vara trög eftersom din dator desperat flyttar data till och från RAM-minne medan du surfar.

Om du’re typen av person med så många flikar öppna att du inte ens kan läsa deras titlar, att spendera på 32 GB RAM kan göra en märkbar skillnad för ditt systems lyhördhet.

Mer RAM slösas inte bort

Moderna operativsystem som Windows 11 eller macOS är smarta nog att använda eventuellt extra RAM-minne du kan ha. Det är därför du, efter att till exempel har uppgraderat från 16 GB till 32 GB RAM, kommer att se inaktiv RAM-användning över den totala mängden minne du hade tidigare!

Operativsystem kan förinstallera applikationer eller ofta använda data så att när du klickar på den knappen är lyhördheten mycket snabbare. Att använda RAM som för närvarande inte krävs av ett program som körs som standbyminne är vanligtvis bra.

Multitasking Matters

Vi har diskuterat minneskraven för enstaka applikationer, men en stor styrka hos moderna datorer är multitasking. Om du vill köra flera applikationer samtidigt behöver du tillräckligt med RAM-minne för att rymma allt. Om du inte gör det, tvingas datorn att flytta RAM-innehållet till en enhet istället, vilket är storleksordningar långsammare än RAM.

Även om din fliktunga webbläsare eller ditt tv-spel kanske inte förbrukar 32 GB RAM av sig själva, kan de tillsammans göra det kortare. Moderna datorer har också massor av CPU-kärnor. Det börjar bli normalt att ha åtta kärnor; kärnantalet når snabbt fåniga nivåer från mellanklassen och bortom.

RELATERADECPU-grunderna: Vad är kärnor, hyper-threading och flera processorer?

Att ha många kärnor innebär att din dators CPU lätt kan utföra flera tunga uppgifter samtidigt, men om den inte har tillräckligt med RAM-minne är det totala antalet kärnor omöjligt. Om du vill fortsätta surfa på nätet eller titta på lite YouTube medan ditt projekt renderas i bakgrunden behöver du kärnor och RAM-minne för att hålla saker smidigt och responsivt.

Vem behöver inte 32 GB RAM?

Är det dags för alla att gå över till 32 GB RAM? I skrivande stund är svaret “ja” för medel till avancerade spelare, tunga multitaskers och alla som letar efter en smidigast möjlig datorupplevelse.

Vi kan inte längre rekommendera 8 GB RAM för allmän datoranvändning, åtminstone inte på Windows-system. Windows 11 behöver en ansenlig bit av det, och lämnar inte så mycket för ens blygsamt minneshungriga appar. Ett 8GB Windows-system kommer att vara användbart, åtminstone om det har en SSD, men klockan tickar som allmänna produktivitetsappar, och webbinnehållet fortsätter att växa.

RELATERATVad är en Solid State Drive (SSD) och behöver jag en?

16 GB RAM tycks vara den mest bekväma mängden för spelare som inte har något emot att spela med lägsta inställningar i framtiden.

På liknande sätt, vanliga användare som gör saker som att surfa på webben med måttliga flikar, gör kontors- eller skoluppgifter, och att lyssna på musik eller titta på video behöver inte uppgradera över 16 GB. Även om du gör alla dessa saker på en gång.

Det är lätt att kontrollera hur mycket RAM-minne du har på din PC, och om du ser ett antal mindre än 16 GB, finns det en god chans att en uppgradering är inom din nära framtid.

Best Budget Gaming Laptop

MSi Katana GF76

Stor, vacker och med tillräckligt med hästkrafter för att fullt ut utnyttja sin 17,3-tums 1080p-skärm. MSI Katana ger budgetspelare en smak av den premium-datorlivet för gaming.

Amazon

1 366,88 USD
1 499,00 USD Spara 9 %

Adorama

1279,00 $
 

LÄS NÄSTA

  • › Se upp, Chrome: Vissa PC-spel vill nu ha 32 GB RAM
  • › Kan du uppgradera en bärbar speldator?
  • › Så startar du din egen Minecraft-server för spel med flera spelare
  • › Hur man kör en ChatGPT-liknande AI på din egen dator
  • › Varför det är okej att köpa en Mac med endast 8 GB RAM
  • › Vilken typ av minne har min dator installerat?
  • › Windows 11: Hur mycket RAM-minne kan din dator ha?
  • › Så här kontrollerar du din RAM-hastighet