Gjenoppdagelsen av en spesiell gave til Nehru fra Madras: Vummidi-familien skal hedres for Sengol

0
46

Frem til 2018 var den nåværende generasjonen med ansvar for Vummidi Bangaru Jewellers, en kjede av smykkebutikker i Chennai, uvitende om rollen familien hadde spilt i “overgangen” av makt da India våknet til liv og frihet 15. august 1947.

Familien var ansvarlig for å skape Sengol (septer) – avledet fra det tamilske ordet semmai, som betyr rettferdighet, ifølge et offisielt dokument – at Indias første statsminister Jawaharlal Nehru under en seremoni holdt i hans residens på tampen av Indias uavhengighet.

Siden Sengol nå feires som et symbol som betegner maktovergangen, vil seniormedlemmer av Vummidi-familien, inkludert 97 år gamle Vummidi Ethiraj, bli hedret ved åpningen av det nye parlamentet på søndag. > Ethiraj’s sønn Vummidi Udaykumar, 63, fortalte The Indian Express at faren hans vil reise til Delhi på lørdag for å delta i arrangementet.

Onsdag hadde unions innenriksminister Amit Shah kunngjort at statsminister Narendra Modi ville få Sengol installert i Lok Sabha , nær Speaker's podium. Den vil også bli utstilt under viktige nasjonale høytider.

Pandit Jawaharlal Nehru blir sett holde Sengol. (HANDOUT FOTO VIA MHA/PTI)

Historisk betydning

Før et stykke om Sengol dukket opp i et tamilsk magasin i 2018, hadde den nåværende generasjonen av Vummidi-familien ingen idé om dens historiske betydning.

Udaykumar sa: “Artikkelen inkluderte et bilde av Sengol og ga familien vår æren for opprettelsen. Den nevnte min bestefars navn, Vummidi Anjalelu Chetty, som døde på 1960-tallet, og beskrev familien min som en tradisjonell gullsmederfamilie.”

Annonse

Etter å ha lest artikkelen, sa Udaykumar sa han spurte faren om Sengol. I 1947 var Ethiraj, da 22, et medvirkende medlem av familiebedriftene. Faren hans kunne imidlertid ikke huske noen detaljer.

“Han sa at han ikke kunne huske hva han hadde gjort på den tiden, men hadde et tåkete minne om å jobbe med noe lignende. En av våre slektninger begynte imidlertid å lete etter Sengol og begynte å kontakte ulike byråer før han fikk vite at Allahabad-museet hadde noe som ligner på det vi lette etter,” Udaykumar sa.

På museet hadde Sengol blitt stemplet som Nehru’s “gyldne spaserstokk”.

Annonse

Arun Kumar, et medlem av familiens markedsføringsteam, ble sendt til Allahabad-museet. “På museet fikk han lov til å undersøke Sengolen nøye. Basert på bildet vi allerede hadde fra magasinet, kunne Kumar bekrefte at det var noen tamilske bokstaver på Sengol. Vi bekreftet at det var det samme som min far og bestefar laget da India fikk frihet,» sa Udaykumar.

Han la til at familien ønsket detaljer om Sengol for å lage en kopi “for å opprettholde hjemme hos oss… Det var hele hensikten med dette søket”. Omtrent samtidig ble en RSS-ideolog som også er en familievenn interessert i Sengol.

“S Gurumurthy’s Thuglak (et tamilsk magasin) publiserte også et stykke om Sengol omtrent på samme tid. Han startet en parallell etterforskning for å lære mer om Sengols fortid. Det var han som kontaktet Thiruvavaduthurai Adheenam,» sa Udaykumar.

Adheenam, en hinduist i Tamil Nadu, hadde gitt Vummidi Bangaru Jewelers i oppdrag å lage Sengol, ifølge et nettsted for regjeringen i India. På en forespørsel sa en toppkilde ved mutt at det ble drevet av Guru Mahasannidhanam Sri La Sri Ambalavana Desika Swami, den tjuende seeren, på den tiden.

Spesiell gest

“Vi har ikke de nøyaktige detaljene om idriftsettelse eller kostnadene som påløper ved fremstillingen, bortsett fra å si at det var en spesiell gave og en gest vi sendte fra Tamil Nadu under uavhengigheten, som lignende bevegelser vist av stater og kongedømmer over hele India,” kilden lagt til.

Annonse

I følge Vummidi-familien, som sitert på regjeringens nettsted, ga Adheenam den oppgaven med å designe Sengol. Laget av gullbelagt sølv, rundt 10 gullhåndverkere jobbet med det i 10-15 dager, la nettstedet til.

Etter at de klarte å bekrefte at Sengol var i Allahabad og Kumar kom tilbake med mer informasjon og bilder , sa Udaykumar at faren hans var i stand til å huske noen flere detaljer.

Annonse

«Vi satt med ham nok en gang. Han husket litt mer etter å ha sett Nandi (den guddommelige oksen) plassert på toppen av Sengol. Han sa at det var forvirring rundt Nandis proporsjoner og at de reiste hele veien til Kumbakonam for å få referanser om Nandi før de bestemte seg for det endelige designet. Han husket at de brukte et design sendt av Adheenam for Sengol,” sa Udaykumar.

Ifølge Ethiraj, sa Udaykumar, betegner den overvunnede Nandi stabilitet og rettferdighet. Motiver som hvete og riskorn, som indikerer velstanden til landbruket, og gudinnen Lakshmi, som representerer rikdom, ble skåret ut på de resterende delene av Sengol. “Min far sa at det var en symbolsk uttalelse – at personen som har Sengol også vil eie alle disse tingene,” sa han.

Annonse

Han la til at verken faren hans eller dokumenter med familien og Adheenam hadde bevis eller informasjon om kostnadene eller materialet som ble brukt i opprettelsen av Sengol.

“Vi har ikke denne informasjonen. Min far har heller ingen erindring om disse detaljene. Hjemmet vårt, verkstedet og utstillingslokalet vårt var alle lokalisert på samme sted den gang – på Govindappa Street i Sowcarpet. Mer enn 25 personer jobbet for oss. Onkelen min var knapt 12 år gammel den gangen. Så han klarte ikke å huske noen detaljer. Det eneste familien min husker er at før Sengol ble sendt til Delhi, kom folk for å se den,» sa Udaykumar.

Septeret er nevnt i en artikkel om Indias uavhengighet i Time Magazine. #8217;s utgave datert 25. august 1947. Under underoverskriften ‘Velsignelse med aske’ sier artikkelen at selv en agnostiker som Nehru, da han var i ferd med å bli Indias første statsminister , “falt inn i den religiøse ånd”.

Artikkelen, med tittelen ‘INDIA: Oh Lovely Dawn’, beskrev levende hvordan Sanyasis “fra Tamil Nadu besøkte Nehrus hus på tampen av uavhengighet” og “stenket Nehru med hellig vann fra Tanjore og tegnet en strek i hellig aske over Nehru’s panne”. Den la til at seeren fra Tamil Nadu ga Nehru det gyldne septeret – beskrevet i artikkelen som “septeret av gull, fem fot langt, to tommer tykt” — etter å ha pakket ham inn i pithambaram “(Guds tøy), et kostbart silkestoff med mønstre av gulltråd”. I tillegg sa artikkelen at han ga Nehru litt kokt ris som nettopp hadde blitt fløyet til Delhi etter å ha blitt tilbudt samme morgen til den dansende guden Nataraja i Sør-India.

Mangel på dokumentarbevis >

I følge et dokument utgitt av regjeringen, da Lord Mountbatten, den siste visekongen, spurte Nehru om det var en seremoni som skulle følges for å symbolisere overføringen av makt fra britene til den nylig uavhengige nasjonen, den snart bli statsminister. Minister konsulterte C Rajagopalachari, den siste generalguvernøren, som foreslo en tradisjon for Chola-dynastiet – der overføring av makt fra en konge til den andre ble helliggjort og velsignet av yppersteprester.

“Symbolet (for overføring av makt) som ble brukt var overleveringen av 'Sengolen' fra en konge til hans etterfølger», står det i dokumentet.
Fredag ​​tvitret kongressens kommunikasjonssjef at det ikke var dokumentert bevis på at Lord Mountbatten, Rajagopalchari og Nehru beskrev “Sengolen” som et symbol på overføringen av makt fra britene til India.

Regjeringen slo tilbake, med Amit Shah som spurte hvorfor partiet “hater indiske tradisjoner og kultur så mye”.

“En hellig Sengol ble gitt til Pandit Nehru av en hellig saivitt Mutt fra Tamil Nadu for å symbolisere Indias frihet, men den ble forvist til et museum som en spaserstokk», tvitret Shah.

Srila Sri Ambalavana Desika Paramacharya Swamigal, lederen av Thiruvaduthurai Aadheenam, innrømmet mangelen på dokumentariske bevis for å komme frem til en spesifikk konklusjon uansett.

“Dette er alle historiene vi har hørt fra gamle mennesker … Det vi vet er at en Sengol ble presentert av Aadheenam til Nehru da India fikk uavhengighet.»

Boken, Freedom at Midnight, forfattet av Dominique Lapierre og Larry Collins, nevner hvordan tamilske seere overleverte Sengolen til Nehru på tampen av uavhengighet. Boken beskriver på en levende måte deres prosesjon i en 1937-modell Ford-taxi gjennom Delhi om kvelden 14. august, som “stoppet foran en enkel bungalow på 17 York Road,” Nehrus residens mellom 1946 og 1948 , før han flyttet til Teen Murti House. 17 York Road heter nå Motilal Nehru Marg.

«Som en gang hinduistiske hellige menn hadde tildelt det gamle Indias konger deres symboler på makt, så hadde sannyasinen kommet til York Road for å skjenke sine antikke autoritetsemblemer til mannen som var i ferd med å overta ledelsen til en moderne indianer nasjon», står det i boken om tamilske seere som møter Nehru i hans bolig.

Les også

Da Charan Singh nektet å feire Savarkars fødselsdag: 'Perha…

'Arrogant konge, knusende stemme fra offentligheten på gata': Opposisjonsledere s…

Når støtten til protesterende brytere vokser i Punjab, kommer en familie tilbake…

RJD's kistesammenligning med Rahul Gandhi's ation'coron; jibe: Oppn hits ou…

Boken fanger også øyeblikket da seerne plasserte septeret sitt i Nehrus armer: «Til mannen som aldri hadde sluttet å proklamere horror ordet ‘religion’ inspirert i ham, var deres ritual en slitsom manifestasjon av alt han beklaget i sin nasjon. Likevel underkastet han seg det med nesten munter ydmykhet. Det var nesten som om den stolte rasjonalisten instinktivt hadde forstått at i de fantastiske oppgavene som ventet ham ingen mulig kilde til hjelp, ikke engang det okkulte som han så hånlig avviste, skulle ignoreres totalt.»