Från rådhuset till indiska parlamentsbyggnaden efter självständigheten: historien bakom byggnaden

0
92

Med den nya parlamentsbyggnaden klar för invigning i Delhi den 28 maj, låt oss ta en titt på hur den befintliga byggnaden, som har varit ett vittne till flera historiska ögonblick under decennierna, byggdes .

Den nuvarande parlamentsbyggnaden, designad av de brittiska arkitekterna Sir Edwin Lutyens och Herbert Baker, tog sex år – från 1921 till 1927. Den kallades ursprungligen Council House och inhyste Imperial Legislative Council , brittiska Indiens lagstiftande församling. Den 26 november 1949 bevittnade parlamentet antagandet av konstitutionen, grunden för den indiska demokratin.

1956 tillkom två våningar till byggnaden som svar på en efterfrågan på mer utrymme. 1989 invigdes Riksdagsmuseet och 2002 flyttades det till Riksdagsbiblioteket där det legat sedan dess.

Läs också | Center lanserar nytt mynt på 75 Rs för att markera det nya parlamentets invigning: Så här kommer det att se ut

Hur den gamla parlamentsbyggnaden uppfördes

1919 slog Lutyens och Baker upp en plan för rådhuset. De bestämde sig för en cirkulär form eftersom duon ansåg att den skulle påminna om Colosseum, det romerska historiska monumentet.

Det är populärt att den cirkulära formen av templet Chausath Yogini i byn Mitawli i Madhya Pradeshs Morena gav inspiration till designen av rådhuset, men det finns inga historiska bevis för att backa upp detta. I ett tidigare samtal med The Indian Express, historikern Swapna Liddle hade sagt, “Återigen har vi inga bevis för att de åkte till Mitawli eller att de såg detta tempel, men samtidigt är det inte otänkbart att det kan ha tjänat som en inspiration.”

Grundstenen till strukturen lades av prins Arthur, hertig av Connaught och Strathearn, i februari 1921.

Annons

Enligt den officiella Central Vista-webbplatsen användes cirka 2 500 stenhuggare och murare bara för att forma stenar och kulor som krävs för uppförandet av byggnaden. Moderna mekaniska anordningar som massiva kranar användes i stor utsträckning för att påskynda arbetet, med hjälp av ett nästan oändligt utbud av arbetskraft.

Den 18 januari 1927 bjöd Sir Bhupendra Nath Mitra, en medlem av generalguvernörens verkställande råd och ansvarig för Department of Industries and Labour in vicekung Lord Irwin att inviga byggnaden. Nästa dag hölls det tredje mötet i den centrala lagstiftande församlingen där.

När den brittiska regimen i Indien närmade sig sitt slut tog den konstituerande församlingen över byggnaden och 1950 blev det platsen för det indiska parlamentet när konstitutionen trädde i kraft.

Annons

Byggnaden kommer att göras om till ett “Museum of Democracy”, efter att det nya parlamentshuset tagits i drift.

Hur ser byggnaden ut?

Omkretsen av den befintliga parlamentsbyggnaden är cirkulär, med 144 kolumner på utsidan. Centralkammaren är omgiven av tre halvcirkelformade salar. Dessa konstruerades för sessionerna i furstarnas kammare (efter självständigheten, den användes som bibliotekssal), statsrådet (som senare blev Rajya Sabha eller överhuset) och den centrala lagstiftande församlingen (Lok Sabha eller Underhuset).

Förklarat | Parlamentsbyggnader och konstitutionella bestämmelser i BJP-Cong ordkrig

Parlamentet är omgivet av stora trädgårdar och är inhägnat av sandstensräcken, som håller stilen i resten av Lutyens' Delhi.

Central Vista

Lutyens och Baker fick i uppdrag att designa Central Vista-komplexetatt effektivisera den dåvarande brittiska regeringens administrativa funktion. Komplexet bestod av Rashtrapati Bhavan, parlamentshuset, norra och södra kvarteren och registerkontoret, som senare skulle döpas om till National Archives. Det var ett av de största och mest betydelsefulla projekten i sitt slag i världen.

Parlamentshuset var ursprungligen inte en del av huvudstadsplanen. Den byggdes som svar på Indiens regeringslag från 1919 som var tänkt att öka indianernas deltagande i regeringen. En tvåkammarlig lagstiftande församling skapades och detta innebar att administrationen var tvungen att hitta utrymme för lagstiftande kammare för två hus, vilket ledde till att det gamla parlamentshuset så småningom byggdes, eller det kejserliga lagstiftande rådet.

Annons Missa inte | Mer än dubbelt så stor och arbetskraft som över 23 000: den nya parlamentsbyggnaden i antal

“Parlamentshuset var en byggnad som var avsedd för indianer redan från början”, säger Liddle. “Men då var debatten om stil redan över och samma filosofi som styrde skapandet av de andra delarna av huvudstadskomplexet följs här,” sa historikern.

Läs även

“PM symboliserar parlamentets förtroende”, säger president Murmu, välkomnar invigningen …

Invigning av det nya parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: Nytt parlamentsbygge…

Ny parlamentsbyggnad kommer att bli grund för skapandet av ett nytt Indien: PM…

Chhattisgarhs officiella tömning av reservoaren för att hitta mobiltelefon han tappade under…

Funktioner av indisk arkitektur och design var vanliga i Central Vista. Några framträdande exempel är den röda och beige sandstenen, som konsekvent hade använts för arkitektoniska ändamål i Delhi sedan 1200-talet; kupolen på Viceroy's House som var modellerad efter den stora stupan i Sanchi, Madhya Pradesh; och användningen av bland annat “jalis” eller genomborrade stenskärmar, “chhajas” eller utskjutande överhäng, “chhatris” eller pelarkupoler.