Express i Cannes: Varme og humanistiske fortellinger “The Old Oak” og “Perfect Days” lever opp til markeringen

0
64

Den 76. Cannes-konkurransen reserverte to av sine mest varme og dypt humanistiske historier for filmfestivalen i Cannes, av to veteranfilmskapere hvis verk er en begivenhet.

Ken Loachs «The Old Oak» tar oss med til en liten by i det nordøstlige Storbritannia hvor gruvedrift pleide å være en bærebjelke, men nå er et sted i drift, med bustende lokalbefolkning som går opp mot en gruppe syriske flyktninger på jakt etter et hjem hjemmefra.

Wim Wenders 'Perfect Days' er portrettet av en middelaldrende toalettrenser i Tokyo, og på den rolige, verdige måten han går om dagene, fyller han livet med mening.

Ikke gå glipp av | Express i Cannes: Moore og Portmans foruroligende duett mai desember er en givende klokke

«The Old Oak» er klassisk Loach-territorium: arbeiderklassen er bekymret for å miste jobber og null sysselsettingsmuligheter, og spyr ut harme mot alle som utfordrer deres livsstil.

Den nye massen av flyktninger, drevet av en sympatisk lokal frivillig, er ikke bortgjemt i fjerne leire. I stedet blir de avlastet i et nabolag der folk har kjent hverandre i flere tiår — gått på skolen, giftet seg, fått barn og barnebarn– og liker å ta en halvliter og rype om dette og hint på den lokale puben. Den heter 'The Old Oak, drevet av TJ ( Dave Turner), en mann som både er representativ for stedet og likevel annerledes.

Når kameraet til en ung syrisk jente Yara ( Ebla Mari) er knust av et tøys, han ikke bare munnen en floskler; han går ut av hans måte å hjelpe til med å reparere den, og i forlengelsen finner han en måte å reparere bruddet mellom folket og nykommerne på.

Det er ikke noe spesielt edelt med TJ. Vi ser at det tragiske tapet av hunden hans, en munter liten ting som heter Mara, er en sår som vil forbli hos ham. Kona hans forlot ham, og sønnen hans snakker ikke med ham, og TJ sier at han ikke klandrer sønnen for det. Men han er også en mann som har kommet til å forstå et annet synspunkt; han kan gå inn i Yaras hjem, få te og kaker servert av moren hennes, og lære å si «shukran» (takk) og mene det.

Annonse Les også | Ekspress i Cannes: Anurag Kashyap, Kanu Bahl kartet triumfavkastning

Du lurer på om filmens slutt, som bringer flyktningene og lokalbefolkningen sammen, er helt for tafatt. En tragedie har ført byfolket til Yaras dørstokk: når ting går tilbake til det normale, vil de gå tilbake til sine dårlige gamle måter? Men du kan ikke la være å bli uhyre rørt av bildet av mennesker, av ulike nasjonaliteter og tro, som kommer sammen. Som en karakter sier: det krever tro for å håpe, men hvis jeg slutter å håpe, vil hjertet mitt slutte å slå.

Kanskje er det slik den 86 år gamle Loach, som sier at dette blir hans siste film, ønsker at fremtiden skal være – preget av optimisme. Vil regissøren, som allerede har vunnet Gullpalmen to ganger, vinne den en tredje gang? Det får vi snart vite.

‘Perfekte dager’

Hirayama ( Koji Yakusho ) bor i en liten leilighet fylt med bøker og musikkkassetter, som han har samlet opp gjennom årene. Han tilbringer så mye av tiden sin i varebilen sin at det føles som et andre hjem, baksetet stablet med rengjøringsredskaper han selv har laget for å gjøre en god jobb. Og det er ingen tvil om at han er en perfeksjonist: han strekker seg bak vasker og gryter, gnir og polerer, og lar alt skinne. Det må hjelpe at Tokyo-løkkene han renser ser perfekt ut i utgangspunktet, men likevel er det en fryd å se noen som sørger for at alt er perfekt dag etter dag.

Annonse

De vakreste delene av filmen er fylt med pop- og rockemusikken som Hirayama lytter til. Det er mange år siden jeg har hørt «The House Of The Rising Sun», som pleide å bli ansett som for cheesy for god smak på et tidspunkt. Men han nikker også med til Patti Smith, Rolling Stones og Lou Reed: sistnevnte sang «Perfect Day», og det er din direkte forbindelse med tittelen.

Det er først når niesen hans, som rømte hjemmefra, kommer for å bo hos ham at vi lærer litt om historien hans. Niesens mor, Hirayamas søster, har ingen anelse om hva broren hennes driver med, og i tonen hennes, sammen med overraskelsen, er det også skuffelse. Men Hirayama er alt for zen til å la det bety noe: det som betyr noe er måten vinden høres på når bladene rasler, eller når den tidlige morgensolen står opp, musikken fyller varebilen, og Hirayama er tilbake igjen, på veien.

Jeg liker voldelige filmer: Tarantino

Et annet høydepunkt i denne Cannes var å være til stede i samme teater som Quentin Tarantino, en spesiell gjest på Director’s Fortnight, som spiller på sidelinjen av hovedfestivalen. Det er tydelig at de elsker ham her: så lang var køen at jeg omtrent klarte å presse meg inn like før portene stengte, og fikk et elendig sete hvor jeg knapt kunne se noe. Men det var verdt det, da Tarantino beundret oss med sine hete inntrykk av alt som har med kino å gjøre, og startet med en kort introduksjon til den “hemmelige filmen” han skulle vise oss, “Rolling Thunder” fra 1977: “la oss ta med litt av Amerikansk grindhouse i Cannes! Publikum brølte.

Les også

Manoj Bajpayee sier at hans kone Shabana følte seg 'fornærmet, ydmyket' etter wa…

Da Priyanka Chopra tryglet Abbas-Mustan om ikke å vise Rakesh Roshan …

IIFA 2023: Vicky Kaushal reiser mens Rakhi Sawant tilfeldigvis støter på hi…

Moushumi Chatterjee husker da Rajesh Khanna spurte om Vinod Mehra …

“Noen mennesker liker musikaler, jeg liker voldelige filmer,” sa han, men han la til at han trakk grensen ved å vise drap på dyr, og “det er i alle fall forestillinger”, fordi den blir gjenskapt for en film. Han har også truet med å aldri lage en film etter hans kommende «The Movie Critic». Åh, vil han bruke vold mot filmkritikere, selv om det er forestillinger? Skjelve.