Home Svenska Express i Cannes: Varma och humanistiska berättelser “The Old Oak” och “Perfect Days” lever upp till markeringen

Express i Cannes: Varma och humanistiska berättelser “The Old Oak” och “Perfect Days” lever upp till markeringen

0

Den 76:e Cannes-tävlingen reserverade två av sina mest varma och djupt humanistiska berättelser för filmfestivalen i Cannes, av två veteranfilmare vars varje verk är en händelse.

Ken Loachs “The Old Oak” tar oss till en liten stad i nordöstra Storbritannien där gruvdriften brukade vara en stöttepelare, men nu är en plats på drift, med sprudlande lokalbefolkning som möter en grupp syriska flyktingar som letar efter ett hem hemifrån.

Wim Wenders “Perfect Days” är porträttet av en medelålders toalettstädare i Tokyo, och på det lugna, värdiga sätt han går om sina dagar, fyller hans liv med mening.

Missa inte | Express i Cannes: Moore och Portmans oroande duett maj december är en givande klocka

“The Old Oak” är klassiskt Loach-territorium: arbetarklassens stela oro för att förlora jobb och noll sysselsättningsmöjligheter, spyr ut förbittring mot alla som utmanar deras sätt att leva.

Den nya mängden flyktingar, som sköts av en sympatisk lokal volontär, är inte undangömd i avlägsna läger. Istället avlastas de i en stadsdel vars folk har känt varandra i årtionden — gått i skolan, gift sig, fått sina barn och barnbarn– och gillar att ta en pint och ripa om det och det på den lokala puben. Den heter 'The Old Oak, driven av TJ ( Dave Turner), en man som både är representativ för platsen och ändå annorlunda.

När kameran till en ung syrisk flicka Yara ( Ebla Mari) är krossad av ett tal, han inte bara mun en plattityd; han gör allt för att hjälpa till att reparera det, och i förlängningen hittar han ett sätt att reparera klyftan mellan sitt folk och nykomlingarna.

Det finns inget särskilt ädelt med TJ. Vi ser att den tragiska förlusten av hans hund, en pigg liten sak som heter Mara, är en skada som kommer att stanna hos honom. Hans fru lämnade honom, och hans son pratar inte med honom, och TJ säger att han inte skyller på sonen för det. Men han är också en man som har kommit att förstå en annan synvinkel; han kan gå in i Yaras hem, få te och kakor som serveras av hennes mamma och lära sig hur man säger “shukran” (tack) och menar det.

Annons Läs även | Express i Cannes: Anurag Kashyap, Kanu Bahl diagram triumfåtervänder

Du undrar om filmens slut, som för flyktingarna och lokalbefolkningen samman, är helt och hållet för mawk. En tragedi har fört stadsborna till Yaras tröskel: när saker och ting återgår till det normala, kommer de att återgå till sina gamla dåliga vanor? Men du kan inte låta bli att bli oerhört rörd av bilden av att människor, av olika nationaliteter och tro, möts. Som en karaktär säger: det krävs tro för att hoppas, men om jag slutar hoppas kommer mitt hjärta att sluta slå.

Kanske är det så här den 86-årige Loach, som säger att det här kommer att bli hans sista film, vill att framtiden ska vara – fylld av optimism. Kommer regissören, som redan vunnit Guldpalmen två gånger, att vinna den en tredje gång? Vi vet snart.

'Perfekta dagar'

Hirayama (Koji Yakusho) bor i en liten lägenhet fylld med böcker och musikkassetter, som han har samlat på sig genom åren. Han tillbringar så mycket av sin tid i sin skåpbil att det känns som ett andra hem, baksätet staplat med städredskap som han själv har tänkt ut för att göra ett bra jobb. Och det råder ingen tvekan om att han är en perfektionist: han sträcker sig bakom diskhoar och krukor, gnuggar och putsar och lämnar allt gnistrande. Det måste hjälpa att Tokyo loosen han städar ser perfekt ut i första hand, men ändå är det en fröjd att se någon som ser till att allt är perfekt dag efter dag.

Annons

De vackraste delarna av filmen är fyllda med pop- och rockmusik som Hirayama lyssnar på. Det har gått år sedan jag hörde “The House Of The Rising Sun”, som vid ett tillfälle ansågs vara för ostlikt för god smak. Men han nickar också med till Patti Smith, Rolling Stones och Lou Reed: den sistnämnde sjöng “Perfect Day”, och det finns ditt direkta samband med titeln.

Det är först när hans systerdotter, som rymde hemifrån, kommer för att bo hos honom som vi lär oss lite om hans bakgrund. Systerdotterns mamma, Hirayamas syster, har ingen aning om vad hennes bror gör för sitt uppehälle, och i hennes tonfall, tillsammans med förvåning, finns det också besvikelse. Men Hirayama är alldeles för zen för att låta det spela roll: det som spelar roll är hur vinden låter när löven prasslar, eller när den tidiga morgonsolen går upp, musiken fyller bilen och Hirayama är tillbaka igen, på vägen.

Jag gillar våldsamma filmer: Tarantino

En annan höjdpunkt i detta Cannes var att vara närvarande i samma teater som Quentin Tarantino, en speciell gäst på Director’s Fortnight, som spelar vid sidan av huvudfestivalen. Det är tydligt att de älskar honom här: så lång var kön att jag precis lyckades klämma mig in precis innan portarna stängdes och fick en usel plats där jag knappt kunde se någonting. Men det var värt det, eftersom Tarantino hyllade oss med sina heta upplevelser av allt som rör film, och började med en kort introduktion till den “hemliga filmen” han skulle visa oss, “Rolling Thunder” från 1977: “låt oss ta med lite av Amerikansk grindhouse i Cannes! Publiken vrålade.

Läs även

Manoj Bajpayee säger att hans fru Shabana kände sig 'förolämpad, förnedrad' after wa…

När Priyanka Chopra vädjade till Abbas-Mustan att inte visa Rakesh Roshan …

IIFA 2023: Vicky Kaushal snubblar när Rakhi Sawant av misstag stöter på hi…

Moushumi Chatterjee minns när Rajesh Khanna frågade om Vinod Mehra …

“Vissa människor gillar musikaler, jag gillar våldsamma filmer”, sa han, men han tillade att han drog gränsen för att visa dödande av djur, och “det är i alla fall låtsas”, eftersom det återskapas för en film. Han har också hotat att aldrig göra en film efter hans kommande “The Movie Critic”. Åh, kommer han att använda våld mot filmkritiker, även om det är låtsas? Ryser.