European Green Deal Executive VP Frans Timmermans zoekt overeenstemming met India in de aanloop naar COP 28 in Dubai

0
45

Executive Vice-President voor de Europese Green Deal, Frans Timmermans, heeft tijdens zijn tweedaags bezoek aan India diverse kabinetsministers ontmoet om een ​​stappenplan op te stellen voor de COP 28 en heeft gezegd dat de nadruk op energie-efficiëntie, de introductie van hernieuwbare energiebronnen en de vermindering van onverminderde fossiele brandstoffen primaire zorgen waren voor zowel de Europese Unie (EU) als voor India. Timmermans wees erop dat de EU niet probeert steenkool eruit te pikken in haar poging om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen, maar zich richt op alle fossiele brandstoffen.

India had zich, samen met China en andere landen uit het zuiden van de wereld, verzet tegen de 'phasing out' van steenkool ten gunste van 'phasing down'.

Tijdens zijn tweede bezoek aan India als executive vice-president van de Europese Green Deal, heeft de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken bilaterale ontmoetingen gehad met minister van Kolen, Mijnbouw en Parlementaire Zaken Pralhad Joshi, minister van Milieu, Bossen en Klimaatverandering Bhupender Yadav, minister van Kracht en nieuwe en hernieuwbare energie RK Singh, en minister van Petroleum en Aardgas Hardeep Puri, afgezien van interactie met studenten van IIT en het toespreken van leden van de CII.

Explained | Europese Unie onthult haar 'Green Deal Industrial Plan': wat houdt het in?

“Tijdens COP 26 in Glasgow en COP 27 in Sharm El Sheikh hebben we nauw samengewerkt met India om tot consensus te komen en een gemeenschappelijke basis te vinden. Nu zitten we samen in deze enorme onderneming en bereiden we ons voor op COP 28 – of er bepaalde kwesties zijn die we ter tafel proberen te brengen, waarvan ik denk dat ze in overeenstemming zijn met de prioriteiten van India. Zoals iets dat al lange tijd door India wordt aangevoerd: energie-efficiëntie. We kunnen samen met India verder gaan en komen met wereldwijde doelen voor energie-efficiëntie”, zei Timmermans, hoofd klimaatbeleid van de Europese Commissie, vrijdag.

Timmermans voegde eraan toe dat het tweede element, dat ook bij premier Narendra Modi een hoge prioriteit heeft, de grootschalige introductie van hernieuwbare energie is, en dat de EU hoopt een consensus te bereiken met India over doelstellingen op internationaal niveau.

“Natuurlijk hebben we een aantal gemeenschappelijke uitdagingen, zoals een rechtvaardige transitie voor de kolenmijnsector waar we misschien ook ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. Ik ben er ook sterk van overtuigd dat als je kijkt naar de nieuwe technologieën en de nieuwe industriële ecosystemen die ontstaan, zoals het bouwen van elektrolysers, zonnepanelen, windturbines, ik denk dat er een enorme kans is voor nauwere samenwerking tussen de Europese Unie en India. Ik hoop dat we de handels- en technologieraad zo goed mogelijk kunnen gebruiken”, zei Timmermans.

Tijdens zijn ontmoeting met Yadav bespraken de twee functionarissen het opstellen van een stappenplan voor kwesties waar de Europese Unie en India kan akkoord gaan. De discussies gingen onder meer over klimaatfinanciering, verlies en schade, de mogelijkheid dat fossiele brandstoffen worden vervangen door biobrandstoffen, wat een enorme kans zal zijn voor de Indiase landbouwsector, en natuurbehoud, vooral in het licht van toenemende extreme weersomstandigheden.

“We moeten ons richten op het terugdringen van alle onverminderde fossiele brandstoffen. Het is niet onze bedoeling om daarbij steenkool uit te sluiten. Het is onze bedoeling om alle fossiele brandstoffen aan te pakken. Het is duidelijk dat ze niet allemaal even vervuilend zijn. Sommige zijn meer vervuilend dan andere. Sommige worden in sommige delen van de wereld al uitgefaseerd en in andere delen van de wereld niet. Om consensus te bereiken, is de beste basis wat India heeft voorgesteld, namelijk alle onverminderde fossiele brandstoffen aanpakken. Als we technologieën kunnen blijven ontwikkelen die het gebruik van koolstofarme fossiele brandstoffen mogelijk maken, zou dat geweldig zijn. Ik geloof nog steeds dat de toekomst ligt bij hernieuwbare energiebronnen, want die zijn veel goedkoper en een land als India zal een overvloed aan HE hebben na de juiste investeringen en zeker op basis van de plannen van premier Modi. Maar we hebben niet de luxe om een ​​oplossing over het hoofd te zien”, zei hij vrijdag.

Lees ook

'PM symboliseert het vertrouwen van het Parlement', zegt president Murmu, verwelkomt ina…

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw Live-updates: nieuw parlementsgebouw…

Nieuw parlementsgebouw wordt basis voor creatie van een nieuw India: PM…

Chhattisgarh-ambtenaar leegt reservoir om mobiele telefoon te vinden die hij tijdens…

Zei Timmermans verder dat naast de wereldwijde inventarisatie, COP 28 in Dubai dit jaar ook de vooruitgang zal onderzoeken die is geboekt met beloften van verlies- en schadefinanciering in Egypte, evenals de herstructurering van de architectuur van internationale financiën, om deze toegankelijker te maken voor het mondiale zuiden.