Er is bovengronds genoeg koolstof om alles te maken wat we nodig hebben: CEO van LanzaTech

0
41

Het in de VS gevestigde bedrijf voor koolstofrecycling, LanzaTech, vergelijkt zijn technologie met een brouwerij die bacteriën gebruikt om vervuiling te fermenteren en ethanol te maken. Unilever heeft oppervlakteactieve stoffen gemaakt van deze ethanol gebruikt in afwasmiddelen, terwijl Zara jurken heeft gemaakt met garen dat ervan is gemaakt. In India werkt LanzaTech samen met energiebedrijven als Indian Oil Corporation (IOC) en Mangalore Refinery and Petrochemicals (MRPL). In interactie met Sukalp Sharmaop de onlangs gehouden UAE Climate Tech-conferentie in Abu Dhabi sprak LanzaTech's chief executive officer Jennifer Holmgren over de toekomst van koolstofafvang en -recycling, het potentieel ervan in India en uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid en betaalbaarheid. Bewerkte fragmenten:

In eenvoudige bewoordingen, wat doet LanzaTech?

Wat wij doen is fermentatie. Het is net als bier maken van suiker, maar we gebruiken geen suiker. We gebruiken gassen – kooldioxide, koolmonoxide en waterstof – en we fermenteren ze om ethanol te produceren. Ethanol heeft veel toepassingen buiten het mengen met benzine (benzine). Je kunt ethanol maken en het als tussenproduct gebruiken om duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) en materialen zoals polyester te maken. Op langere termijn kunnen we ook andere chemicaliën en materialen maken. Dat is de toekomst: het vermogen om elk product van afval te maken. Er is bovengronds genoeg koolstof om alles te maken wat we nodig hebben.

Hoe schaalbaar zijn technologieën zoals koolstofafvang en -recycling en afvalenergie?

Ze zijn schaalbaar maar je moet anders denken. Bij petroleum krijg je schaalvoordelen door een zo groot mogelijke raffinaderij te bouwen. Maar in dit geval moet je denken aan een gedistribueerd model. Stel dat je landbouwreststromen wilt gebruiken om ethanol te maken. Je wilt het niet overal vandaan halen en naar een of enkele grote planten brengen. In plaats daarvan wil je eenheden waar het afval is. Het gaat om decentralisatie en het lijkt veel op zonne-energie. U kunt een kleine zonne-eenheid voor een dorp plaatsen zonder een grote transmissie-infrastructuur nodig te hebben. Deze gedecentraliseerde aanpak zorgt ook voor lokale toeleveringsketens, banen voor de lokale bevolking en een zekere mate van energie-autonomie voor hen. Hoewel India geen olierijk land is, heb je genoeg koolstof.

Hoe zie je de afvang en recycling van koolstof voor India de komende vijf tot tien jaar evolueren?

p>

Ik hoop dat een aanzienlijk deel van India's koolstofportfolio uit lokale bronnen zal komen. Stroom kan koolstofvrij zijn met hernieuwbare energie, dus vergeet stroom. Gebruik koolstof alleen om dingen te maken en om te vliegen. Ik hoop dat India over 10 jaar kan zeggen dat 30 of 40 procent van wat ze gebruiken in het land wordt gemaakt van lokale bronnen. Er zijn bijvoorbeeld zoveel bedrijven die PET (polyethyleentereftalaat, een plastic) maken in India. Waarom zouden ze het niet maken van gerecyclede koolstof? Wie moeten ze olie importeren om het te produceren?

Wat zou de rol van de overheid moeten zijn om het afvangen en recyclen van koolstof te stimuleren?

Advertentie

Deze nieuwe technologieën zijn momenteel erg duur, maar hoe meer je bouwt, hoe goedkoper ze worden. Er moet dus een sterke druk van regeringen komen om meer eenheden te bouwen op basis van deze processen, omdat dat de kosten zal verlagen. Viability Gap Funding (VGF) is essentieel voor het opbouwen van de basislast van commerciële installaties. Risicokapitaal is moeilijk te krijgen en kost tijd. Zodra u meer planten bouwt, worden de kosten lager en is gft niet meer nodig. In Europa hebben ze het Innovatiefonds en in de VS is er infrastructuurfinanciering. Naast gft kunnen ook groene premiebetalingen helpen.

Maar u moet ook een soort koolstofmandaat overwegen. U kunt ofwel een CO2-belasting heffen of u verplicht een bepaald aantal koolstofarme producten in uw portfolio van brandstoffen en chemicaliën. Maar je moet voorzichtig zijn. U wilt de consument geen extra kosten opleggen. Een land als India zou dat niet moeten doen, eigenlijk zou niemand dat moeten doen. Duurzaamheid mag niet meer kosten.

De olie-industrie is een 100 jaar oude industrie en profiteert al een eeuw van stimulansen. Zeggen dat we deze nieuwe technologie of dit nieuwe product zonder prikkels willen laten concurreren met olie, zou oneerlijk zijn. En daarom hebben overheden een grote rol te spelen als ze een wereld willen waarin koolstof op een andere manier wordt gebruikt. Ze moeten echt een tandje bijsteken. Zoveel tijd hebben we niet.

Advertentie

En hoe zit het met grote bedrijven? Wat zou hun rol moeten zijn?

Onze partners zoals Zara en Unilever kopen ons polyester voor een hogere prijs in, maar rekenen dat niet door aan de consument. Ze nemen gewoon kleinere marges. Ik vind het heel belangrijk dat bedrijven ook het voortouw nemen, want ik vind dat de gewone consument niet meer moet betalen voor duurzaamheid. Het is ook belangrijk voor deze bedrijven die visionair zijn om ondersteunende aandeelhouders en een overheid te hebben. En wij als consumenten moeten ook meer van zulke bedrijven gaan kopen

Je hebt al drie commerciële fabrieken in China en een grote demonstratiefabriek in Japan. Hoe zit het met uw plannen voor India?

De Panipat-faciliteit (in samenwerking met IOC) wordt de eerste in India. De eenheid zal raffinaderijafgas gebruiken om ethanol te maken en zal de eerste dergelijke eenheid ter wereld zijn. We doen ook een project, ontwerpen met MRPL, om ethanol te maken uit landbouwresidu. Dergelijke projecten hebben veel potentieel als het gaat om schaalbaarheid. Ook zijn LanzaJet (een spin-off van LanzaTech) en IOC bezig met het opzetten van een SAF-fabriek in Panipat. We willen wel groeien in India. We denken dat India een geweldig land is om iets op dit gebied te doen.

We zijn in gesprek met staalbedrijven in India (voor koolstofafvang) maar daar heb ik in dit stadium niets meer over te vertellen.< /p>Advertentie

India is een zeer prijsgevoelige markt, met name op het gebied van brandstof. Wat zijn de andere uitdagingen die u in India ziet met betrekking tot het afvangen en recyclen van koolstof?

Ik denk niet dat India in dat opzicht anders is dan wie dan ook. Uw raffinaderijen kunnen een keuze maken om koolstof af te vangen. Maar je hebt gelijk, het land is prijsgevoelig. En dat komt omdat er meer mensen zijn die het zich niet kunnen veroorloven. Je hebt early movers nodig, je hebt visionairs nodig die het zich kunnen veroorloven om meer te betalen, en India heeft net zoveel van die mensen als elk ander land. Dat zijn de mensen die een stapje verder moeten gaan om de technologie in te zetten en de prijs te laten dalen, zodat iedereen het zich ook kan veroorloven.

Advertentie

SAF wordt aangeprezen als het volgende grote ding in de luchtvaart en er zijn aanwijzingen dat de Indiase regering SAF-mengmandaten zou kunnen invoeren. Zijn mandaten de juiste weg voor een land als India, aangezien SAF duur is?

Ik denk dat de reden dat India iets met mandaten wil doen, is omdat CORSIA (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation) in 2027 verplicht zal worden. de dragers in die richting. Naast mandaten zou de overheid ook moeten kijken naar zaken als VGF en andere stimuleringsmaatregelen, aangezien de kosten momenteel wereldwijd erg hoog zijn.

Lees ook

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Union Budget 2023 inkomstenbelastingschijven: Nieuw belastingregime is standaard, korting incl…

RBI haalt Rs 2.000 biljetten uit omloop, vraagt ​​iedereen om te ruilen of te de…

De regering heeft tijdens pandemie, zegt FMAdvertisement

Er zijn dus twee manieren om het te doen. Er zijn mandaten, maar er zijn ook prikkels. In de VS zijn er prikkels voor het gebruik van SAF. India moet kiezen of het de voorkeur geeft aan prikkels om kostenpariteit mogelijk te maken of dat het de voorkeur geeft aan mandaten. Maar je hebt iets nodig. Het gaat niet vanzelf.

© The Indian Express (P) Ltd