eMMC vs. SSD: Inte all Solid State-lagring är lika

0
67
Corbin Davenport/How-To Geek

Solid State Drives (SSDs) — speciellt NVMe SSDs — är betydligt snabbare än eMMC. Men eMMC-lagring är billigare än en SSD och är användbar i enheter som inte behöver blixtsnabb läs- och skrivhastighet.

Inte all solid state-lagring är lika snabb som en SSD. “eMMC” är den typ av flashlagring du hittar i billiga surfplattor och bärbara datorer. Det är långsammare och billigare än en traditionell SSD du hittar i dyrare datorer.

eMMC-lagring har mycket gemensamt med SD-kort. Allt är flashminne, men — precis som ett SD-kort inte skulle vara lika snabbt som en snabb solid-state-enhet — eMMC-lagring kan inte heller konkurrera med en SSD.

Innehållsförteckning

USB-minnen och SD-kort innehåller också flashminne, men…
Solid-State-enheter är mer sofistikerade
Vad är eMMC-lagring?
Hur snabbt är eMMC?

USB-minnen och SD-kort innehåller också flashminne, men& #8230;

Flash-minne—vanligtvis NAND-flashminne—finns i USB-minnen och alla olika typer av SD-kort du kan köpa. USB-minnen innehåller ett flashminne på ett kretskort (PCB), samt en grundläggande styrenhet och ett USB-gränssnitt. SD-kort innehåller ett flashminne på ett kretskort, tillsammans med en SD-kontroller. Både SD-kort och flash-enheter är ganska enkla, eftersom de i allmänhet är utformade för att vara så billiga som möjligt. De har inte den sofistikerade firmware eller andra avancerade funktioner du skulle hitta i en SSD.

Hannah Stryker/How-To Geek

Det finns ett antal olika “hastighetsklasser” av SD-kort—och de långsamma är väldigt långsamma. Även om det kan vara möjligt att installera ditt operativsystem på ett SD-kort, skulle det vara en ganska dålig idé. De är betydligt långsammare än till och med de långsammaste SSD:erna.

RELATERAT: Hur man köper ett SD-kort: Hastighetsklasser, storlekar och kapaciteter förklaras

Solid State-enheter är mer sofistikerade

En solid-state-enhet är inte bara samma komponenter som du hittar i en flash-enhet eller ett SD-kort. De har samma typ av NAND-flashminneskretsar, visst—men det finns betydligt fler NAND-chips i en SSD och de tenderar att vara snabbare chips av bättre kvalitet.

SSD:er innehåller även en kontroller med firmware som ger mer avancerade funktioner. Till exempel sprider en SSD-kontroller läs- och skrivoperationer över alla minneskretsar i SSD:n, så den begränsas inte lika mycket av hastigheten på ett enskilt chip. Styrenheten fungerar nästan som en RAID-konfiguration—den använder flera chips parallellt för att påskynda saker och ting. När du skriver till en SSD kan enheten faktiskt skriva till tjugo olika NAND-flashchips samtidigt, medan det kan ta tjugo gånger så lång tid att skriva till ett SD-kort med ett enda chip.

Corbin Davenport/How-To Geek

SSD:ns firmware utför också slitageutjämning för att säkerställa att data du skriver till enheten sprids jämnt över den fysiska enheten för att förhindra att flashminnet slits ut. Styrenheten presenterar minnet för datorn i en konsekvent ordning så att datorn beter sig normalt, men enheten blandar runt saker i bakgrunden. SSD:er stöder även avancerade funktioner som TRIM för att påskynda saker och ting. Det finns inget verkligt behov av en “SSD-optimering” verktyg eftersom SSD:ns firmware automatiskt optimerar hårddisken och blandar data runt för bättre prestanda.

En SSD är också vanligtvis ansluten till datorn med en SATA 3, mSATA, SATA Express eller NVMe (PCIe), som är mycket snabbare än de gränssnitt som är tillgängliga för en vanlig flashenhet eller SD-kort. Hur mycket snabbare varierar, men NVMe SSD-enheter är vanligtvis anslutna till en PCIe x4-kortplats. Det betyder att de enkelt kan nå överföringshastigheter på flera gigabyte per sekund.

Vad är eMMC Storage?

Ett MultiMediaCard (MMC) liknar ett SD-kort. SD-kortstandarden ansågs vara en förbättring jämfört med MMC och ersatte den till stor del i nya enheter. Nuförtiden föredrar nästan alla enheter en SD-kortplats framför en MMC-plats. Den inbäddade MMC-specifikationen (eMMC) fortsätter dock att utvecklas och bearbetas.

En eMMC-enhet är inte en sofistikerad intern enhet med hastigheter och funktioner i nivå med en SSD. Istället är det i princip en MMC som är inbäddad på en enhets moderkort. Precis som SD-kort är MMC-kort och deras gränssnitt mycket långsammare än en SSD. Det ger tillverkare ett sätt att tillhandahålla billig intern lagring. eMMC-enheten har också en kontroller som gör eMMC startbar så att den kan användas som en systemenhet i billiga Android-, Windows- och Chrome OS-surfplattor och bärbara datorer.

Emellertid har eMMC inte den fasta programvaran, flera flashminneschips, högkvalitativ hårdvara och snabbt gränssnitt som gör en SSD så snabb. Precis som SD-kort är mycket långsammare än interna SSD-enheter, är eMMC-lagring mycket långsammare än en mer sofistikerad SSD.

Du hittar ofta eMMC som används i bärbara elektroniska enheter som mobiltelefoner och digitalkameror. Med en strävan mot superbilliga surfplattor för $99 och bärbara datorer för $199 (särskilt Chromebooks) som behöver solid state-lagring och inte mekaniska enheter, byggs billiga surfplattor och bärbara datorer också med eMMC-enheter. Du kommer vanligtvis att se om en enhet levereras med en eMMC-enhet i specifikationerna. Om enheten är superbillig har den förmodligen en eMMC istället för en SSD.

Hur snabbt är eMMC?

Precis som med SD-kort skapas inte all eMMC-lagring lika — viss eMMC-lagring är långsammare än andra. Den senaste eMMC-standarden (eMMC 5.1) stöder läshastigheter upp till 250 megabyte per sekund och skrivhastigheter upp till 125 megabyte per sekund. Jämför det med en SATA SSD, som kan nå hastigheter på upp till 600 megabyte per sekund, eller NVMe SSD, som kan nå hastigheter på upp till 10 gigabyte per sekund över PCIe 5.0-gränssnittet.

Du kan titta på dessa siffror och dra slutsatsen att eMMC är hemskt, men det är lite av en förenkling. Alla enheter behöver inte kunna läsa och skriva med flera gigabyte per sekund. Det är inget fel med eMMC om det används på rätt sätt. En grundläggande digitalkamera för peka och skjuta behöver förmodligen inte en komplett SSD med dess ökade storlek, komplexitet och pris.

När du jämför prestanda bör du leta upp lagringsriktmärken för den eMMC-baserade enheten i fråga — vissa enheter är snabbare än andra. Framsteg inom hårdvara och nya eMMC-standarder gör eMMC snabbare. Men om du är en seriös bärbar datoranvändare vill du förmodligen inte sitta fast med eMMC-baserad lagring som ligger bakom din bärbara dator — även om det skulle spara lite pengar.

The Best Internal SSDs of 2023 Best Internal SSD Overall Samsung 870 EVO Buy at Amazon Best Budget Internal SSD WD Blue SN550 NVMe Internal SSD Buy at Amazon Bästa interna SSD för spel WD_BLACK 1TB SN850 NVMe Köp på Amazon Bästa interna NVMe SSD Samsung 980 PRO SSD med kylfläns Köp på Amazon Bästa interna M.2 SSD XPG SX8200 Pro Köp på Amazon Bästa interna PCIe SSD Samsung 970 EVO Plus Köp på Amazon LÄS NÄSTA

  • › Hur du uppgraderar din Steam-däcks SSD
  • › De bästa PS5 SSD:erna från 2023
  • › Billiga bärbara Windows-datorer kommer bara att slösa bort din tid och dina pengar
  • › De bästa budget-Chromebooks 2023
  • › Vad är Steam-däcket och bör du köpa ett?
  • › Ja, det extra lagringsutrymmet är för dyrt, men du borde betala för det ändå
  • › Orolig för batteritid för handhållen speldator? Köp bara en Powerbank
  • › Är ett VPN värt att betala för?