Een blik op de 24 ministers die vandaag zijn opgenomen in het kabinet van het Congres in Karnataka

0
73

De twee weken oude regering van het Congres in Karnataka vormde zaterdag een 34-koppig kabinet met de in één klap 24 ministers geïnstalleerd, naast de 10 ministers, waaronder Chief Minister Siddaramaiah en plaatsvervangend hoofdminister D K Shivakumar, beëdigd op 20 mei.

Hierna volgen korte profielen van de 24 nieuwe ministers.

1. HK Patil, 69, Gadag

HK Patil is de zoon van de trouwe KH Patil uit het Congres, die wordt vereerd als een nestor van de coöperatieve beweging in het noorden van Karnataka. HK Patil is een lid van de Reddy Namdhari-gemeenschap, die vaak wordt geïdentificeerd als Lingayats, hoewel het strikt een aparte gemeenschap is. Sinds 2013 is hij gedurende drie opeenvolgende ambtstermijnen de Gadag MLA geweest. Via de KH Patil Foundation heeft hij de drinkwatervoorziening in veel dorpen in zijn kiesdistrict gefaciliteerd. Hij heeft sinds 1992 in vijf portefeuilles gediend als minister van het Congres en staat ook bekend om het faciliteren van irrigatieprojecten in veel delen van de staat toen hij minister van irrigatie was. Hij was lid van de Wetgevende Raad tussen 1984 en 2002. Hij is journalist.

2. Krishna Byregowda, 50, Byatarayanapura

Krishna Byregowda, de zoon van de voormalige Janata Dal-minister C Byregowda en een MLA van vijf termijnen uit Vemgal in de Kolar-regio, wordt beschouwd als een van de slimme jonge lichting congrespolitici in Karnataka. Na hogere studies in de VS keerde hij terug naar India om de politieke mantel van zijn vader op zich te nemen nadat hij in 2003 stierf. Krishna Byregowda is een welbespraakte spreker en een hardnekkige politicus met een voorliefde om diep in onderwerpen te duiken. (tweemaal van de voormalige Vemgal-zetel van zijn vader en driemaal van Byatarayanapura in Bengaluru). Hij was drie keer minister en behandelde belangrijke portefeuilles zoals plattelandsontwikkeling, recht en landbouw. Hij werd in zijn vorige termijn door Siddaramaiah aangewezen als staatsvertegenwoordiger bij de GST-raad. Krishna Byregowda wordt vaak beschouwd als zeer academisch en niet voldoende mensvriendelijk voor een politicus. Hij heeft de neiging om weg te blijven van het publieke oog. Hij is een zeer bekwame spreker in de Assemblee, vaak met feiten en cijfers.

3. N Cheluvarayaswamy, 62, Nagamangala

Een voormalige naaste medewerker van voormalig eerste minister H D Kumaraswamy, N Cheluvarayaswamy minister verliet de JD (S) voorafgaand aan de peilingen van 2018, samen met zeven andere MLA's in opdracht van de toenmalige eerste minister van het Congres Siddaramaiah. Kumaraswamy maakte er vervolgens een punt van om zijn nederlaag in de peilingen van 2018 te verzekeren. Cheluvarayaswamy is drievoudig JD(S) MLA, eenmalig JD(S) Lok Sabha-parlementslid en een eerste congres-MLA. Hij heeft gediend als ministers van vervoer en gezondheid in JD(S)-kabinetten. Hij is een ingenieur en zal waarschijnlijk de belangrijkste leider van de Congrespartij zijn, afgezien van DK Shivakumar in het Vokkaliga-district van Mandya.

4. K. Venkatesh, 75, Periyapatna

De zesjarige MLA uit Periyapatna is een voormalig lid van de JD(S) die Siddaramaiah naar het congres had gevolgd. Hij is een Vokkaliga en een tweede keer minister. Hij wordt beschouwd als dicht bij zowel Siddaramaiah als Shivakumar. Hij was korte tijd voorzitter van de Bengaluru Development Authority nadat Siddaramaiah in 2013 voor het eerst eerste minister werd. Naar verluidt heeft hij bijgedragen aan de verbetering van het onderwijs en de irrigatiesystemen in zijn kiesdistrict.

Lees ook | Na Siddaramaiah, Shivakumar powerplay, de eerste 8 die het ministerie van het Congres bereiken

5. Dr. HC Mahadevappa, 70, T. Narasipur

Mahadevappa, een arts van opleiding, is lid van de SC Right-gemeenschap uit de regio Mysore en een naaste medewerker van Siddaramaiah. Mahadevappa zat eerder in de JD(S) met Siddaramaiah en verliet de partij toen deze in 2006 stopte. Mahadevappa, een MLA voor zes termijnen, heeft in het verleden gediend als minister van Volksgezondheid, Plattelandsontwikkeling en PWD. Hij viel uit met Siddaramaiah voorafgaand aan de peilingen van 2018, maar het duo herstelde zich later. Mahadevappa was van plan om voor de peilingen van 2023 over te stappen naar de Nanjangud-zetel in Mysore om de intrede van zijn zoon Sunil Bose vanuit de T Narasipura-zetel te vergemakkelijken. De congrespartij gaf Mahadevappa echter niet de Nanjangud-zetel en plaatste in plaats daarvan Darshan Dhruvnarayan, de jonge zoon van voormalig parlementslid en MLA R Dhruvanarayan, die stierf aan de vooravond van de opiniepeilingscampagne.

6. Eshwar Khandre, 61, Bhalki

Khandre, een congresvoorzitter uit de Lingayat-gemeenschap, is viervoudig MLA uit Bhalki in de Bidar-regio. Khandre, een vlotte politicus ondanks een ruw uiterlijk, is de zoon van de veteraan Congrespoliticus Bheemana Khandre. Hij versloeg zijn neef Prakash Khandre in de peilingen van 2023. Hij diende als minister voor gemeentelijk bestuur en openbare ondernemingen in de vorige door Siddaramaiah geleide ambtstermijn van het Congres. Hij is een ingenieur. Zijn broer Vijay Khandre vertegenwoordigde ook Bhalki in de Vergadering.

Advertentie

7. K N Rajanna, 72, Madhugiri

Rajanna, voormalig president van de Tumkur District Cooperative Bank en drievoudig MLA, legde zijn eed af in naam van de heiligen Valmiki, Basavanna en Dr. Ambedkar. Rajanna is een eerste minister. Hij behoort tot de Valmiki Nayak Scheduled Tribe-gemeenschap. Hij was een uitgesproken voorstander van de oproep om Siddaramaiah voor de tweede keer tot eerste minister te maken. Hij was eerder in de Janata Dal. Hij werd ondervraagd door het CBI in een witwaszaak die verband houdt met D K Shivakumar.

Lees ook | Bommai daagt de regering van het Congres uit om RSS en Bajrang Dal in Karnataka te verbieden

8. Dinesh Gundu Rao, 53, Gandhinagar

Voormalig hoofd van het staatscongres en de zoon van een voormalige eerste minister, Dinesh Gundu Rao, een brahmaan, legde voor de tweede keer zijn eed af als minister. Rao, een MLA uit Gandhinagar in Bengaluru, is nauw verbonden met Siddaramaiah. Hij won de peilingen van 2023 met een kleine marge van 115 stemmen. Hij trad af als hoofd van het staatscongres in 2019 nadat de partij een belangrijke bypoll had verloren nadat 14 van haar MLA's waren overgelopen naar de BJP om een ​​coalitieregering van het congres en de JDS ten val te brengen. Hij diende tussen 2015 en 2016 in de regering van Siddaramaiah als minister voor voedsel en civiele bevoorrading, voordat hij werd aangesteld om de eenheid van de staatspartij te leiden. Hij is een MLA sinds 1999. Hij is het congres dat de leiding heeft over Goa, Pondicherry en Tamil Nadu.

9. Sharanabasappa Darshanapur, 62, Shahapur

De vijfvoudig MLA uit Shahapur in de Yadgir-regio is een Lingayat en voormalig Janata Dal-wetgever. Hij is in het verleden twee keer minister geweest in de regering van Janata Dal en is voor het eerst minister geworden in een regering van het Congres. Hij was plaatsvervangend voorzitter van de staatsplanningscommissie in 2018. Hij is ingenieur. Zijn vader was drievoudig MLA.

Advertentie

10. Shivanand Patil, 59, Basavana Bagewadi

Shivanand Patil, voormalig JD(S)- en BJP-leider, trad in 2004 toe tot het congres. Hij is voor de zevende keer een MLA geworden. Hij had twee keer gewonnen met JD(S)-tickets en één keer met een BJP-ticket. Hij was in 2018 minister van Volksgezondheid en Gezinszorg in de regering van het JD(S)-Congres. Zijn broer Vijugouda Patil is een BJP-leider in de regio Vijayapura. Hij komt uit de Panchamasali Lingayat-gemeenschap en legde zijn eed af in naam van de Lingayat-heilige Basavanna

11. RB Thimmapur, 59, Mudhol

Voormalig minister RB Thimmapur is lid van de meest achtergebleven SC-linkse kastengroepering. Hij is een naaste medewerker van Siddaramaiah. Hij versloeg de voormalige plaatsvervangend eerste minister van de BJP, Govind Karjol, in de peilingen van 2023. Hij is in het verleden twee keer minister geweest. Hij was lid van de Wetgevende Raad van 2016 tot 2022. Hij was de minister van accijnzen in de eerste door Siddaramaiah geleide regering van het Congres en minister in een door HD Kumaraswamy geleide regering.

12. SS Mallikarjun, 55, Davangere North

Mallikarjun, een lid van de Lingayat-gemeenschap en een kleinere onderafdeling die bekend staat als Sadar Lingayat, is een MLA uit Davangere North. Zijn 92-jarige vader Shamanur Shivashankarappa is ook een Congress MLA uit de regio Davangere. Shivashankarappa werd over het hoofd gezien als ministerskandidaat om Mallikarjun te huisvesten. De familieleden van Shivashankarappa zijn verwant door huwelijken van hun nakomelingen met de familie van voormalig BJP-leider Jagadish Shettar en voormalig BJP-parlementslid Suresh Angadi. De families behoren tot de Lingayat-elites in Karnataka. De familie van Mallikarjun runt onderwijsinstellingen en andere bedrijven in de regio Davangere.

13. Shivaraj Tangadagi, 51, Kanakagiri

De Kanakagiri MLA is van de Scheduled Caste Bhovi-gemeenschap en is een naaste medewerker van Siddaramaiah. Hij was eerder in verband gebracht met de BJP en hielp de BJP in 2008 aan de macht te komen door als onafhankelijk steun te verlenen nadat de partij geen meerderheid had behaald. Hij was ook minister in de regering van het Congres onder leiding van Siddaramaiah tussen 2013 en 2018.

14. Dr Sharan Prakash Patil, 56, Sedam

Sedam MLA Sharanprakash Patil is een Lingayat. Hij is arts met een master in dermatologie. Hij was vroeger een minister voor medisch onderwijs in Karnataka. Hij wordt beschouwd als dicht bij congresvoorzitter Mallikarjun Kharge. Hij is een MLA voor drie termijnen.

Advertentie

15. Mankal Vaidya, 50, Bhatkal

De Bhatkal MLA Mankal Vaidya is een eerste minister. Hij behoort tot de Mogaveera-gemeenschap, een OBC-gemeenschap van vissers. Hij is de enige vertegenwoordiger in het Siddaramaiah-kabinet uit de kustregio Karnataka. Hij won eerder de Bhatkal-zetel als onafhankelijke in 2013.

16. Lakshmi Hebbalkar, 47, Belagavi Rural

De enige vrouwelijke predikant in het kabinet Siddaramaiah is een Panchamasali Lingayat. Ze legde zaterdag haar eed af in naam van Basavanna, Chatrapati Shivaji, dr. Ambedkar, haar kiezers en haar moeder. Ze is een MLA voor twee termijnen en een naaste medewerker van Shivakumar. Ze heeft een groot aantal Marathi-kiezers in haar kiesdistrict en is verstrikt geraakt in het kruisvuur over het grensgeschil tussen Maharashtra en Karnataka, dat zich vaak afspeelt door Kannada- en Marathi-chauvinisme. Haar broer is een Congress MLC.

Advertentie

17. Rahim Khan, 57, Bidar

Een voormalig minister van sport, Rahim Khan, legde zijn eed af in de naam van Allah. Hij is een viervoudig MLA uit het kiesdistrict Bidar. Hij komt uit een bescheiden achtergrond en staat in hoog aanzien bij de moslimgemeenschap. Hij is een van de slechts twee moslim mla's in het congreskabinet. Zijn vader was dagloner bij de deelstaatregering.

18. D Sudhakar, 52, Hiriyur

Hiriyur MLA D Sudhakar behoorde tot een groep van vijf onafhankelijke MLA's die de eerste BJP-regering in Karnataka in 2008 steunden nadat de partij drie zetels te kort kwam voor een meerderheid. Hij is een lid van de Jain-gemeenschap en wordt beschouwd als dicht bij Shivakumar. Hij werd door een politieonderzoek in verband gebracht als slachtoffer van een “sextortion”-racket in 2022. Hij heeft de suggesties echter ontkend.

Advertentie

19. Santhosh jongen, 53, Kalghatgi

Mijnbouwzakenman en voormalig minister Santhosh Lad is een MLA uit Kalghatgi in de regio Dharwad. Hij is een van de erfgenamen van een ijzerertsmijnbedrijf in de Sandur-regio van Bellary. Hij is een naaste medewerker van Siddaramaiah. Lad behoort tot de OBC Maratha-gemeenschap. Het door zijn familie gerunde bedrijf werd ook in verband gebracht met vermeende illegale mijnbouwactiviteiten die plaatsvonden in Bellary tussen 2008 en 2013, toen de BJP aan de macht was.

20. N S Boseraju, 72, niet verkozen

N S Boseraju is de meest verrassende keuze van het Congres om minister te worden. Hij is noch een MLA, noch een MLC. Boseraju, die tot een minuscule OBC-gemeenschap van Rajus behoort, is al jaren een belangrijke congresmedewerker. Hij is een vertrouwde hand van de nationale leiders van het Congres in Karnataka. Hij moet nu binnen zes maanden in de Wetgevende Raad worden gekozen om minister te blijven. Hij wordt verondersteld te zijn beloond omdat hij ermee instemde zijn zoon Ravi Boseraju terug te trekken uit de strijd om een ​​kaartje voor de zetel in Raichur City, waar ook naar werd gezocht door de grote moslimgemeenschap in de regio. Congresbronnen zeiden echter dat een groep MLA's uit Raichur de congresleiders had geschreven om Boseraju niet in het kabinet op te nemen.

21. Byrathi Suresh, 50, Hebbal

De tweejarige Hebbal MLA is een rijk OBC Kuruba-gemeenschapslid dat zeer dicht bij Siddaramaiah staat. Hij is voor het eerst minister geworden. Siddaramaiah behoort ook tot dezelfde gemeenschap. Er zitten slechts twee Kuruba-ministers in het kabinet. De neef van Byrathi Suresh, Byrathi Basavaraj, was een van de MLA's van het Congres die in 2019 overliepen naar de BJP om de saffraanpartij te helpen de macht over te nemen. Basavaraj won de peilingen van 2023, maar de BJP verloor de peilingen. Byrathi Suresh is een voormalige MLC die in 2018 stopte om deel te nemen aan de MLA-peilingen.

22. Madhu Bangarappa, 56, Soraba

Madhu Bangarappa, de zoon van voormalig eerste minister S. Bangarappa, is een MLA voor twee termijnen en een MLA voor de eerste termijn in het Congres. Hij behoort tot de OBC Ediga-gemeenschap. Hij is minister van de eerste termijn. Zijn vader was een massaleider en sommige mensen schrijven de opkomst van de BJP in Karnataka toe aan de stap van Bangarappa om zich bij de partij aan te sluiten, samen met zijn grote OBC Ediga-kiezersbestand. Madhu Bangarappa versloeg zijn broer Kumar Bangarappa van de BJP in de peilingen van 2023. Een van de zussen van Madhu Bangarappa is getrouwd met Shivaraj Kumar, de filmsterzoon van Dr. Raj Kumar, het filmicoon van Kannada. Voordat hij de politiek inging, produceerde Madhu Bangarappa films met Kumar Bangarappa, die ook een filmster was.

23. M C Sudhakar, 53, Chintamani

Chintamani MLA Dr. MC Sudhakar is een lid van de Vokkaliga-gemeenschap en een eerste minister. Hij was een Congress MLA in 2004 en 2008, maar verloor de peilingen van 2013 en 2018 als onafhankelijk. Hij is een tandarts. De vader van Dr. Sudhakar, Chowdaredddy, was vijfvoudig MLA voor het Congres van Chintamani en zijn grootvader Anjaneya Reddy was een MLA voor twee termijnen. Dr. Sudhakar is verwant aan het Byatarayanapura-congres MLA Krishna Byregowda.

Lees ook

Toen Charan Singh weigerde de geboortedag van Savarkar te vieren: 'Perha…

'Arrogante koning verpletterende stem van publiek op straat': oppositieleiders…

Terwijl de steun voor protesterende worstelaars groeit in Punjab, keert de terugkeer van een gezin…

RJD's doodskist vergelijking met Rahul Gandhi's 'kroning' gijp: Oppn raakt ons…

24. B Nagendra, 51, Bellary

Bellary MLA en reuzenmoordenaar B Nagendra is een eerste minister. Nagendra versloeg de BJP's ST-gemeenschapsleider B Sreeramulu. Nagendra is een viervoudig MLA en behoort tot de Valmiki Nayak ST-gemeenschap. Hij legde zijn eed af in naam van de heilige Valmiki. Hij maakte eerder deel uit van de Reddy-groep in Bellary, die tijdens de ambtsperiode van de BJP-regering tussen 2008 en 2013 in verband werd gebracht met illegale mijnbouwactiviteiten in de regio. Voor de peilingen van 2018 stapte hij over van de BJP naar het Congres.