CBIC geeft SoP's uit voor controle van GST-aangiften voor FY20 en later

0
47

De Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) heeft verklaard dat de Standard Operating Procedure (SoP) voor controle van belastingaangiften vanaf het boekjaar 2019-2020 onder het Goods and Services Tax (GST)-regime is beschreven. analyse-eenheid identificeert rendementen voor onderzoek, afhankelijk van verschillende risicoparameters.

Volgens de SoP die vrijdag is vrijgegeven, zal de selectie van rendementen voor onderzoek worden gedaan door het directoraat-generaal Analytics en risicobeheer (DGARM) op basis van verschillende door hen geïdentificeerde risicoparameters. DGARM selecteert de GSTIN's die zijn geregistreerd bij de centrale belastingdienst en de details van de geselecteerde GSTIN's worden beschikbaar gesteld op het controledashboard van de betrokken centrale belastingambtenaar op de ACES-GST-toepassing.

“De details van de risicoparameters waarvoor het risico is geïdentificeerd voor een bepaalde GSTIN, en het bedrag aan belastingen/discrepantie met betrekking tot de betrokken risicoparameters (d.w.z. waarschijnlijke implicaties voor de inkomsten), zullen ook worden getoond op de controle dashboard van de juiste officier voor hun gemak, 'zei de SoP. Eerder deze maand had de CBIC een module uitgerold voor geautomatiseerde controle van GST-aangiftes. De module stelt belastingambtenaren in staat om GST-aangiften van door het centrum beheerde belastingbetalers te controleren die zijn geselecteerd op basis van gegevensanalyse en risico's die door het systeem zijn geïdentificeerd.

Te midden van toenemende gevallen van GST-fraude en gevallen van valse facturen, heeft de regering stappen ondernomen om het nalevingsmandaat voor meer bedrijven, met name kleine en middelgrote ondernemingen, te verbreden en ook om de GST-inkomsten te stimuleren.

De betrokkenen zijn bezorgd.

De betrokkenen De centrale belastingfunctionaris zal elke maand controle moeten uitvoeren op aangiften met betrekking tot minimaal 4 GSTIN's, waaronder controle van alle aangiften met betrekking tot een boekjaar waarvoor de genoemde GSTIN is geselecteerd voor controle.

“Voor zover mogelijk moet het toezicht op de terugkeer een minimale interface hebben tussen de juiste functionaris en de geregistreerde persoon en normaal gesproken zou het niet nodig moeten zijn om documenten/gegevens van de geregistreerde personen op te vragen voordat formulier GST ASMT-10 wordt uitgegeven”, luidt het. toegevoegd.

GST ASMT-10 is een controlebericht dat een belastingambtenaar naar een assessee zou sturen. Na ontvangst van een dergelijke kennisgeving in GST ASMT-10 op het gemeenschappelijke portaal, kan de geregistreerde persoon de discrepantie die in de genoemde kennisgeving wordt genoemd accepteren en de belasting, rente en elk ander bedrag dat uit een dergelijke discrepantie voortvloeit, betalen en deze informeren of een verklaring geven voor de discrepantie in formulier GST ASMT-11, via het gemeenschappelijke portaal, binnen de gespecificeerde tijdsperiode van 30 dagen naar de juiste officier, voegde de SoP eraan toe.

Advertentie

Abhishek Jain, Partner & Nationaal Hoofd – Indirect Tax, zei KPMG in India dat deze SoP een uniforme en consistente methodologie zou bieden aan autoriteiten om aangiften van belastingbetalers te controleren.

Lees ook

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Union Budget 2023 inkomstenbelastingschijven: Nieuw belastingregime is standaard, korting incl…

RBI haalt Rs 2.000 biljetten uit omloop, vraagt ​​iedereen om te ruilen of te de…

De regering heeft tijdens pandemie, zegt FM

“Bedrijven moeten nu een proactieve stap nemen en de nodige verzoeningen voorbereiden met intacte redenen/gegevens om dergelijke verschillen te onderbouwen”, zei hij.

© The Indian Express (P) Ltd