Återupptäckten av en speciell gåva till Nehru från Madras: Vummidi-familjen ska hedras för Sengol

0
47

Fram till 2018 var den nuvarande generationen med ansvar för Vummidi Bangaru Jewellers, en kedja av smyckesbutiker i Chennai, omedveten om vilken roll familjen hade spelat i “övergången” av makt när Indien vaknade till liv och frihet den 15 augusti 1947.

Familjen var ansvarig för att skapa Sengol (scepter) – härlett från det tamilska ordet semmai, som betyder rättfärdighet, enligt ett officiellt dokument – att Indiens första premiärminister Jawaharlal Nehru under en ceremoni som hölls i hans bostad på tröskeln till Indiens självständighet.

Eftersom Sengol nu firas som en symbol för maktövergången kommer seniora medlemmar av familjen Vummidi, inklusive 97-åriga Vummidi Ethiraj, att hedras vid öppningen av det nya parlamentet på söndag. > Ethiraj’s son Vummidi Udaykumar, 63, berättade för The Indian Express att hans far kommer att resa till Delhi på lördag för att delta i evenemanget.

I onsdags meddelade unionens inrikesminister Amit Shah att premiärminister Narendra Modi skulle låta installera Sengol i Lok Sabha , nära talarstolen. Den kommer också att visas under betydande nationella helgdagar.

Pandit Jawaharlal Nehru ses hålla Sengol. (HANDOUT FOTO VIA MHA/PTI)

Historisk betydelse

Tills ett stycke om Sengol dök upp i en tamilsk tidskrift 2018, hade den nuvarande generationen av familjen Vummidi ingen idé om dess historiska betydelse.

Udaykumar sa, “Artikeln innehöll en bild av Sengol och gav vår familj beröm för dess skapelse. Den nämnde min farfars namn, Vummidi Anjalelu Chetty, som gick bort på 1960-talet, och beskrev min familj som en traditionell guldsmederfamilj.”

Annons

Udaykumar efter att ha läst artikeln sa att han frågade sin far om Sengol. 1947 var Ethiraj, då 22, en bidragande medlem i familjeföretagen. Men hans far kunde inte komma ihåg några detaljer.

“Han sa att han inte kunde komma ihåg vad han hade gjort vid den tiden men hade ett suddigt minne av att arbeta med något liknande. En av våra släktingar började dock leta efter Sengol och började kontakta olika byråer innan han fick veta att Allahabad-museet hade något liknande det vi letade efter,” Udaykumar sa.

På museet hade Sengol märkts som Nehrus “gyllene käpp”.

Annons

Arun Kumar, en medlem av familjens marknadsföringsteam, skickades till Allahabad-museet. “På museet fick han undersöka Sengolen noggrant. Baserat på bilden vi redan hade från tidningen kunde Kumar bekräfta att det fanns några tamilska bokstäver på Sengol. Vi verifierade att det var samma sak som min far och farfar gjorde när Indien fick frihet”, sa Udaykumar.

Han tillade att familjen ville ha detaljer om Sengol för att skapa en replik “att behålla hemma hos oss… Det var hela syftet med denna sökning”. Ungefär samtidigt blev en RSS-ideolog som också är en familjevän intresserad av Sengol.

“S Gurumurthy’s Thuglak (en tamilsk tidskrift) publicerade också ett stycke om Sengol ungefär samtidigt. Han påbörjade en parallell undersökning för att lära sig mer om Sengols förflutna. Det var han som kontaktade Thiruvavaduthurai Adheenam,” sa Udaykumar.

Adheenam, en hinduisk mutt i Tamil Nadu, hade gett Vummidi Bangaru Jewellers i uppdrag att skapa Sengol, enligt en webbplats för Indiens regering. På en fråga sa en toppkälla på mutt att det drevs av Guru Mahasannidhanam Sri La Sri Ambalavana Desika Swami, den tjugonde siaren, vid den tiden.

Särskild gest

“Vi har inte de exakta detaljerna om idrifttagningen eller kostnaden för att göra den, förutom att säga att det var en speciell gåva och en gest vi skickade från Tamil Nadu under självständigheten, som liknande gester som visas av stater och kungadömen i Indien,” källan har lagts till.

Annons

Enligt familjen Vummidi, som citeras på regeringens webbplats, gav Adheenam den uppgiften att designa Sengol. Tillverkad av guldpläterat silver, ett 10-tal guldhantverkare arbetade på den i 10-15 dagar, la webbplatsen till.

Efter att de lyckats bekräfta att Sengolen var i Allahabad och Kumar återvände med mer information och bilder , sade Udaykumar att hans far kunde komma ihåg några fler detaljer.

Annons

“Vi satt med honom igen. Han mindes lite mer efter att ha sett Nandi (den gudomliga tjuren) sitta på toppen av Sengol. Han sa att det fanns förvirring om Nandis proportioner och att de reste hela vägen till Kumbakonam för referenser om Nandi innan de bestämde sig för den slutliga designen. Han kom ihåg att de använde en design som skickats av Adheenam för Sengol,” sa Udaykumar.

Enligt Ethiraj, sade Udaykumar, betecknar den övervunna Nandi stabilitet och rättvisa. Motiv som vete och riskorn, som indikerar jordbrukets välstånd, och gudinnan Lakshmi, som representerar rikedom, ristades på de återstående delarna av Sengol. “Min far sa att det var ett symboliskt uttalande – att personen som innehar Sengol också kommer att äga alla dessa saker,” sa han.

Annons

Han tillade att varken hans far eller dokument med familjen och Adheenam hade bevis eller information angående kostnaden eller materialet som användes vid skapandet av Sengol.

“Vi har inte den här informationen. Min far har inget minne av dessa detaljer heller. Vårt hem, verkstad och showroom låg alla på samma plats då — på Govindappa Street i Sowcarpet. Mer än 25 personer arbetade för oss. Min farbror var knappt 12 år då. Så han kunde inte komma ihåg några detaljer. Det enda som min familj kommer ihåg är att innan Sengol skickades till Delhi kom folk för att se det”, sa Udaykumar.

Sceptern nämns i en artikel om Indiens självständighet i Time Magazine& #8217;s nummer daterat den 25 augusti 1947. Under underrubriken, ‘Välsignelse med aska’, står det i artikeln att även en agnostiker som Nehru, eftersom han var på väg att bli Indiens första premiärminister , “föll i den religiösa andan”.

Artikeln, med titeln ‘INDIEN: Oh Lovely Dawn’, beskrev livfullt hur Sanyasis “från Tamil Nadu besökte Nehrus hus på tröskeln till självständigheten” och “stänkte Nehru med heligt vatten från Tanjore och drog en strimma i helig aska över Nehrus panna”. Den tillade att siaren från Tamil Nadu gav Nehru den gyllene spiran – beskriven i artikeln som “sceptern av guld, fem fot lång, två tum tjock” — efter att ha slagit in honom i pithambaram “(Guds tyg), ett kostsamt sidentyg med mönster av guldtråd”. Dessutom sa artikeln att han gav Nehru lite kokt ris som just hade flugits till Delhi efter att ha erbjudits just den morgonen till den dansande guden Nataraja i södra Indien.

Brist på dokumentära bevis >

Enligt ett dokument som släpptes av regeringen, när Lord Mountbatten, den siste vicekungen, frågade Nehru om det fanns en ceremoni som borde följas för att symbolisera maktöverföringen från britterna till den nyligen oberoende nationen, den snart blivande premiärministern. Minister rådfrågade C Rajagopalachari, den siste generalguvernören, som föreslog en tradition i Choladynastin – där maktöverföringen från en kung till en annan helgades och välsignades av överstepräster.

“Symbolen (för maktöverföring) som användes var överlämnandet av 'Sengolen' från en kung till hans efterträdare”, står det i dokumentet.
På fredagen twittrade kongressens kommunikationschef att det inte fanns några dokumenterade bevis på att Lord Mountbatten, Rajagopalchari och Nehru beskrev “Sengol” som en symbol för britternas maktöverföring till Indien.

Regeringen slog tillbaka, med Amit Shah som frågade varför partiet “hatar indiska traditioner och kultur så mycket”.

“En helig Sengol gavs till Pandit Nehru av en helig Saivite Mutt från Tamil Nadu för att symbolisera Indiens frihet, men den förvisades till ett museum som en “vandrarkäpp”, twittrade Shah.

Srila Sri Ambalavana Desika Paramacharya Swamigal, ledaren för Thiruvaduthurai Aadheenam, medgav att det saknades dokumentära bevis för att komma fram till en specifik slutsats i båda fallen.

“Det här är alla berättelser vi har hört från gamla människor… Vad vi vet är att en Sengol presenterades av Aadheenam till Nehru när Indien blev självständigt.”

Boken, Freedom at Midnight, författad av Dominique Lapierre och Larry Collins, nämner hur tamilska siare överlämnade Sengolen till Nehru på självständighetsaftonen. Boken beskriver livfullt deras procession i en 1937-modell Ford-taxi genom Delhi på kvällen den 14 augusti, som “stoppade framför en enkel bungalow på 17 York Road,” Nehrus residens mellan 1946 och 1948 , innan han flyttade till Teen Murti House. 17 York Road heter nu Motilal Nehru Marg.

“Som en gång hinduiska heliga män hade tilldelat det forntida Indiens kungar deras symboler för makt, så hade sannyasin kommit till York Road för att skänka sina antika auktoritetsemblem till mannen som var på väg att ta över ledningen av en modern indier nation”, står det i boken om tamilska siare som möter Nehru i hans bostad.

Läs även

När Charan Singh vägrade att fira Savarkars födelsedag: 'Perha…

'Arrogant kung som krossar allmänhetens röst på gatorna': Oppositionsledare s…

I takt med att stödet för protesterande brottare växer i Punjab, återvänder en familj…

RJD's kistjämförelse med Rahul Gandhi's 'coron; jibe: Oppn hits ou…

Boken fångar också ögonblicket när siarna placerade sin spira i Nehrus famn: ”Till mannen som aldrig hade upphört att proklamera skräcken ordet ‘religion’ inspirerad av honom var deras ritual en tröttsam manifestation av allt han beklagade i sin nation. Ändå underkastade han sig det med nästan munter ödmjukhet. Det var nästan som om den stolte rationalisten instinktivt hade förstått att i de häftiga uppgifter som väntade honom ingen möjlig källa till hjälp, inte ens det ockulta som han så hånfullt avfärdade, skulle totalt ignoreras.”