Är en VPN värd att betala för?

0
53
Justin Duino/How-To Geek

Ett VPN ger sinnesfrid och bekvämlighet för ett pris. För de flesta användare tycker vi att priset är värt det. Men en VPN är inte en magisk kula, och den ger inte 100 % skydd. Det finns nackdelar som ökad latens och potentiella nedgångar, plus att du kan stöta på en del krångel när du använder ett VPN på mobilen.

Ett virtuellt privat nätverk, eller kortfattat VPN, låter dig skydda din surfaktivitet genom att kryptera internettrafik. Tyvärr är VPN inte gratis och inte heller idiotsäkra. Så är det värt att betala för en?

VPN:er skyddar din integritet

Om du är en privatperson, bör du absolut överväga att använda ett VPN. Genom att kryptera trafik mellan din dator (eller en annan enhet) och det bredare internet döljer du i praktiken vad du än gör för ovälkomna tredje parter på vägen. Du döljer också din IP-adress eftersom du ansluter till internet med en fjärranslutning.

I USA har internetleverantörer (ISP) rätt att sälja din webbläsardata. Även om de inte säljer data, kan de samla in den. Även om en internetleverantörs policy säger att de inte säljer dina data, kan detta ändras när som helst. Det bästa sättet att bekämpa det är att förhindra dem från att ha tillgång till det i första hand, vilket är där ett VPN kommer in.

End-to-end-kryptering fungerar genom att kryptera data mellan två punkter. Med ett VPN är startpunkten din dator och slutpunkten är din VPN-leverantörs internetgateway. Vissa VPN-företag för loggar, men dessa förstörs vanligtvis efter en mycket kort period. Vissa leverantörer lovar att inte logga något.

Utöver För att förhindra din internetleverantör från att se dina webbläsardata, kan ett VPN hjälpa till att skydda din webbläsardata från andra snokare också. Om du någonsin använder offentligt Wi-Fi bör du vara medveten om att andra kanske kan spionera på din surfaktivitet. Om de gör detta medan du är ansluten till ett VPN, kommer den krypterade informationen att vara värdelös för dem.

Andra integritetsrelaterade skäl att använda en VPN är att dölja surfaktivitet från arbetsgivare eller utbildningsinstitutioner. Om ditt boende inkluderar tillgång till internet, var medveten om att din hyresvärd eller fastighetsmäklare kanske kan fånga upp dina webbläsardata.

All din internetaktivitet är dold med ett VPN, och det inkluderar fildelning. Ett VPN kommer att hindra din internetleverantör från att se denna aktivitet, medan din IP-adress registreras som din VPN-leverantörs.

Använd ett VPN för att hoppa gränser

För att få bästa prestanda bör du använda den VPN-server som ligger närmast din nuvarande plats, men du får även tillgång till andra servrar runt om i världen. Genom att ansluta till andra servrar verkar du vara i ett annat land. Din internetupplevelse kommer att ändras för att återspegla detta.

Förutom att se annonser som är specifika för den plats du har valt, bör du också kunna komma åt geografiskt begränsat innehåll. Detta ger dig tillgång till streamingtjänster som endast är tillgängliga i vissa länder (som on-demand TV- och filmtjänster) samt tillgång till internationella streamingkataloger. Precis som spel är vissa VPN:n bättre för Netflix än andra.

The Best VPN Services for Netflix in 2023 ExpressVPN Shop NordVPN Shop Bästa lågpris-VPN för Netflix Surfshark Shop Mest användarvänliga VPN för Netflix CyberGhost Shop Bästa gratis VPN för Netflix Windscribe Shop

Om du reser kan du njuta av samma innehåll som du är van vid hemma genom att ansluta till den relevanta servern. Utöver detta innebär dynamisk prissättning att bokning av flyg eller hotell kan vara billigare i vissa länder. Att hoppa runt i världen genom att byta VPN-servrar kan hjälpa dig att få en bättre affär.

Om beloppet du sparar är mer än månadens VPN-kostnad har tjänsten betalat för sig själv. Utöver detta är det ibland trevligt att veta vad en tjänst kostar utomlands. Vissa webbplatser gör det svårt att se denna information, men ett VPN kan lösa problemet.

VPN är inte idiotsäkra

Medan ett VPN är ett bra sätt att dölja din IP-adress och bläddra i data från intresserade tredje parter, är det långt ifrån idiotsäkert. Det finns många sätt som annonsörer kan identifiera och spåra dig på nätet, som fingeravtryck. Gå till Am I Unique? för att se om du kan identifieras rent av din webbläsarinställning.

Spårningscookies används också för att följa dig runt på internet. Medan vissa webbläsare (som Firefox) blockerar dessa som standard, gör inte världens mest populära webbläsare det.

Chrome-resultat för CoverYourTracks

Utöver detta är tjänster som Netflix och BBC iPlayer bättre än någonsin på att ta reda på när du använder en VPN. Du kanske klarar dig halvvägs genom en film eller ett avsnitt av dagens match innan du blir stenmurad av VPN-varningen. Du kanske kommer på dig själv med att byta VPN-servrar eller plats för att övervinna sådana här problem.

Du kan hjälpa till att mildra potentiella frustrationer genom att testa en VPN-leverantör med dina valfria tjänster innan du försvinner pengarna i ett år’ s prenumeration, eller välja en leverantör med massor av servrar så att du kan studsa runt när du behöver.

Ett VPN kan sakta ner din anslutning

Användningen av ett VPN innebär att din webbläsardata effektivt måste resa längre. När du skickar en förfrågan krypteras den lokalt och skickas till din VPN-leverantör innan den når internet. Skicka tillbaka trafik som når dig via din VPN-leverantörs server innan de dekrypteras lokalt.

Det betyder att en VPN kan sakta ner din internetanslutning. Effekten kanske inte är så märkbar om du har en snabb internetanslutning och en server i närheten, men om du har en långsam anslutning eller långt från närmaste server kan din hastighet bli lidande.

The Best VPN Services for Gaming in 2023 Bästa VPN för spel ExpressVPN ExpressVPN Bästa VPN för spelsäkerhet NordVPN NordVPN Bästa VPN för avancerade alternativ TorGuard TorGuard Bästa budget-VPN för spel Privat internetbutik Bästa gratis VPN för spel Windscribe Windscribe

VPN introducerar också latens, vilket kan öka svarstiderna. Detta kan göra dem till ett dåligt val för spel, streaming och andra aktiviteter som är beroende av en lyhörd anslutning. Vissa VPN-tjänster är bättre för spel än andra. Du kan alltid inaktivera ditt VPN medan du spelar online, så det här är ingen stor dealbreaker.

Det kan vara krångligt att använda ett VPN på mobilen

De flesta VPN-leverantörer ger åtkomst för ett begränsat antal samtidiga enheter, vilket innebär att du vanligtvis kan skydda din smartphone-trafik ovanpå datorer, surfplattor (eller hela ditt nätverk om du använder en VPN-router). Tyvärr kan den mobila upplevelsen ibland vara frustrerande.

Detta beror till stor del på var du bor och hur mobil mottagning är i ditt område. Det är särskilt relevant om du befinner dig på landsbygden där du ofta tappar kontakten, eller om du kör långa sträckor och ofta befinner dig utan mottagning. Att återansluta till en VPN-server efter att ha förlorat mobilt internet kan ta ett tag.

Justin Duino/How-To Geek

Mycket av frustrationen kommer från killswitch-funktionen som erbjuds av de flesta leverantörer. Detta är utformat för att skydda dina webbläsardata genom att döda åtkomsten till nätverket när VPN-tjänsten sjunker. Det betyder att du måste återupprätta (och underhålla) en anslutning till din VPN-leverantör för att internet ska fungera.

Ibland kan detta resultera i att din smartphone helt enkelt avstår från att ansluta. Detta lämnar dig utan internet, vilket kan vara särskilt frustrerande när du kör bil, tränar eller på annat sätt är engagerad.

En bra VPN är’ 8217;t Gratis

Du kan bli frestad att kompensera kostnaden för ett VPN genom att använda en gratistjänst istället, men det här är en dålig idé. Gratis VPN-tjänster kan sällan lita på, eftersom du litar på att operatören inte gör intrång i din integritet. Du är bättre av att ge pengar till ett företag som har ett etablerat rykte än att chansa på en gratisleverantör.

Ett undantag är Apples iCloud Private Relay-tjänst. Även om Private Relay inte är ett VPN, skyddar det fortfarande din Safari-surfdata genom att anonymisera dina webbförfrågningar. iCloud+-prenumeranter bör försöka använda iCloud Private Relay om ett VPN verkar för dyrt.

Om du menar allvar med att använda ett VPN kan du spara lite pengar genom att köpa ett helt års prenumeration i förväg. I fallet med en etablerad leverantör som ExpressVPN, kommer detta att sätta tillbaka $100. Månads-till-månad-prenumerationer är bra för att testa en tjänst, men de har dåligt värde i det långa loppet.

Vi tror att kostnaden för en VPN kan mätas i bekvämlighet och sinnesfrid. Om du inte är alltför orolig för vad din internetleverantör gör med dina webbläsardata (kanske du inte är i USA), använd inte offentligt Wi-Fi, ha en långsam eller ojämn anslutning, och du behöver inte se ut som om du är ansluten från utlandet; du kanske vill avstå från kostnaden.

Men att veta att din webbläsardata är krypterad, vill komma åt geobegränsat innehåll, resa ofta och ha en snabb anslutning med VPN-servrar i närheten; det är mycket lättare att motivera utgiften. Om du använder en VPN för arbete kanske du kan kräva tillbaka skatt, eller ännu bättre be din arbetsgivare att betala för det. I båda fallen, kolla in vår lista över de bästa VPN:erna innan du köper.

The Best VPN Services of 2023 Bästa övergripande VPN ExpressVPN ExpressVPN Bästa budget VPN-butik för privat internetåtkomst Bästa VPN för Windows NordVPN Shop Bästa gratis VPN Windscribe Windscribe Bästa VPN för iPhone Proton VPN Shop Bästa VPN för Android Hide.me Shop Bästa VPN för strömmande ExpressVPN ExpressVPN Bästa VPN för spel TorGuard TorGuard Bästa VPN för Torrenting IVPN IVPN Bästa VPN för Kina VyprVPN VyprVPN Bästa VPN för integritet Mullvad VPN Mullvad LÄS NÄSTA

  • › 5 Google Maps-bedrägerier (och hur man undviker dem)
  • › Så här kontrollerar du din RAM-hastighet
  • › Acer Predator Triton 16 Gaming Laptop har en RTX 4070
  • › 1080p vs. 1440p vs. 4K-skärmar: Hur stor är skillnaden?
  • › Orolig för batteritid för handhållen speldator? Köp bara en Powerbank
  • › Acers nya Swift Edge 16-dator är tunn och har Wi-Fi 7