1080p vs. 1440p vs. 4K-skärmar: Hur stor är skillnaden?

0
69
Josh Hendrickson/How-To Geek

Skillnaden mellan 1080p och 1440p monitorer är att den senare har drygt 1,5 gånger så många pixlar. Jämförelsevis har 4K-skärmar fyra gånger så många pixlar som 1080p-skärmar.

4K-skärmar kan dock inte nå en lika hög uppdateringsfrekvens som 1080p- och 1440p-skärmar. Den högsta uppdateringsfrekvensen på en 4K-skärm vi kunde hitta var 165 Hz, medan 1440p-skärmar kan få upp till 360 Hz och 1080p-skärmar kan få upp till 500 Hz.

1080p, 1440p och 4K-skärmar har alla sina egna för- och nackdelar. När du bestämmer vilken typ av bildskärmsupplösning som är rätt för dig måste du tänka på hur du kommer att använda den. Här är vad du behöver veta.

Innehållsförteckning

1080p-skärmar : Billigt, snabbt och effektivt
Fördelar med att använda en 1080p-skärm
Nackdelar med att använda en 1080p-skärm
1440p-skärmar: en balanserad mellanväg
Fördelar med att använda en 1440p-skärm
Nackdelar med att använda en 1440p-skärm
4K-skärmar: Ser bra ut, men behöver rätt inställningar
Fördelar med att använda en 4K-skärm
Nackdelar med att använda en 4K-skärm
Hur man väljer rätt bildskärmsupplösning

1080p-skärmar: billiga, snabba och effektiva

Hannah Stryker/How-To Geek

En 1080p-skärm har en upplösning på 1080 vertikala pixlar gånger 1920 horisontella pixlar. Detta är den lägsta upplösningen bildskärmstyp som är äkta HD. Nuförtiden är detta standardupplösningen för de flesta bildskärmar av lågbudget konsumentkvalitet.

Fördelar med att använda en 1080p-skärm

1080p-skärmar är billigare än deras 1440p- och 4K-motsvarigheter. De är lättare att producera eftersom de inte kräver lika robusta komponenter som 1440p- och 4K-skärmar. Som sådana är 1080p-skärmar det perfekta valet om din plånbok ser lite tom ut.

Jason Montoya/How-To Geek

På grund av den relativt låga upplösningen kan 1080p-skärmar nå höga uppdateringsfrekvenser. Ju färre pixlar en bildskärm har att hantera, desto lättare är det för den att uppdatera dem alla med nya visuella data. Nuförtiden kan du hitta en 1080p-skärm med uppdateringsfrekvenser på 240 Hz (Hertz) eller högre med relativ lätthet. Alienware har till och med börjat tillverka 500 Hz-skärmar med 1080p-upplösning.

När det gäller hur lätt 1080p-skärmar kan göra sitt jobb, kräver de inte heller ett så kraftfullt grafikkort när du&#8217 spelar på en PC. Ditt grafikkort bör kunna hålla jämna steg med din 1080p-skärm medan du spelar på även de mest intensiva nivåerna.

Nackdelar med att använda en 1080p-skärm

Den största nackdelen med att använda en 1080p-skärm är att den inte kan visa bilder med högre upplösningar med full noggrannhet. Om du till exempel vill titta på en 4K-film på en 1080p-skärm, ser du den bara i 1080p.

1080p-skärmar har helt enkelt inte tillräckligt med pixlar på sina skärmar för att korrekt visa 4K-media. 4K-media är tänkt att visas på en bildskärm (eller andra visuella utdataenheter som en 4K-projektor) som har en upplösning på 2160 vertikala pixlar och 3840 horisontella pixlar. Även med den bästa Blu-Ray-spelaren ser du inte längre än den ursprungliga upplösningen på din bildskärm.

Jordan Gloor/How-To Geek

Ja, det stämmer, “4K” hänvisar till det horisontella antalet pixlar (som har avrundats uppåt). Detta är motsatsen till 1080p- och 1440p-skärmar, som marknadsförs baserat på deras vertikala antal pixlar—men mer om det senare.

Du kan fortfarande se filmen (eller vilken typ av media det är) på ett sätt som låter din bildskärm visa hela bilden, men du kommer att förlora ungefär hälften av den visuella kvaliteten. Det som normalt skulle visas över två pixlar måste nu visas genom en.

1440p Monitors: A Balanced Middleground

Josh Hendrickson/How-To Geek

< p>En 1440p-skärm har en upplösning på 1440 vertikala pixlar gånger 2560 horisontella pixlar. Kallas ibland för “2K” monitorer eftersom deras horisontella pixelantal var på 2000-talet, har dessa monitorer blivit allt vanligare de senaste åren—särskilt bland spelare. Denna typ av bildskärm har drygt 1,5 gånger fler pixlar än en 1080p-skärm.

Fördelar med att använda en 1440p-skärm

Den högre pixeltätheten kan komma med snyggare bilder. Dina 4K-media kommer alltid att se bättre ut på en 1440p-skärm än på en 1080p-skärm eftersom det finns fler pixlar som din bildskärm kan visa visuella data med.

Med det hänvisade det till att det extra skärmutrymmet också kan vara ganska användbart ! Detta gäller särskilt om du arbetar på en dator och behöver titta på flera saker samtidigt, som att titta på referensbilder medan du skapar konst eller titta på flera dokument när du skriver.

Hannah Stryker/How-To Geek

Precis som 1080p-skärmar kan 1440p-varianten nå ganska höga uppdateringsfrekvenser. Vi har ännu inte sett 500 Hz varianter av 1440p-skärmar—men Asus släppte nyligen en 1440p-skärm som har en uppdateringsfrekvens på 360 Hz.

Nackdelar med att använda en 1440p-skärm

Tyvärr kommer media med 1080p-upplösning och lägre att se lite suddiga ut på en 1440p-skärm, eftersom din skärm fyller i luckor. Med detta menar vi att 1080p media (eller lägre) var tänkt att visas på en 1080p (eller lägre) skärm.

När du försöker spela 1080p eller lägre upplösning media på en 1440p skärm, din skärm har inte data för många av sina pixlar, så den fyller i dem med information från omgivande pixlar när den expanderar bilden för att fylla ramen. Detta kan kringgås genom att ställa in din 1440p-skärm på 1080p (om du har det alternativet) eller aktivera överskanningsfunktionen (som de flesta moderna skärmar borde ha).

Cameron Summerson/How-To Geek

Dessutom kan 1440p-skärmar fortfarande inte visas 4K media i full kvalitet. Det har samma problem som när en 1080p-skärm försöker visa 4K-bilder: det finns bara inte tillräckligt med pixlar för att korrekt avbilda 4K-videofilens data. Detta lämnar 1440p-skärmar i en besvärlig mittzon. Med det sagt kommer 4K-media fortfarande alltid att se snyggare ut på en 1440p-skärm än på en 1080p-bildskärm.

När det kommer till spel, kommer din dator att behöva ett bättre grafikkort för att hålla jämna steg med en 1440p-skärm än för en av 1080p-typen. Skillnaden är inte enorm, men det extra arbete som krävs kan fortfarande resultera i bildrutefall och liknande prestandarelaterade problem.

4K-skärmar: Utseende Bra, men behöver rätt inställningar

Josh Hendrickson/How-To Geek

En 4K-skärm har en upplösning på 2160 vertikala pixlar gånger 3840 horisontella pixlar. Än en gång vill vi påpeka den vilseledande marknadsföringen genom att “4K” hänvisar till denna produkts horisontella pixelantal i motsats till dess vertikala pixelantal.

Men på grund av att både de vertikala och horisontella sidorna fördubblas i storlek, har 4K-skärmar fyra gånger så många pixlar som 1080p-skärmar. 1080 multiplicerat med 1920 är lika med 2 073 600 individuella pixlar, medan 2160 multiplicerat med 3840 är lika med 8 294 400 individuella pixlar. Det är många pixlar!

Fördelar med att använda en 4K-bildskärm

Som du förmodligen redan är medveten om kan 4K-skärmar visa 4K-media med full noggrannhet. Du kommer att se varje enskild pixel som du är avsedd för! Detta gör det till en riktigt njutbar upplevelse att se många av de senaste filmerna och TV-programmen.

Hannah Stryker/How-To Geek

Otill detta, på grund av den enorma mängden skärmutrymme kan du få plats mycket på en 4K-skärm när du arbetar. Uppriktigt sagt är det överdrivet för att skapa konst och allmänt kontorsarbete, men mer utrymme att arbeta med är knappast någon dålig sak.

Nackdelar med att använda en 4K-skärm

En nackdel med den höga upplösningen är att media med lägre upplösning kommer att se rent ut sagt hemskt ut. 1080p media blir mer uttänjd än en Mr. Fantastisk actionfigur när den visas på en 4K-skärm. Få oss inte ens igång med att försöka spela ett original N64-spel (gjort för standardupplösning: 480p) på en 4K-skärm—mamma mia!

För att förtydliga, menar vi med “utsträckt” att det helt enkelt inte finns tillräckligt med visuell information i media gjorda med 1080p (eller lägre) upplösning för att fylla i varje enskild pixel på en bildskärm med 4K-upplösning . Detta resulterar i att media framstår som mer “blockig” eftersom medias brist på pixelinformation med lägre upplösning blir mycket mer uppenbar när den uppskalas till 4K-upplösning. Det skulle vara som att spela Minecraft vid det här laget.

Dessutom är 4K-skärmar dyrare än deras 1080p och 1440p motsvarigheter. Det kommer garanterat att finnas bra erbjudanden här och där för 4K-skärmar, men de kommer fortfarande att kosta mer än de flesta bildskärmar med lägre upplösning.

The Best 4K Monitors of 2023 Best 4K Monitor Gigabyte M32U Buy at Amazon Best Budget 4K Monitor Dell S2721QS Buy at Amazon Bästa 4K-spelmonitor LG C2 (42-tum) Köp på Amazon Bästa 4K 120Hz-skärm Gigabyte AORUS FO48U Köp på Amazon < img src="http://www.howtogeek.com/pagespeed_static/1.JiBnMqyl6S.gif" /> Bästa 4K 144Hz-skärm LG 27GP950-B Köp på Amazon Bästa 4K kurvade monitor Samsung Odyssey Neo G7 S32BG75 Köp på Amazon

På grund av det enorma antalet pixlar kan 4K-skärmar inte riktigt nå samma imponerande uppdateringshastigheter som avancerade 1080p- och 1440p-skärmar. Du kan få spelfokuserade skärmar som Samsung Odyssey Neo G8, som har en uppdateringsfrekvens på 240 Hz, men det är långt ifrån skärmar som denna 1080p Alienware-skärm med en uppdateringsfrekvens på 500 Hz.

Vad mer, också på grund av den höga pixeltätheten, behöver du ett riktigt kraftfullt grafikkort om du tänker använda en 4K-skärm för spel. Annars kommer din dator att börja ha prestandaproblem som bildrutefall, fördröjning och mer.

Hur man väljer rätt bildskärmsupplösning

< p>Du bör välja vilken typ av bildskärm du ska skaffa baserat på vad du behöver den till. Hur mycket du får ut av din bildskärm beror mycket på om du använder den för arbete, nöje, båda eller inget av det. Låt oss ge dig lite råd om hur du avgör sådana faktorer.

En 1080p-skärm är bäst för personer med låg budget som tänker använda den främst för spel. Även med en lågprisdator kan du använda en 1080p-skärm med hög uppdateringsfrekvens för en konkurrensfördel i snabba flerspelarspel.

Justin Duino/How-To Geek

En 1440p-skärm är bäst för de som arbetar med en måttlig budget som vill använda sin skärm för både spel och arbete. Att kunna nå höga uppdateringsfrekvenser utan att behöva det kraftigaste grafikkortet som möjligt är en välsignelse för spelare—men se till att din PC kan hantera det. Det extra skärmutrymmet är också användbart för personer som arbetar på en dator och behöver få plats med fler saker på skärmen samtidigt.

En 4K-skärm är bäst för dem som tänker använda den för att titta på filmer och TV-program—eller om du helt enkelt tycker om att använda en högupplöst skrivbordsskärm till allt. Även om spel med en 4K-skärm kan se riktigt snyggt ut bör du bara göra det om du har ett kraftfullt grafikkort och PC eller spelar från en konsol. Den stora mängden skärmutrymme kan vara trevligt när du arbetar på en dator—som när du gör grafikredigering—men det är lite överdrivet om du inte gör något som att återskapa taket på Sixtinska kapellet.

Med de många olika alternativ som är tillgängliga för dig, oavsett om du planerar att använda din monitor för spel, arbete eller andra behov, hittar du alltid något du behöver. Om du inte är nöjd med vad du får kan du alltid ändra det på något sätt, som att överklocka din bildskärm. Glad högupplöst jakt!

LÄS NÄSTA

  • › 5 Google Maps-bedrägerier (och hur man undviker dem)
  • › Orolig för batteritid för handhållen speldator? Köp bara en Powerbank
  • › Så här kontrollerar du din RAM-hastighet
  • › Acers nya Swift Edge 16-dator är tunn och har Wi-Fi 7
  • › Acer Predator Triton 16 Gaming Laptop har en RTX 4070
  • › Är ett VPN värt att betala för?