10 niet-BJP CM's slaan de vergadering van de Niti Aayog Council over

0
49

ZELFS toen premier Narendra Modi tijdens de achtste bijeenkomst van de Governing Council van Niti Aayog zaterdag opriep tot het centrum, staten en UT's om als “Team India” te werken, in een schijnbare weerspiegeling van scherper wordende breuklijnen, Chief Ministers of 11 staten – de meeste geregeerd door niet-BJP-partijen – bleven weg.

Bronnen zeiden dat Chief Ministers van 10 staten die niet deelnamen waren: Bihar Chief Minister Nitish Kumar, Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal, Karnataka Chief Minister Siddaramaiah, Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan, Odisha Chief Minister Naveen Patnaik, Punjab Chief Minister Bhagwant Mann, Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot, Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin, Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao en West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee.

De 11e CM die de vergadering niet bijwoonde was Manipur Chief Minister N Biren Singh, zo is vernomen.

Tijdens de bijeenkomst, gericht op het thema om van India tegen 2047 een ontwikkelde natie te maken, zei de premier dat “het centrum, de staten en de UT's moeten werken als Team India en de dromen en ambities van mensen moeten vervullen voor een Viksit Bharat @ 2047”, aldus een verklaring van het kabinet van de premier.

Modi drong er bij de regeringen van de deelstaten op aan om fiscaal voorzichtig te zijn en “zich verantwoordelijk te gedragen”, aangezien hij uitdagingen signaleerde zoals klimaatverandering, sociaal-economische ontwrichting als gevolg van ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, en regionale onevenwichtigheden, als potentiële hindernissen op weg naar de doelstelling voor 2047.

Modi zei dat staten rekening moeten houden met toekomstige generaties en hun financiën zo moeten plannen dat ze in de toekomst niet “overbelast” raken. Hij drong er bij staten op aan proactief gebruik te maken van het Gati Shakti-portaal, niet alleen voor infrastructuur en logistiek, maar ook voor de ontwikkeling van lokale gebieden en het creëren van sociale infrastructuur, en om potentiële locaties te identificeren voor onder andere scholen, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen.

De premier onderstreepte het belang van vaardigheden om te voldoen aan de wereldwijde vereisten, MSME's te ondersteunen, het toeristisch potentieel van het land te ontwikkelen en naleving op staatsniveau te verminderen, inclusief de decriminalisering van kleine vergrijpen.

Hij riep ook op tot de uitroeiing van tuberculose tegen 2025 door gemeenschappen en individuen aan de basis toe te spreken.

Advertentie

Tijdens een persconferentie na de bijeenkomst zei NITI Aayog CEO B.V.R. Subrahmanyam zei dat de bijeenkomst plaatsvond in een “hartelijke sfeer (mangalmay vatavaran)”.

In antwoord op een vraag zei Subrahmanyam dat de Chief Ministers van 11 staten en territoria van de Unie de bijeenkomst niet bijwoonden. Hij specificeerde echter niet de namen van de staten of Chief Ministers die niet aanwezig waren bij de vergadering.

De Council is het hoogste besluitvormende orgaan van NITI Aayog, de belangrijkste denktank van de regering, die werd opgericht door de NDA-regering ter vervanging van de Planning Commission op 1 januari 2015. Het trad in werking op 16 februari 2015 door een kennisgeving door de Kabinetssecretariaat.

Advertentie

De eerste ministers van alle staten en territoria van de Unie met wetgevers en Lt-gouverneurs van andere territoria van de Unie, en verschillende ministers van de Unie zijn lid van de Raad. In totaal zijn er 29 Chief Ministers van Staten en UT's in de Raad.

Dit is de eerste keer dat iets meer dan een derde van de Chief Ministers of States – goed voor bijna de helft van het gecombineerde GSDP van alle staten – niet deelnam. Terwijl de belangrijkste ministers van twee door de AAP geregeerde staten, Punjab en Delhi, uit protest wegbleven, voerden andere CM's verschillende redenen aan om niet aanwezig te zijn.

Bij de aankondiging van zijn beslissing had Kejriwal gezegd: “Wat is het nut van deze vergadering bijwonen terwijl het Centrum openlijk de spot drijft met coöperatief federalisme?”

Mann woonde de bijeenkomst niet bij uit “protest” tegen het feit dat het Centrum Rs 3.600 crore niet aan de staat betaalde voor een vergoeding voor plattelandsontwikkeling (RDF). Ondertussen bereikten Kejriwal en Mann allebei zaterdag Hyderabad om steun te zoeken bij BRS om zich te verzetten tegen de verordening van het Centrum inzake controle van diensten in de nationale hoofdstad. Telangana CM Rao woonde de bijeenkomst niet bij omdat hij de Delhi CM in Hyderabad organiseerde.

De hoofdministers van Odisha en Kerala bleven weg omdat ze ogenschijnlijk eerdere programma's hadden in hun respectievelijke staten. Banerjee, zeiden bronnen, besloot dat ze de vergadering niet zou bijwonen. Het centrum had het verzoek van de TMC-regering afgewezen om de staatsminister van Financiën en de Chief Secretary naar de vergadering te sturen in plaats van de CM.

Advertentie

Het bezoek van Rajasthan CM Gehlot aan Delhi werd geannuleerd vanwege zijn slechte gezondheid. zei zijn kantoor.

De CM's van het door het Congres geregeerde Chhattisgarh en Himachal Pradesh namen deel aan de bijeenkomst. Siddaramaiah, de nieuw gekozen CM van Karnataka, was echter niet aanwezig omdat hij zaterdag bezig was met de uitbreiding van het kabinet. Stalin was niet aanwezig omdat hij in het buitenland is.

Advertentie

Onder degenen die de bijeenkomst bijwoonden, signaleerde Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel de kwestie van “rechten van de staten”.

“Het is onze wens dat de centrale regering de rechten van de staten respecteert en ook het systeem voor het overdragen van hun deel van de middelen robuuster maakt)', zei Baghel in zijn toespraak terwijl hij sprak over Ontwikkeld India @2047 tijdens de bijeenkomst.

De eerste minister van Himachal Pradesh, Sukhvinder Singh Sukhu, drong er bij het Centrum op aan om aanwijzingen te geven aan de Regelgevende en Ontwikkelingsautoriteit voor pensioenfondsen (PFRDA) om het bedrag van Rs 9.242,60 crore dat door de deelstaatregering is gestort onder de nieuwe pensioenregeling (NPS) terug te betalen.

p>

Hoofdministers van door de BJP geregeerde staten, waaronder Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath, Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan en Haryana Chief Minister ML Khattar, woonden de bijeenkomst bij.

Yogi Adityanath deelde de “prestaties” van zijn regering in “zeven punten.”

“Hij somde stap voor stap de prestaties op van UP op het gebied van MSME, veiligheid voor vrouwen, infrastructuurontwikkeling, PM Gati Shakti, gezondheid en voeding”, zei de UP-regering in een verklaring.

Khattar zei dat de regering van Haryana het Parivar Pehchan Patra-programma heeft gelanceerd om overheidsregelingen en -programma's bij de mensen thuis te brengen. Andere staten bestuderen ook de Parivar Pehchan Patra. In Jammu en Kasjmir en Uttarakhand is begonnen met de implementatie van dit plan.

Het bezoek van Rajasthan CM Gehlot aan Delhi werd naar verluidt geannuleerd vanwege zijn slechte gezondheid, aldus het kantoor van de eerste minister.

De belangrijkste ministers van het door het Congres bestuurde Chhattisgarh en Himachal Pradesh nemen deel aan de NITI Aayog-bijeenkomst. Siddaramaiah, eerste minister van Karnataka, woonde de vergadering echter niet bij omdat hij bezig was met het beëdigingsprogramma om zijn kabinet op zaterdag uit te breiden. Ook Stalin woonde de bijeenkomst niet bij omdat hij in het buitenland is.

Chief ministers van door de BJP geregeerde staten, waaronder Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath, Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan en Haryana Chief Minister ML Khattar, waren aanwezig de vergadering.

De eendaagse bijeenkomst, die plaatsvindt op de locatie van de G20-top in Pragati Maidan in New Delhi, begon zaterdagochtend en zal naar verwachting tot de avond duren. De Raad van Bestuur, onder leiding van de premier, is het hoogste besluitvormingsorgaan van de NITI Aayog, de denktank van de regering. Alle hoofdministers van staten en territoria van de Unie met wetgevende vergaderingen, de luitenant-gouverneur van andere UT's en verschillende ministers van de Unie, waaronder de minister van Financiën en Handel, zijn lid van de raad.

Lees ook

'PM symboliseert het vertrouwen van het Parlement', zegt president Murmu, verwelkomt ina…

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw Live-updates: nieuw parlementsgebouw…

Chhattisgarh ambtenaar leegt reservoir om mobiele telefoon te vinden die hij liet vallen tijdens…

20 dingen die je moet weten over het nieuwe parlement van India

De achtste bijeenkomst van de raad is belangrijk omdat het de kwestie zal bespreken om van het land tegen 2047 een ontwikkelde natie te maken. Bovendien zijn kwesties als stuwkracht op mkmo's, infrastructuur en investeringen, het minimaliseren van naleving, empowerment van vrouwen, gezondheid en voeding, ontwikkeling van vaardigheden en Gati Shakti voor Ook gebiedsontwikkeling en sociale infrastructuur staan ​​op de agenda.