Varför du bör ta bort TikTok från din telefon

0
60
Hannah Stryker/Review Geek

TikTok är en av de snabbast växande sociala medieplattformarna där ute. Det kan vara jättekul. Men plattformen har mörka sidor som kan motivera försiktighet angående hur du interagerar med tjänsten. Låt oss gå igenom några anledningar till att du kanske vill trycka på avinstallationsknappen.

TikTok är i grunden spionprogram

Hannah Stryker/Review Geek

Alla appar för sociala medier samlar in mycket data om dig för att förbättra deras rekommendationsalgoritmer. TikTok sticker dock ut bland mängden för den stora mängd data som samlas in och säljs.

RELATERATVarför du bör stänga av din telefon under semestern

Enligt en branschanalys 2023 utförd av internetsäkerhetsföretaget Internet 2.0, har TikTok dubbelt så många spårare i branschen i sin källkod. Internet 2.0 använde sin Malcore-mjukvara för att mäta hur mycket personlig data som populära sociala medier-appar samlar in. TikTok fick en poäng på 63,1, medan branschens genomsnittliga poäng var 28,8. Däremot fick Instagram och Twitter poäng i mitten av 30-talet, och Facebook kom under 20. Av poängen uppgav Internet 2.0 “Malcore fick TikTok 63,1. Detta var den högsta (sämsta) poängen i förhållande till alla andra applikationer vi testade. Den enda poängen nära var VK, den ryska appen på 62,7. Branschstandarden var alla andra stora sociala medieapplikationer som fick 34 och lägre poäng, med ett genomsnitt på 28,8 över 21 ansökningar.”

Så, vilken information skickar du till TikTok? Bara för att registrera dig för tjänsten måste du frivilligt ge appen ditt namn, ålder, användarnamn, e-post, lösenord, telefonnummer och plats. Dessutom, för att appen ska fungera korrekt måste den spåra saker som dina meddelanden, vem du kommunicerar med och om de har läst dina meddelanden. Om du vill använda klipp ut/kopiera/klistra in måste du ge TikTok tillstånd att komma åt ditt urklipp. Och för att kunna öppna appen med ett fingeravtryck eller FaceID behöver företaget lagra din biometriska data. Allt detta är standardpris för appar för sociala medier.

Det händer dock mycket i bakgrunden som du tekniskt sett kan acceptera genom att ge tillstånd men förstår inte de fullständiga konsekvenserna av att ge upp denna information. Till exempel, enligt en studie från 2022 utförd av Internet 2.0, utför TikTok-appen “enhetskartläggning,” vilket innebär att den hämtar information om alla andra appar som är installerade på din telefon. Den kommer också att samla in detaljerad teknisk data om din telefon, inklusive Wi-Fi SSID, enhetsbyggda serienummer, SIM-serienummer, integrerat kretskorts identifieringsnummer, enhets IMEI, MAC-adress, linjenummer, röstbrevlådanummer, GPS-statusinformation, aktiv prenumeration information och enhetskontoinformation. Internet 2.0 varnar för att summan av informationen som TikTok samlar in ger den “möjligheten att ombilda telefonen i likhet med den ursprungliga enheten,” vilket innebär att företaget kan duplicera din telefon om det någonsin bestämt sig för det.

RELATERATVarför du bör arkivera dina sociala inlägg regelbundet (och hur man gör det)

Att använda TikTok’s webbläsare i appen väcker också några allvarliga farhågor. År 2022 undersökte mjukvaruingenjören och säkerhetsforskaren Felix Krause TikTok’s webbläsare och hittade Java Script-kod som gör att företaget kan övervaka alla tangenttryckningar. Denna förmåga förvandlar TikTok till nyckelloggningsprogramvara som kan spåra allt du skriver, inklusive känslig information som lösenord och kreditkortsinformation. Och även om det rent teoretiskt är att TikTok någonsin skulle använda den förmågan, sa Krause, “Det faktum att de redan har det här systemet är en enorm risk för varje användare.”

Det är en sak för en app för sociala medier att samla in och sälja denna data, som de flesta gör. TikTok sticker dock ut igen när det gäller mängden av din data som den delar och med vem. En studie från 2022 utförd av URL Genius visade att TikTok skickade betydligt mer information till fler tredje parter än andra populära appar för sociala medier under ett besök. Och var den informationen tar vägen är ett mysterium. Rapporten säger, “Konsumenter kan för närvarande inte se vilken data som delas med tredje parts nätverk, eller hur deras data kommer att användas.”

Tänk på att TikTok inte är ensam om sin datainsamling. Alla andra appar på din telefon samlar in berg av information om dig för att förfina algoritmen och sälja vidare till tredje part. Det är dock mängden data som TikTok samlar in, hur aggressiv den är och hur mycket data den skickar vidare till andra platser tillsammans som gör TikTok särskilt orolig när det gäller datainsamlingsfrågan.

Det är en beroendeframkallande tidssänka

DimaBerlin/Shutterstock.com

Utöver integritetsproblem, är en annan anledning att överväga att avinstallera TikTok från din telefon att du förmodligen spenderar för mycket tid på att titta på den. Och även om du till viss del kan skylla på din egen brist på självkontroll, är appens algoritm noggrant utformad för att hålla dig kvar i appen så länge som möjligt genom att belöna din hjärna med dopaminträffar ju längre du fortsätter att scrolla.< /p> RELATERATVarför du bör nedgradera till en “dum” Telefon

TikToks avancerade kurationsalgoritm och oändliga rullningsfunktioner skapar en perfekt storm för digitalt beroende. All information som företaget samlar in om dig ger inte bara en intäktskälla genom försäljning utan gör det också möjligt för det att leverera den exakta typen av innehåll som kommer att hålla dig klistrad vid din skärm i timmar i taget. Dessutom är det lagom stora videoformatet speciellt framtaget för snabb konsumtion och omedelbar tillfredsställelse.

Även om dopamininducerad användning av sociala medier inte är bra för någon, är det särskilt skadligt för barn och tonåringar, eftersom deras hjärnor inte har utvecklats färdigt än. Klinisk chef för Center for Attention and Learning vid Cleveland Clinic Children’s, Dr Michael Manos, sa till Wall Street Journal, “If kids’ hjärnan vänjer sig vid ständiga förändringar, hjärnan har svårt att anpassa sig till en icke-digital aktivitet där saker och ting inte går lika snabbt.” Och medan de fulla långsiktiga effekterna av att konsumera snabbt givande innehåll är på den utvecklande hjärnan, väntar man tills de är kända riskerar oförutsedda och potentiellt permanenta konsekvenser för en ung persons sinne.

Dess band till den kinesiska regeringen rör

Dorason/Shutterstock.com

En av de viktigaste frågorna kring TikTok’s popularitet är dess potentiella band till Kinas regering. TikTok’s moderbolag, ByteDance, är ett kinesiskt företag som lyder under det landets lagar. Oron är att företaget kan bli tvunget att lämna över data om sin användarbas till den kinesiska regeringen när så begärs. Det är dock viktigt att notera att ByteDance upprepade gånger har uttalat att eftersom data om amerikanska användare lagras i USA och Singapore är det inte föremål för kinesiska lagar om offentliggörande. Företaget har också betonat att det skulle vägra att lämna över användardata om den kinesiska regeringen krävde det.

RELATERATVarför du inte bör använda din telefon i sängen

Men dessa påståenden går inte tillräckligt långt för vissa amerikanska lagstiftare, byråkrater och brottsbekämpande tjänstemän. USA förbjöd nyligen appen för sociala medier på statliga enheter med hänvisning till nationella säkerhetsproblem. Delstaten Montana antog också en lag som förbjöd TikTok att laddas ner i delstaten. Och både tidigare och nuvarande presidentadministrationer har fullföljt idén att förbjuda appen helt och hållet i Amerika.

Och det är inte bara de uppenbara farhågorna kring spionage. Vissa amerikanska regeringstjänstemän tror att den kinesiska regeringen skulle kunna använda appen för att leverera propaganda och genomföra omfattande inflytandeoperationer på allmänheten. I ett nyligen framträdande inför kongressen sa FBI-chefen Christopher Wray till Homeland Security Committee att TikTok utgör flera bekymmer, “De inkluderar möjligheten att den kinesiska regeringen skulle kunna använda den för att kontrollera datainsamlingen på miljontals användare eller kontrollera rekommendationsalgoritmen , som skulle kunna användas för påverkansoperationer om de så önskar, eller för att styra programvara på miljontals enheter, vilket ger den en möjlighet att potentiellt tekniskt äventyra personlig enhet,” sa han.

Kom ihåg att det hittills inte funnits några bevis för att den kinesiska regeringen någonsin har engagerat sig i dessa aktiviteter. Så de flesta av dessa problem är bara teoretiska. Men det betyder inte att risken inte existerar. Och även om det kan vara svårt att avgöra var politiska ställningstaganden slutar och genuina bekymmer börjar är svårt, är tanken att den kinesiska regeringen skulle kunna göra dessa saker om den ville.

TikTok är inte den enda

Jason Montoya/Review Geek

Det mesta av det jag har citerat i den här artikeln kan på ett eller annat sätt tillämpas på alla andra appar för sociala medier. Facebook, Instagram, Twitter, etc., är alla enorma tidsbruk och levererar liknande beroendeframkallande dopaminträffar för att hålla oss kvar i apparna så länge som möjligt. Och den kinesiska regeringen är långt ifrån den första superstaten som engagerar sig i massövervakning. Amerikanska sociala medieföretag är också tvungna enligt lag att lämna över vissa typer av användarinformation när de stämningar. Om du känner att något av de ovan nämnda skälen till att ta bort TikTok från din telefon gäller för alla andra appar du har installerat, fortsätt och ta bort den också. Du kommer förmodligen ha det bättre för det.

RELATERAT 8 sätt att minska din smartphoneanvändning

“Så varför peka ut TikTok?” du kanske frågar—eftersom det för närvarande dominerar det sociala medielandskapet på ett sätt som få andra sociala nätverk har gjort tidigare. Tjänsten lanserades för bara sex år sedan och den har redan över en miljard användare. Endast internettitaner som Facebook, YouTube och Instagram når ett så stort antal internetanvändare. Och tillväxten avtar inte. I slutet av 2023 förväntas TikTok’s nå 1,8 miljarder användare. För att ett företag ska växa så snabbt och så brett borde det vara skäl nog att åtminstone pausa för att fundera över hur denna nya underhållningsplattform påverkar oss, individuellt och som samhälle.

Men det är inte bara dess popularitet som gör TikTok värdig extra granskning. Det verkar ha avslöjat en hemlig formel för användarengagemang och trafik. Och de etablerade namnen på marknaden för sociala medier skyndar sig att replikera den framgången. Facebook, Instagram, YouTube och till och med Reddit har introducerat videoflöden i TikTok-stil i sina applikationer—vilket kan vara ytterligare en anledning att ta bort dessa appar från din telefon också.

Nej, du behöver inte avsluta TikTok helt

metamorworks/Shutterstock.com

Inget av detta är att säga till dig att avsluta TikTok helt. Du kan mildra de flesta av de nämnda problemen genom att begränsa din TikTok-användning till en webbläsare på en stationär eller bärbar dator. Du kan fortfarande titta på och dela alla TikToks du gillar på en större skärm som du inte har med dig överallt. Upplevelsen kommer att vara annorlunda än på din telefon, men det är typ av poängen. Att bryta den ändlösa rullningscykeln är lättare när du bara kan gå därifrån. Även om du bör överväga att ställa in en timer för att påminna dig själv om att gå därifrån om du sugs in i algoritmen.

RELATERATTecken på att det är dags att ta en paus i sociala medier

Att hålla TikTok-tid till en dator innebär också att du inte kommer att skicka nästan lika mycket platsdata till ByteDance som du skulle göra med appen installerad på din smartphone. Dessutom, medan användning av TikTok i en webbläsare oundvikligen kommer att skicka en del av dina personliga data till ByteDance, är det inte i närheten av det belopp du ger åtkomst till när du installerar appen på din telefon. En stationär version av TikTok-appen är tillgänglig, men att behålla den i en webbläsare är förmodligen det bästa för din integritet.

Och varför stanna vid TikTok? Som nämnts ovan delar olika sociala medieappar några av TikToks problematiska aspekter i varierande grad. Om du har hittat något övertygande i den här artikeln kanske du vill ompröva ditt förhållande till sociala medier—och kanske till och med smartphones i allmänhet. När allt kommer omkring är allt TikTok gör att dra nytta av den teknik vi bär runt hela dagen, varje dag. Och även om TikTok försvann i morgon, kommer en annan tjänst så småningom att dyka upp för att ta dess plats för att distrahera oss från våra liv och samla in vår personliga information.