Vänner till fiender: Hur Trump och DeSantis relation har försämrats under åren

0
71

Det var inte alltid så här. Innan Donald Trump och Ron DeSantis var ledande rivaler för den republikanska presidentnomineringen 2024, var de allierade.

Trump gav DeSantis’ Guvernören gav ett tidigt uppsving genom att twittra sitt stöd redan innan DeSantis formellt gick in i loppet. I sitt segertal 2018 såg DeSantis till att tacka presidenten och sa: “Jag tror att vi kommer att ha ett fantastiskt partnerskap.”

Så här har DeSantis och Trumps relation utvecklats – och brutits samman – när de två möter demokraten Joe Biden:

'Unite behind the Republican ticket'

Under presidentkampanjen 2016 sa dåvarande kongressledamoten DeSantis att han inte skulle ge ett stöd i det fullsatta fältet utan skulle stödja den eventuella nominerade. När det slutade med att det blev Trump, utfärdade DeSantis ett uttalande där han uppmanade andra republikaner att stödja kändisaffärsmannen.

Läs också | 5 saker att veta om Ron DeSantis

“Det är nu klart att Donald Trump kommer att samla de delegater som krävs för att nomineras av det republikanska partiet”, sa DeSantis i ett uttalande, enligt NPR. “Om vi ​​vill besegra Hillary Clinton och ha en chans att ändra vårt lands bana, måste vi förena oss bakom den republikanska biljetten i november.”

Rysslandsonderingen

Tidigt i den särskilda advokaten Robert Muellers utredning av potentiella band mellan Trumps kampanj 2016 och Ryssland, gick dåvarande kongressledamoten DeSantis upp till presidentens försvar för att erbjuda sitt stöd.

“Vad (Mueller) än gör, har det inte legitimitet, när du har alla dessa bevis på fläckad och politisk partiskhet och den olika behandlingen mellan Hillary Clinton och sedan hur de behandlar Trumps medarbetare,” sa DeSantis till Fox News-kommentatorn Lou Dobbs i en sådan tv-succé i december 2017.

Annons

Tweet av stöd före guvernörskampanjen

Innan DeSantis gick in i Floridas guvernörs tävling 2018 bad han Trump att skicka ut en tweet som hyllade honom som en bra kandidat. Trump skyldig.

“Kongressledamoten Ron DeSantis är en briljant ung ledare, Yale och sedan Harvard Law, som skulle bli en STOR guvernör i Florida. Han älskar vårt land och är en sann FIGHTER!” Trump twittrade i december 2017.

Den där annonsen med DeSantis som byggde en mur av sina barn’ block

En av de mest minnesvärda ögonblicken i DeSantis’ Guvernörskampanjen var en annons med sina barn där han visar väljarna hur hängiven han är Trump. “Bygg väggen”, säger han till dottern Madison medan hon staplar papptegelblock. Håller sonen Mason i knät, DeSantis låtsas-läser för honom från Trumps “The Art of the Deal”: “Då sa Mr. Trump: 'You're sparked.’ Jag älskar den delen.”

Annons

En annan scen visar DeSantis som håller en Trump-kampanjskylt framför Madison i en barnstol: “Make America Great Again”, läser DeSantis.

DeSantis tackar Trump i segertal

Efter att ha vunnit sitt lopp 2018 med knappa mått, pekade DeSantis ut Trump i sitt segertal när han kände igen de många människor som hade stöttat hans kampanj.

“Jag skulle vilja tacka vår president för att han stod vid mig när det inte nödvändigtvis var det smarta att göra,” sa DeSantis. “Herr. President, jag ser fram emot att arbeta med dig för att främja Floridas prioriteringar. Jag tror att du kommer att tröttna på att jag ringer dig och ber dig om saker för Florida, men jag ser fram emot det, och jag tror att vi kommer att få ett fantastiskt samarbete.”

Välkommen till Florida, Herr president

2019 bytte Trump sitt hemvist från Trump Tower i New York City till Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida, och höll ett “hemkomstmöte” med guvernör DeSantis nära Miami.

“Välkommen hem till Florida, sa DeSantis till honom. Trump skämtade att DeSantis “bättre inte vara mer populär i Florida än jag” efter utökat jubel för guvernören. Han fortsatte med att föreslå folkmassan att DeSantis borde bära jackor mer sällan så att folk vet att han inte är tjock.

Annons

Tidig respons på covid-19

Under de första veckorna av coronavirus-pandemin applåderade Trump DeSantis för hur han hade hanterat att styra svaret på viruset.

“Han har gjort många saker rätt. Och han har verkligen varit – jag menar, han bryr sig så mycket om sjukvård. Han bryr sig så mycket om kostnaden för receptbelagda läkemedel. Han har varit en fantastisk guvernör för Florida. De är väldigt nöjda med honom”, sa Trump vid en presskonferens.

Annons

DeSantis motsatte sig från början att utfärda en statlig beställning om att stanna hemma men vände kursen och utfärdade den efter att ha mötts av påtryckningar från Trump och Vita huset rådgivare.

Trump skämtar om att sparka DeSantis om han förlorar Florida

Vid ett kampanjevenemang inför valet 2020 berömde Trump DeSantis och kallade honom en vän men skämtade också om att han skulle skylla på guvernören om han inte vann Florida. “Jag ska sparka honom på något sätt. Jag ska sparka honom. Jag kommer att hitta ett sätt”, sa han.

Annons

Trump vann Florida 2020 med 3,4 procentenheter – en större segermarginal än 2016.

En biljett till Trump och DeSantis?

Trump och DeSantis förblev offentligt stödjande av varandra i början av 2021 – så mycket att Trump till och med släpade ut Floridas guvernör som en möjlig vicepresident 2024.

“Många människor gillar det”, sa Trump till Fox Business-värd Maria Bartiromo i april 2021. “Du vet, jag säger bara vad jag läser och vad du läser. De älskar den där biljetten. Men visst skulle Ron övervägas. Han är en fantastisk kille.”

DeSantis blir DeSanctimonious

Som DeSantis’ den nationella profilen började stiga, så även pratstunden om hans potential som presidentval 2024 – och den tidigare presidenten märkte det. “Om jag stod inför honom skulle jag slå honom som jag skulle slå alla andra”, sa Trump om DeSantis i oktober 2021, samtidigt som han sa att han inte förväntade sig att guvernören skulle utmana honom.

Dagar före mellanårsvalet 2022 avslöjade Trump sitt nya smeknamn för guvernören: Ron DeSanctimonious. Han besökte sedan Miami för ett möte för att stödja den amerikanske senatorn Marco Rubio – men inte DeSantis, som höll ett separat kampanjevenemang samma dag för sitt eget omval.

Inom dagarna efter DeSantis’ omvalssegern, lade Trump ut ett uttalande som slog honom som en “genomsnittlig republikansk guvernör med bra PR” och kritiserar honom för att inte utesluta ett presidentbud 2024.

“Han säger: 'Jag är bara fokuserad på guvernörens ras, jag ser inte in i framtiden.' Tja, när det gäller lojalitet och klass är det verkligen inte det rätta svaret”, sa Trump.

< p>DeSantis, ombedd att kommentera Trumps kommentarer vid en presskonferens, sa att det helt enkelt var en del av jobbet att vara målet för attacker. “Vad du lär dig är allt som bara är buller,” sade DeSantis.

Attackerna eskalerar

Under de senaste månaderna har Trump dramatiskt intensifierat sin kritik av DeSantis, och uppfattat sig särskilt som det han ser som guvernörens otacksamhet.< /p>

“DeSantis blev vald på grund av mig. Du minns att han inte hade något. Han var död. Han skulle lämna loppet. Han kom över och han tiggde mig, bad mig om ett stöd, sa Trump till den konservative radiovärden Hugh Hewitt i februari. “Han sa: 'Om du stöder mig, så vinner jag.' Och det kom tårar från hans ögon.”

Trumps kampanj återupplivade 2018 års DeSantis-annons för att påminna tittarna om Trumps hjälp i guvernörens politiska uppgång. “Är det inte dags att DeSantis kommer ihåg hur han kom dit han är?” står det i annonsen. Trump har också delat ett foto som tyder på oegentligheter när DeSantis var lärare för två decennier sedan, trots inga bevis för det; sade DeSantis behövde en personlighetstransplantation; och sände en annons som anklagade DeSantis för att “sticka sina fingrar där de inte hör hemma” – en hänvisning till en Daily Beast-rapport om att guvernören en gång åt chokladpudding med fingrarna.

I onsdags, efter DeSantis’ presidentmeddelande på Twitter Spacesplågades av fel, lade Trump upp en video på Truth Social av en “Ron”-raket som faller omkull och exploderar.

DeSantis slår tillbaka — typ

Även om Floridas guvernör i stort sett undvikit konfrontation med Trump har han lyckats kasta några stötar tillbaka.

När åklagare förberedde ett åtal mot Donald Trump i New York, kritiserade DeSantis utredningen men sa också: “Jag vet inte vad som gäller betala tyst pengar till en porrstjärna för att säkra tystnad över någon typ av påstådd affär.”

I en Piers Morgan-intervju som sändes några dagar senare, skrattade han åt en fråga om smeknamnen Trump använde för honom.

“Jag vet inte hur man stavar DeSanctimonious. Jag vet inte riktigt vad det betyder, men jag gillar det. Den är lång, den har många vokaler. Jag menar, så vi går med det. Det är okej. Du kan kalla mig vad du vill, bara du också kallar mig en vinnare”, sa DeSantis.

Läs även

Serbien sätter trupper i hög beredskap vid gränsen till Kosovo efter sammandrabbningar

Indien-födde USA-domaren Amit Mehta ger en dressing till grundaren av far-ri…

Lagstiftning infördes för att göra Diwali till en federal helgdag i USA

Man som öppnade Asiana-plansdörren i luften säger till polisen att han var 'obekväm …

På onsdagen, efter att ha lanserat sin kampanj, undvek DeSantis att hänvisa till Trump vid namn men gjorde en subtil grävning efter honom över nationella republikanska valförluster. “Vi måste avsluta den kultur av att förlora som har infekterat det republikanska partiet de senaste åren,” DeSantis sa på Twitter Spaces. “De trötta dogmerna från det förflutna är otillräckliga för en levande framtid. Vi måste se framåt, inte bakåt.”