Uitbreiding kabinet Karnataka afgerond: 24 ministers zullen vandaag worden beëdigd

0
61

De nieuw gekozen congresregering in Karnataka heeft de eedaflegging gepland van een volwaardig staatskabinet bestaande uit 24 ministers om 11.45 uur op zaterdag in de Raj Bhavan. De kabinetsuitbreiding is na veel heen en weer gekibbel over de keuze van de ministers definitief afgerond.

Eerste minister Siddaramaiah stuurde de lijst met nieuwe ministers vrijdagavond na zijn terugkeer uit Delhi naar het kantoor van de gouverneur. Hij zei dat het congres de normen had gevolgd van “het bieden van gelijke vertegenwoordiging aan alle kasten en regio's, terwijl de principes van sociale rechtvaardigheid in gedachten werden gehouden” bij het kiezen van de ministers.

Een verrassende opname in de lijst van ministers is voormalig All India Congress Committee (AICC) en Karnataka Pradesh Congress Committee (KPCC), functionaris N Boseraju, die geen lid is van de Wetgevende Raad of de Vergadering, maar waarvan bekend is dat hij al tientallen jaren werkt als een belangrijke schakel tussen het staatscongres en het opperbevel.

De zoon van Boseraju was een kandidaat voor de peilingen in Karnataka vanuit de zetel in Raichur City, maar maakte plaats voor een moslimkandidaat nadat de omvangrijke moslimgemeenschap had gezocht het ticket. Aangenomen wordt dat deze stap het congres heeft geholpen bij verschillende zetels in de regio.

De lijst met ministers bestaat uit acht Lingayats, waaronder de enige vrouwelijke minister Lakshmi Hebbalkar; zeven uit Scheduled Caste (SC) -gemeenschappen; vijf Vokkaliga's; twee moslims; drie van Scheduled Tribe (ST) gemeenschappen; zes van Other Backward Classes (OBC) -groepen, waaronder een Maratha; een brahmaan, een christen en een jain.

Voormalig president van het Karnataka-congres, Dinesh Gundu Rao, die aanvankelijk niet op een voorlopige lijst stond, haalde de definitieve lijst. Rao werd aanvankelijk niet overwogen vanwege vijf MLA's uit Bengaluru die onder de waarschijnlijke ministers voorkomen.

De introductie van 24 nieuwe ministers op zaterdag zal de sterkte van het congreskabinet in Karnataka naar zijn volledige capaciteit van 34 ministers brengen. Acht ministers werden samen met CM Siddaramaiah en plaatsvervangend CM D K Shivakumar op 20 mei beëdigd.

Advertentie

De oefening van het kiezen van ministers was getuige van een intense strijd tussen de CM en plaatsvervangend CM over de keuze van kandidaten uit hun respectievelijke kampen. Siddaramaiah lijkt een grotere stem te hebben gehad in de keuze van nieuwe ministers. Maar liefst 12 van de nieuwe ministers op de lijst van 24 kabinetsministers die zijn vrijgegeven door het kabinet van de eerste minister (CMO) hebben geen eerdere ministeriële ervaring. Ze omvatten K Venkatesh, K N Rajanna, S S Mallikarjun, Mankal Vaidya, Lakshmi Hebbalkar, Rahim Khan, N S Boseraju, Byrathi Suresh, Madhu Bangarappa, Dr M C Sudhakar, RB Thimmapur en B Nagendra.

Lees | UT Khader wordt de volgende Karnataka-spreker en staat bekend om zijn diplomatieke vaardigheden en het overbruggen van scheidslijnen

Onder de weinige veteranen op de lijst zijn H K Patil, Dr HC Mahadevappa, Eshwar Khandre, Sharanabasappa Darshanapur en Shivanand Patil. Opvallend door hun afwezigheid op de voorlopige lijst waren de veteranen RV Deshpande en T B Jayachandra. Zondag wordt een besluit over de portefeuilles verwacht.

Er staan ​​geen MLC's op de lijst, ook al werden de voormalige leider van de oppositie in de Vidhan Parishad, B K Hariprasad en de werkende president van het Congres, Saleem Ahmed, geacht in het geding te zijn. , zeiden congresbronnen.

Advertentie

De zes ministers uit de regio Bengaluru zijn Ramalinga Reddy (BTM Layout MLA), KJ George (Sarvagnanagar), BZ Zameer Ahmed (Chamarajpet), Krishna Byregowda (Bytarayanapura, Byrathi Suresh (Hebbal) en Dinesh Gundu Rao (Gandhi Nagar).< /p>

N A Harris, een moslim MLA uit Bengaluru die verbonden is met Shivakumar, werd door Rahim Khan uit Bidar North uitgeschakeld voor de tweede beschikbare plek voor moslims in het kabinet. Harris is een MLA uit Shanthinagar in Bengaluru.

< p>De nieuwe ministers van de Lingayat-gemeenschap zijn Lakshmi Hebbalkar (Belagavi Rural MLA, Panchamasali sub-kaste), Shivananand Patil (Basavana Bagewadi, Panchamasali), Eshwar Khandre (Bhalki, Banajiga sub-kaste), Sharan Prakash Patil (Sedam, Adi Banajiga) , Sharanabasappa Darshanapur (Shahapur, Reddy Lingayat) en SS Mallikarjun (Davangere North, Sadar Lingayat).

Senior leider en Siddaramaiah-medewerker M B Patil, die een Lingayat is, werd vorige week ingewijd. Veteraan H K Patil behoort tot de Namdhari Reddy-gemeenschap, die soms ook wordt beschouwd als een deel van de Lingayat-gemeenschap.

De nieuwe ministers van de Vokkaliga-gemeenschap zijn N Cheluvaraya Swamy (kiesdistrict Nagamangala), K Venkatesh ( Periyapatna), dr. MC Sudhakar (Chintamani) en Krishna Byregowda (Byatarayanapura). D K Shivakumar is ook een Vokkaliga.

Advertentie

De nieuwe ministers van SC-groepen zijn Shivaraj Tangadagi (Kanakagiri MLA, SC Bhovi-gemeenschap), Rudrappa Lamani (Haveri, SC Lambani-groep), HC Mahadevappa (T Narasipura, SC Rechtse groep) en RB Thimmapur (Bagalkot, SC Linkse gemeenschap).

Moet lezen | Karnataka-minister Priyank Kharge: 'Elke outfit die voor disharmonie zorgt, wordt strikt volgens de wet aangepakt. Dit geldt ook voor RSS.’

Het congres nam eerder drie Dalit-leiders op in het kabinet. Het zijn G Parameshwara (Koratagere MLA, SC Rechts), KH Muniyappa (Devanahalli, SC Links) en Priyank Kharge (Chittapur, SC Rechts).

Advertentie

De nieuwe ministers onder de ST-gemeenschappen zijn KN Rajanna (Madhugiri MLA) en B Nagendra (Bellary Rural). Beiden behoren tot de Valmiki Nayak-gemeenschap, net als de werkende president van het Congres, Satish Jarkiholi, die vorige week een plaats in het kabinet vond.

De nieuwe ministers van OBC-groepen zijn Byrathi Suresh (Hebbal MLA, Kuruba-gemeenschap), Mankal Vaidya (Bhatkal, Mogaveera-groep), Madhu Bangarappa (Sorab, Ediga-groep), Santosh Lad (Kalghatgi, Maratha-gemeenschap) en NS Boseraju (niet-gekozen, Raju-gemeenschap). Siddaramaiah behoort tot de Kuruba-gemeenschap.

Advertentie Lees | 'Bouw lokale Cong-kantoren, beschouw ze als uw tempels': Shivakumar zegt tegen MLA's dat ze het momentum van de Assemblee naar LS-peilingen moeten brengen op 20 mei D Sudhakar van de Jain-gemeenschap en Dinesh Gundu Rao, een brahmaan. Senior congresleider Ramalinga Reddy, die op 20 mei werd ingewijd, komt uit de Reddy-gemeenschap en KJ George is christen.

Lees ook

Team Siddaramaiah: 9 first-timers onder 24 nieuwe keuzes als congreskabinet. ..

Gemeenschappelijk doel met Kejriwal , KCR vraagt ​​Modi om verordening in te trekken: 'It r…

Gerommel van een dangal: Worstelaars maken zich op voor de inauguratiedag van het Parlement pro…

Te midden van een woedende confrontatie tussen Biplab Deb en Manik Saha staat Tripura BJP tegenover…

Een van de belangrijkste congresleiders die verloren in de kabinetsrace zijn Vijayanand Kashapannavar en Vinay Kulkarni. Beiden zijn van de Panchamasali Lingayat-groep en stonden in de voorhoede van een beweging voor OBC-quota tijdens de BJP-ambtstermijn.