Sparar en vanlig svart bakgrundsbakgrund verkligen batteri?

0
65
Hannah Stryker/How-To Geek

En vanlig svart tapet sparar batteri om din enhet har en OLED- eller AMOLED-skärm. Det kommer dock inte att spara en betydande mängd ström på en vanlig enhet. Energibesparingen beror på att varje pixel på en OLED-skärm producerar sitt eget ljus, och om den inte lyser (och den bara är svart) är den avstängd och använder inte ström.

I en värld där du kan få 3D-scener renderade i realtid som din smartphones bakgrund, är vanlig svart tapet inte det mest iögonfallande alternativet. Svarta bakgrunder kan dock erbjuda förbättringar av batteritiden jämfört med färgade tapeter… eller kan de?

Innehållsförteckning

OLED vs. LCD: Det beror på din Skärm
Hur man gör iPhone-bakgrunden svart
Hur man ställer in en vanlig svart bakgrund på Android

OLED vs. LCD: Det beror på din skärm

< p>På många skärmar, till exempel datorskärmen som du kanske läser den här artikeln på, sparar du ingen batteritid att använda en svart bakgrundsbakgrund. Det har att göra med skillnaden mellan en OLED-skärm och en LCD-skärm.

Med en LCD-skärm, oavsett vilken färg en pixel är mörksvart eller bländande vit, finns det en bakgrundsbelysning på baksidan av din skärm, och den avger ständigt ljus. De svarta pixlarna blockerar mer av bakgrundsbelysningen, men ljuset finns fortfarande kvar med ström.

Detta gäller dock inte om du använder en enhet med en OLED- eller AMOLED-skärm . OLED-skärmar har inte en solid bakgrundsbelysning. Varje pixel på en OLED-skärm är en “organisk lysdiod” som producerar sitt eget ljus. Därför, om du visar en svart pixel, lyser dioden helt enkelt inte.

Med andra ord, om du använder en svart bakgrund på en OLED- eller AMOLED-skärm kommer din skärm att producera mindre ljus. Detta hjälper visserligen att spara batteri, men det kommer inte att göra någon större skillnad.

Den goda nyheten är att även om din dator sannolikt använder en LCD-skärm, är din smartphone med stor sannolikhet OLED. Många iPhones sedan iPhone X 2017 har OLED-skärmar, och majoriteten av medelstora till avancerade Android-enheter har också OLED—särskilt Samsung Galaxy-telefoner.

Hur man gör iPhone-bakgrunden svart

Hämta först den här rena svarta bakgrunden och gå sedan till Inställningar > Bakgrund > Lägg till ny bakgrund.

Tryck på “Foton” alternativet och välj den svarta bakgrunden.

Tryck slutligen på “Lägg till” uppe till höger och välj sedan “Ange som bakgrundspar” för att använda bakgrundsbilden på både låsskärmen och startskärmen.

Så här ställer du in en vanlig svart bakgrund på Android

Ladda först ned den här svarta bakgrunden och gå sedan till Inställningar > Tapeter & Stil > Byt bakgrund.

< p>Välj sedan “Mina foton” eller “Galleri” alternativet och välj den svarta tapeten.

Se till att du väljer både låsskärmen och startskärmen och bekräfta bakgrunden.

< /p>

Att ändra bakgrundsbilden till vanlig svart kan spara en liten mängd batterikraft, men det finns mycket bättre sätt att göra större batteribesparande förbättringar. Kolla in våra guider för att spara batteritid på iPhones och förbättra batteritiden på Android-enheter.

LÄS NÄSTA

  • › QLED Explained: Exakt vad är en “Quantum Dot” TV?
  • › Hur mörkt läge kan förlänga batteritiden på OLED-telefoner
  • › Så här anpassar du Firefox Quantums nya gränssnitt
  • › Acers nya Swift Edge 16-dator är tunn och har Wi-Fi 7
  • › Orolig för batteritid för handhållen speldator? Köp bara en Powerbank
  • › 5 Google Maps-bedrägerier (och hur man undviker dem)
  • › 1080p vs. 1440p vs. 4K-skärmar: Hur stor är skillnaden?
  • › Är ett VPN värt att betala för?