Home Svenska Ska du uppgradera till Wi-Fi 6E?

Ska du uppgradera till Wi-Fi 6E?

0
Jordan Gloor/How-To Geek

Att uppgradera till Wi-Fi 6E utan några enheter som kan dra nytta av det kan vara dåligt investering. Det är dock klokt att förbereda ditt nätverk för snabbare enheter som är på väg, och en Wi-Fi 6E-router kan minska problem med nätverksöverbelastning även om inga anslutna enheter stöder det. Wi-Fi är en teknik som ständigt utvecklas, så det 8217;s inte ovanligt att se nya produkter regelbundet träffa marknaden med löften om snabbare hastigheter och mer stabila anslutningar. En sådan teknik som du kanske har stött på nyligen är Wi-Fi 6E. Så vad är det och behöver du det?

Innehållsförteckning

Vad är Wi-Fi 6E?
Vilka fördelar har Wi-Fi 6E Har?
Vilka enheter stöder Wi-Fi 6E?
Är det värt att uppgradera till Wi-Fi 6E?
Wi-Fi 6E-routrar är tillgängliga nu
Vad sägs om Wi-Fi 7?

Vad är Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E är utvecklingen av Wi-Fi 6-standarden som introducerades 2019. Wi-Fi 6 representerade det första försöket att standardisera trådlöst nätverk med ett mer välsmakande namn (802.11ax har inte samma ring) , ett drag som verkar ha fastnat och borde hjälpa dig att bättre differentiera trådlösa standarder framöver.

Wi-Fi 6E använder en frekvens på mellan 5,925 GHz och 7,125 GHz i USA (detta kan skilja sig någon annanstans beroende på hur radiofrekvenser regleras). Tidiga upprepningar av Wi-Fi var begränsade till 2,4 GHz-bandet, sedan lade dubbelbandsroutrar till 5 GHz till spektrumet. Wi-Fi 6E utökar äntligen detta till 6 GHz-bandet.

Wi-Fi Alliance

Tekniken ökar också antalet breda datakanaler som en router kan skapa, med upp till åtta 160 MHz-band (en på 5 GHz band, sju på 6 GHz-bandet) eller 14 separata 80 MHz-band, vilket gör den idealisk för enheter som drar nytta av en anslutning med hög bandbredd och låg latens.

Även om standarden antogs officiellt 2020, började många tillverkare precis lägga till stöd för standarden till enheter 2022.

Vilka fördelar har Wi-Fi 6E Har du?

Liksom 5 GHz-bandet innan det är avståndet inte en stark punkt när det kommer till 6 GHz-bandet. På grund av beroendet av 6 GHz-bandet är Wi-Fi 6E mer begränsad vad gäller räckvidd än tekniken som kom före den. Många enheter fungerar bara på 6 GHz-bandet i samma eller ett angränsande rum, och återgår till 5 GHz (eller 2,4 GHz) när du vågar dig utanför räckvidden.

Den verkliga fördelen med Wi-Fi 6E håller på att lösa trängseln. Tekniken minskar problemen i trånga miljöer med hög täthet där det finns många konkurrerande nätverk. 6E gynnar de som bor i stora hyreshus eller som arbetar i stora kontorsbyggnader. 6 GHz-bandet har upp till 1200 MHz spektrum och 60 kanaler, jämfört med 500 MHz och 25 kanaler på 5 GHz-bandet.

Broadcom

Det finns också fördelar när det gäller hastighet och latens, med Wi-Fi 6E som stöder en maximal teoretisk hastighet på 9,6 Gbps. Netgear RAXE300-routern som vi granskade i augusti 2022 lovade en maximal genomströmning på 2,4 Gbps. Vi granskade också Linksys Hydra Pro 6E i oktober som hävdar en topphastighet på upp till 4,8 Gbps på 6 GHz-bandet. (Naturligtvis beror dina faktiska hastigheter på flera faktorer, inklusive ditt hems konstruktion och hastigheterna som tillhandahålls av din internetleverantör.)

Det är inte bara hastigheten som har förbättrats med Wi-Fi 6E, men även latens. Wi-Fi 6E-kretsuppsättningar klarar av mindre än 1 millisekunds latens, perfekt för Wi-Fi-samtal, spel över det trådlösa nätverket (lokalt eller online) och internetdelningsenheter som augmented reality (AR) eller virtual reality (VR) headset.

Liksom Wi-Fi 6 före det, kan 6E nätverka nätverk. Detta gör att du kan övervinna några av begränsningarna när det gäller räckvidd genom att noggrant placera noder runt ditt hus eller kontor (även om detta kan bli en dyr ansträngning).

The Best Mesh Routers of 2023 Bästa Mesh Router Totalt ASUS ZenWiFi AX (XT8) Köp på Amazon Bästa Budget Mesh Router TP-Link Deco X20 Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6 Mesh Router ASUS ZenWiFi AX (XT8) Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6E Mesh Router ASUS ZenWiFi Pro ET12 Köp på Amazon Bästa mesh-router för spel Amazon Eero Pro 6 Köp på Amazon Bästa mesh-router för stora hem Netgear Orbi RBK753 Köp på Amazon < h2 role="heading" aria-level="2">Vilka enheter stöder Wi-Fi 6E?

Precis som all ny teknik tar det tid för tillverkare att komma ombord. Adoptionen tenderar att släpa med flera år när det gäller nätverk, men uppsidan är att enheter som använder de senaste standarderna (som Wi-Fi 6E) behåller kompatibiliteten med äldre standarder. Detta gör att du kan investera i nya prylar med bättre kapacitet utan att känna dig tvungen att uppgradera din nätverksutrustning tills tiden är rätt.

Apple är ett företag som har släpat hälarna när det gäller att anta Wi-Fi 6E. Dess senaste flaggskeppsenheter inklusive iPhone 14 (och 14 Pro), MacBook Pro (2021) och MacBook Air (2022) kan bara använda Wi-Fi 6-nätverk. Endast 4:e generationens 11-tums iPad Pro och sjätte generationens 12,9-tums iPad Pro har Wi-Fi 6E-stöd i detta skede.

Wi-Fi 6E-aktiverad iPad

iPad Pro 11-tum (4:e generationen, 2022)

Med samma M2-chip som är i den senaste MacBook Air, en 120 Hz Liquid Retina XDR-skärm och stöd för andra generationens Apple Pencil, är 4:e generationens iPad Pro en av de första Apple-enheterna som stöder Wi-Fi 6E.

Amazon < p class="product-price">769,00 USD
 

Bästa köp

799,00 USD< br/> 

Mål

$799,99
 

Samtidigt, varken Sony PlayStation 5 eller Xbox Series X ( och Series S) stöder Wi-Fi 6E. PS5 har stöd för Wi-Fi 6, medan Microsoft’s konsoler fortfarande är begränsade till “Wi-Fi 5” (802.11ac).

Hittills är det bara ett begränsat antal enheter som stöder standarden. Detta inkluderar Google Pixel 6 (plus Pixel 6 Pro och 6a) och dess efterföljare Pixel 7, Samsung Galaxy S22 Ultra eller Plus (och förra årets S21 Ultra), ASUS ROG Phone 5 och ZenFone 8, och Xiaomi’s Mi 11 (och Ultra).

Wi-Fi 6E-aktiverad Android-smartphone < h3>Samsung Galaxy S22 Ultra

En av de bästa Android-smarttelefonerna på marknaden, Samsungs flaggskepp Galaxy S22 Ultra kan ta 8K-video och upp till 108 megapixel stillbilder, har en vacker adaptiv kontrastskärm, inbyggd S Pen-penna och stöd för Wi-Fi 6E.

Amazon

759,99 USD
1199,99 USD Spara 37%

Bärbara datorer med Wi-Fi 6E är mestadels begränsade till avancerade och spelfokuserade maskiner som Acer Predator Triton 500 SE (och Helios 300), HP Spectre x360 och Lenovos ThinkPad X1 Extreme. Om du har en stationär dator kan du investera i något som GIGABYTE GC-WBAX210 för att lägga till Wi-Fi 6E-kapacitet med en ledig PCIe-plats.

Wi-Fi 6E-aktiverad bärbar dator

Acer Predator Triton 500 SE

En avancerad spelare och skapare-fokuserad maskin med en 12:e generationens Core i9 Intel CPU, mobil GeForce RTX 3080 Ti och 32 GB LPDDR5 RAM, plus stöd för den senaste Wi-Fi 6E-standarden.

Amazon

Takeaway är att många av de senaste enheterna fortfarande är begränsade till Wi-Fi 6, med endast en handfull som för närvarande stöder den senaste standarden. För att ta reda på om din nuvarande enhet är kapabel, ta en titt på tillverkarens specifikationer. Om du ser 802.11ax listad tillsammans med stöd för 6 GHz-bandet (inte bara 2,4 GHz och 5 GHz), kan du dra nytta av Wi-Fi 6E.

Är det värt att uppgradera till Wi-Fi 6E?

Wi-Fi 6E har haft en långsam start, och i skrivande stund finns det en stor chans att du inte äger några enheter som är kompatibla med standarden. Det betyder dock inte nödvändigtvis att du inte kommer att få någon nytta av det (kom ihåg att Wi-Fi 6E-routrar är bakåtkompatibla med äldre enheter). Att investera nu innebär att du får fördelen av högre hastigheter och lägre latens när du investerar i mer kompatibla enheter med tiden.

Men att investera i Wi-Fi 6E är fortfarande en dyr ansträngning. När fler produkter kommer ut på marknaden blir det billigare att investera, precis som Wi-Fi 6 är billigare än det var när de första produkterna lanserades 2019. Du kanske vill vänta tills detta händer innan du hoppar in. En vanlig Wi-Fi 6 mesh-routersystem kan vara en bättre användning av pengar tills priserna börjar falla.

The Best Mesh Routers of 2023 Bästa Mesh Router Total ASUS ZenWiFi AX (XT8) Köp på Amazon Bästa Budget Mesh Router TP-Link Deco X20 Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6 Mesh Router ASUS ZenWiFi AX (XT8) Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6E Mesh Router ASUS ZenWiFi Pro ET12 Köp på Amazon Bästa Mesh Router för spel Amazon Eero Pro 6 Köp på Amazon Bästa mesh-router för stora hem Netgear Orbi RBK753 Köp på Amazon

Men beroende på din situation kan du se en fördel just nu. Om du kämpar med nätverksstockning i en tät stadsmiljö kan en Wi-Fi 6E-router vara en bra investering. Om du kan lägga till Wi-Fi 6E på ditt skrivbord med ett relativt billigt nätverkskort kan uppgraderingen vara värt det. Om du är en tidig användare och har några enheter som redan stöder standarden, kan en routeruppgradering vara vettig för dig.

Wi- Fi 6E-routrar är tillgängliga nu

Ett argument för att investera i en Wi-Fi 6E-router just nu är att du är försenad med en routeruppgradering. Kanske fungerar din gamla router inte som den brukade och du ser ofta krascher, eller så är du trött på låga hastigheter och en instabil anslutning. Du kan hoppa före Wi-Fi 6-standarden och investera i framtiden för 6E just nu.

Kolla in vår bästa sammanfattning av Wi-Fi 6E-routrar för att se våra bästa rekommendationer. Ett mesh-routersystem ger den bästa täckningen, men du måste investera långt över $1000 (i skrivande stund) om du vill ha både hastighet och fullständig täckning. Alternativt kan du fundera på om dina pengar är bättre att investera i en trådbunden Ethernet-installation.

The Best Wi-Fi 6E Routers of 2023 Bästa Wi-Fi 6E-router totalt sett Asus ROG Rapture GT-AXE11000 Köp på Amazon Bästa budget Wi-Fi 6E-router Linksys MR7500 Hydra Pro 6E Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6E-router för spel Netgear Nighthawk RAXE500 Köp på Amazon Best Mesh Wi-Fi 6E Router Netgear Orbi RBKE963 Köp på Amazon Bästa Budget Mesh Wi-Fi 6E Router ASUS ZenWiFi ET8 Köp på Amazon

Vad sägs om Wi-Fi 7?

Wi-Fi 6E är knappt ute av porten men Wi-Fi 7 klorar på dörren. Framtiden för trådlösa nätverk lovar hastigheter upp till tre gånger snabbare än Wi-Fi 6E (bara under 30 Gbps). Routrar kommer inte förrän tidigast i mitten av 2023, med anslutningsenheter som sannolikt kommer att släpa efter några år efter det.

RELATERAT: Wi-Fi 7 : Vad är det och hur snabbt kommer det att gå?

LÄS NÄSTA

  • › Google Nest Wifi Pro Router Review: En enkel, imperfekt, 6E-uppgradering
  • › Wi-Fi 6E: Vad är det och hur skiljer det sig från Wi-Fi 6?
  • › Samsung’s Galaxy A14 5G ger en kraft för $200
  • › De bästa Wi-Fi-adaptrarna 2023
  • › Samsung Galaxy S23: Här är vad vi hoppas få se
  • › De bästa bärbara speldatorerna 2023
  • › De bästa Wi-Fi 6E-routrarna 2023
  • › Vad är ChatGPT Plus?