Servië zet troepen in opperste staat van paraatheid aan de grens met Kosovo na schermutselingen

0
54

Servië heeft zijn troepen aan de grens met Kosovo vrijdag in de hoogste staat van paraatheid gebracht na botsingen tussen etnische Serviërs en de Kosovaarse politie waarbij aan beide kanten meer dan een dozijn gewonden vielen.

De Serviërs in het noorden Kosovo, dat een meerderheid in die regio vertegenwoordigt, probeerde de toegang tot gemeentelijke gebouwen te blokkeren om te voorkomen dat recent gekozen etnisch-Albanese functionarissen deze zouden betreden.

De politie vuurde traangas af en meerdere auto's werden in brand gestoken. Als reactie op de schermutselingen zei de Servische president Aleksandar Vucic dat hij het leger in een “hoogste staat van paraatheid” had gebracht. Vucic zei ook dat hij bevel had gegeven tot een “dringende” beweging van Servische troepen dichter bij de grens met Kosovo.

Vucic zal een bijeenkomst ter ondersteuning van hem bijwonen in Belgrado na twee massale schietpartijen eerder deze maand waarbij 18 mensen om het leven kwamen en 20 anderen gewond raakten.

Hij zei in een verklaring dat vanwege “geweld” tegen Kosovo-Serviërs, Servië eiste dat in Kosovo gestationeerde NAVO-troepen hen zouden beschermen tegen de Kosovaarse politie.

Lees ook | Van Siberië naar Delhi: het in Rusland opgerichte bedrijf inDrive in overdrive om Ola, het duopolie van Uber, te doorbreken

De Kosovaarse politie erkende hun toegenomen aanwezigheid in het noorden “om burgemeesters van de noordelijke gemeenten Zvecan, Leposavic en Zubin Potok te helpen hun recht op werk uit te oefenen.” De politie zei dat vijf agenten gewond raakten door verdovingsgranaten en andere harde voorwerpen die door demonstranten werden gegooid. Een politieauto werd verbrand terwijl drie andere beschadigd raakten. De politie meldde ook dat er schoten waren gehoord.

De politie gebruikte traangas om de menigte uiteen te drijven en de nieuwe functionarissen de kantoren binnen te laten. Ambtenaren van het Kosovo-Servische ziekenhuis zeiden dat ongeveer 10 demonstranten gewond zijn geraakt.

Advertentie

De Amerikaanse ambassadeur in Kosovo, Jeff Hovenier, veroordeelde “de voortdurende actie van de Kosovaarse autoriteiten om toegang te krijgen tot gemeentelijke gebouwen in het noorden van Kosovo. De gewelddadige maatregelen van vandaag moeten onmiddellijk worden stopgezet”, twitterde hij.

Nieuwe burgemeesters in drie gemeenten in het noorden van Kosovo, dat grotendeels wordt bevolkt door een etnisch-Servische minderheid, werd verhinderd de gebouwen binnen te gaan terwijl kleine groepjes

Serviërs hun handen omhoog hielden bij de ingang van de gemeenten, blijkbaar in een teken dat ze er niet waren om deel te nemen aan geweld, schreef de Albanese website indexonline.net, waarbij ook foto's werden getoond.

In Zvecan vertoonde de Kosovo-online.com-site botsingen met de politie in het bijzijn van het publiek bouwen terwijl ze in Leposavic ook het centrale plein hadden geblokkeerd met auto's en vrachtwagens.

Eerder lieten Serviërs ook hun alarmsirenes in de vier gemeenten, waaronder in de belangrijkste stad in het noorden van Mitrovica, in een waarschuwingsbord en oproep om te verzamelen, “sirenes die worden gebruikt door criminele structuren voor mobilisatie en bijeenkomsten”, aldus naar de politie.

De vervroegde verkiezingen van 23 april werden grotendeels geboycot door etnische Serviërs en alleen vertegenwoordigers van etnische Albanezen of andere kleinere minderheden werden gekozen in de burgemeestersposten en -vergaderingen.

In vier door Serviërs gedomineerde gemeenten in het noorden van Kosovo werden lokale verkiezingen gehouden nadat Servische vertegenwoordigers vorig jaar hun post hadden verlaten uit protest tegen de oprichting van de vereniging, die de werkzaamheden op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, ruimtelijke ordening en economische ontwikkeling op lokaal niveau zou coördineren.

Nu de etnische Serviërs in Kosovo autonomie eisen, vrezen de Kosovaarse Albanezen dat de associatie zal veranderen in een nieuwe ministaat zoals Srpska Republika in Bosnië.

Een overeenkomst tussen Pristina en Belgrado uit 2013 over dat plan werd later ongrondwettelijk verklaard door het Grondwettelijk Hof van Kosovo, dat oordeelde dat het geen rekening hield met andere etniciteiten en het gebruik van uitvoerende bevoegdheden om wetten op te leggen met zich mee kon brengen.

>Advertentie

De twee partijen zijn voorlopig overeengekomen om een ​​EU-plan te steunen over hoe verder te gaan, maar de spanningen blijven sudderen. De associatiekwestie is een van de belangrijkste, waarvoor zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie druk uitoefenen op Kosovo.

De Verenigde Staten en de EU hebben hun inspanningen opgevoerd om het conflict tussen Kosovo en Servië op te lossen, uit angst voor verdere instabiliteit in Europa naarmate de oorlog in Oekraïne woedt. De EU heeft zowel Servië als Kosovo duidelijk gemaakt dat ze de betrekkingen moeten normaliseren om vooruitgang te boeken in hun intenties om zich bij het blok aan te sluiten.

Advertentie

Het conflict in Kosovo brak uit in 1998 toen separatistische etnische Albanezen in opstand kwamen tegen het Servische bewind, en Servië reageerde met brutaal optreden. Ongeveer 13.000 mensen, voornamelijk etnische Albanezen, stierven. De militaire interventie van de NAVO in 1999 dwong Servië uiteindelijk om zich terug te trekken uit het gebied.

Lees ook

Man die vliegtuigdeur Asiana in de lucht opende, vertelt politie dat hij 'ongemakkelijk was voor…

Oekraïne mikt op Russische oliepijplijninstallaties met drones: rapport

Wetgeving ingevoerd om van Diwali een federale feestdag in de VS te maken

Geboren in India De Amerikaanse rechter Amit Mehta geeft een dressing down aan oprichter van far-ri…

Washington en de meeste EU-landen hebben Kosovo erkend als een onafhankelijke staat, maar Servië, Rusland en China hebben dat niet gedaan.