Home Svenska Satyendar Jain får borgen på medicinska skäl: Vad har hänt med honom?

Satyendar Jain får borgen på medicinska skäl: Vad har hänt med honom?

0

Högsta domstolen beviljade på fredagsmorgonen (26 maj) interimistisk borgen på medicinska skäl till Satyendar Jain, den tidigare ministern i Arvind Kejriwals regering Aam Aadmi Party (AAP) i Delhi som har suttit i fängelse sedan maj 2022 i väntan på rättegång i ett fall av påstådd penningtvätt.

A Vacation Bench of Justices J K Maheshwari och PS Narasimha gav Jain sex veckors borgen för behandling på ett privat sjukhus efter eget val, med förbehåll för de villkor som ställdes upp. av tingsrätten. Jain har blivit tillsagd att inte “göra något uttalande i någon fråga” och att försöka påverka vittnen.

Vad har hänt med Jain?

Jain föll in på en toalett i Tihar-fängelsetrunt klockan 6 på torsdagen (25 maj) och remitterades till Delhis regeringsdrivna Deendayal Upadhyay (DDU) sjukhus i västra Delhi. Han fördes sedan till det större Lok Nayak-sjukhuset i centrala Delhi, där han lades in på ICU. Ett foto som släppts av Delhis regering visade honom liggande på en säng på Lok Nayak med syrgasstöd.

Jain har gått ner mycket i vikt under det senaste året. En källa i det statliga hälsodepartementet hade tidigare sagt till Indian Express att han har svårt att röra sig och att han ofta snubblar och ramlar. Enligt en AAP-tjänsteman lider han av akut ländryggssmärta, yrsel och kronisk ländryggssmärta till följd av en diskhalka, och han har blivit tillrådd omedelbar operation i ryggraden.

Vad argumenterade hans advokater i rätten?

Senior Advocate Dr Abhishek Manu Singhvi, som framträder för Jain, hävdade att han söker borgen endast på medicinska skäl och inte på meriter för tillfället. “Jag har väldigt starka grunder som jag inte rör i dag. Jag söker på medicinska grunder idag. Vila kan du undersöka senare”, citerade Live Law Singhvi som sagt till domstolen.

”Mannen har utvecklat muskelatrofi. Han har blivit ett skelett. Har tappat 35 kg”, sa Singhvi till domstolen, enligt Live Law-rapporten.

Annons Best of Explained

Klicka här för mer

Vad var regeringens ståndpunkt?

Enforcement Directorate uttryckte skepsis mot Jains tillstånd och föreslog att han kanske förfalskade sjukdom. Den brottsbekämpande myndigheten bad att Jain skulle undersökas av experter vid AIIMS eller Ram Manohar Lohia Hospital, som båda drivs av centralregeringen, för att säkerställa att han verkligen var sjuk. Byrån sa att den skulle “medge” om dessa experter intygade att Jain var sjuk.

Ytterligare generaladvokat SV Raju, som dök upp för ED, berättade för domstolen att läkarintyg utfärdade av DDU Hospital och Lok Nayak Hospital inte var tillförlitliga eftersom Jain tidigare var Delhis hälsominister och dessa sjukhus var under honom.

Annons Även i Explained | Indien & Södra Stilla havet: Viktiga takeaways från PM Modis besök; Kinas diplomatiska närvaro

“Sjukvårdsjournalerna kan fuskas. Låt honom undersökas av en panel av läkare från AIIMS eller Delhi. Om rapporten är till hans fördel kommer jag att medge”, citerade Raju i Live Law-rapporten.

Raju sa att Jain tidigare också hade dragit tillbaka sin ansökan om medicinsk borgen efter att akuten argumenterade för att han borde examineras vid AIIMS. “Han kan ha ett äkta fall, jag medger i det fallet.” sa Raju, enligt Live Law-rapporten. “Men historien är att han låtsas vara sjukdom, får falska rapporter, i det ögonblick vi vill ha en oberoende utvärdering drar han sig tillbaka…”

Förlusten av vikt kan bero på att Jain inte åt, sa Raju. “När det gäller vikten är han en jain och jag får veta att han inte tar mat i fängelse och att han fastar”, sa advokaten enligt Live Law-rapporten.

Men SC sa att ED:s invändning att Jain skulle utvärderas oberoende vid AIIMS skulle kunna övervägas i ett senare skede.

Vad är fallet mot Jain?

Tillbaka 2017 anklagade Central Bureau of Investigation (CBI) Jain och några andra för att tvätta pengartill nästan 16,5 miljoner Rs under två perioder 2010-12 och 2015-16, med hjälp av tre olika företag. Jain, som valdes till MLA 2013, 2015 och 2020 och blev minister 2015, anklagades för att ha använt operatörer av skalbolag baserade i Kolkata för att påstås omdirigera pengarna som investeringar i hans företag.

Annons.

ED-fallet är baserat på CBI:s klagomål. Förra året kopplade den centrala byrån fastigheter värda nästan 5 crore Rs som tillhörde fem företag och andra i det påstådda penningtvättsfallet mot Jain. AAP-ledaren omhändertogs den 30 maj 2022.

Läs även

Mer än $300 miljoner utdelningar av indiska olje-PSU:er har fastnat i Ryssland. …

Henry Kissinger fyller 100 år : När den tidigare amerikanska NSA kallade Indira Gandhi för en …

Över hälften av världens största sjöar har krympt på grund av klimatförändringar …

Varför har RBI dragit in sedlar på 2 000 Rs?

I november 2022 avslog en domstol Jains borgensansökan. Delhi High Court nekade honom borgen i april 2023.