Rs 5 lakh per besök och en hemlig kod: Hur Pak National seglade till Indien med ett moderskepp fullt av droger

0
52

Resor till Indien, Afrika, Indonesien, Maldiverna och Sri Lanka som varade i nästan 20 dagar vardera och 5 lakh Rs per besök. Den pakistanska medborgaren Zubair Derakshshandeh, 29, levererade droger till flera länder som medlem i den ökända Haji Salim drogkartellen i fem år. Den 13 maj var det på en sådan resa till Indien som han arresterades i en gemensam operation av Narcotics Control Bureau (NCB) och den indiska flottan i det internationella vattnet, utanför Kochis kust.

Zubair fångades med 132 påsar innehållande misstänkt smuggelgods. Transporten vägde 2 525 kg och innehöll “metamfetamin med hög renhet” till ett värde av cirka 25 000 crore Rs. En NCB-tjänsteman påpekade att det var den mest “överlägsna kvaliteten” av metamfetamin som de någonsin stött på på den illegala drogmarknaden.

Undersökningar har avslöjat att moderskeppet, ett stort fartyg som fraktade stora mängder narkotika, startade från den iranska gränsen och väntade på att några små båtar skulle ta emot sändningen efter att den nått nära Kochi. Moderskepp seglar bara på internationellt vatten. (Expressfoto)

En tjänsteman sa: “Zubair, en infödd i Pakistans Balochistan-provins, arbetade för en affärsman som har flera moderskepp och båtar. Affärsmannen är en nära medhjälpare till Salim och de bad Zubair att leverera denna sändning i Indien. Efter att ha nått Indien fick han veta att några människor skulle komma i båtar och dela en kod med honom. Han ombads att lämna över sändningen till dem efter det. De skulle sedan leverera drogerna i Indien, Sri Lanka och Maldiverna.”

Salim, sa tjänstemannen, kommer från Pakistans Pasni, och enligt uppgifter från underrättelsetjänsten var hans senast kända plats Karachi.

“Han är en av de största narkotikasmugglarna i regionen. Han skulle skaffa olagliga droger från Afghanistan och bearbeta dem i sina laboratorier, på ett hemligt sätt i Balochistan-regionen. De bearbetade drogerna – heroin och metamfetamin – transporterades i stora mängder från dessa laboratorier till olika delar av världen via de maritima vägarna. Varje försändelse vägde vanligtvis runt 1 500-2 500 kg. Läkemedlen som bearbetas i Salims laboratorier är vanligtvis märkta med märken som '555', '999', 'Flying Horse'; och ‘Scorpion’”, lade en tjänsteman till.

NCB-tjänsteman sa att Haji Salim skulle införskaffa olagliga droger från Afghanistan och bearbeta dem i sina laboratorier, på ett hemligt sätt i Balochistan-regionen. (Expressfoto)

Operationen

För att minnas operationen den 13 maj sa en NCB-tjänsteman att byrån hade fått ett tips om moderskeppet. En fälla som lades av officerare från NCB och marinen ledde dem till ett sjunkande fartyg i internationellt vatten och Zubair.

Annons

En tjänsteman sa: “Efter att ha utvecklat tipset ytterligare fångade vi moderskeppet i internationellt vatten utanför Kochis kust. Den var skadad och sjunkande, men vi lyckades beslagta narkotikan. Vi har också hittat en GPS-spårare. Narkotika kommer från Jiwani, en hamnstad i Pakistans Balochistan-provins, som ligger nära Irans gräns.”

Den gemensamma operationen, som genomfördes av tjänstemän från Narcotics Control Bureau och den indiska flottan, ledde till beslag av 2 525 kg “metamfetamin med hög renhet”, värt cirka 25 000 crore Rs. (Expressfoto)

Undersökningar hittills har visat att moderskeppet startade från Irans gräns och väntade på att små båtar skulle ta emot sändningen efter att den nått nära Kochi. Källor sa att moderskepp bara seglar i internationellt vatten.

Tjänstemannen tillade: “Under några tidigare beslag av narkotikaförsändelser av kartellen, stötte vi på vapen och ammunition som smugglades vid sidan av. Vi beslagtog en AK-47 tillsammans med 1 000 direktsändningar och en heroinsats på 300 kg.”

Annons En NCB-tjänsteman sa att det beslagtagna metamfetaminet, värt runt 25 000 crore Rs, var den mest “överlägsna kvaliteten” av metamfetamin de någonsin stött på på den illegala drogmarknaden. (Expressfoto)

Även om den nationella centralbanken har stoppat försöken till narkotikahandel från Haji Salim-kartellen tidigare, är det första gången som en indisk byrå har avlyssnat ett moderskepp. Detta beslag var en del av ‘Operation Samudragupt’. Insatsen, som lanserades av den nationella centralbanken i januari 2022, är inriktad på maritim handel med droger som kommer från Afghanistan. Detta är det tredje stora beslaget av den nationella centralbanken relaterat till sjöhandel genom den södra rutten under de senaste 1,5 åren.

Läs även

Chhattisgarhs officiella tömmer reservoaren för att hitta mobiltelefon han tappade under…

Premier Modi kritiserar kongressen för att ha behållit symbolen för maktöverföring av brittiska…

Mob man hanterar kvinna, man från olika trosriktningar som lämnar Indore hotel efter…