Home Svenska Regeringen i Bihar tar bort ett 350 år gammalt tempel för överflygningsgnistor JD(U)-BJP ordkrig

Regeringen i Bihar tar bort ett 350 år gammalt tempel för överflygningsgnistor JD(U)-BJP ordkrig

0

JD(U) och BJP har låst horn över avlägsnandet av tempel som en del av att rensa intrång från vägar, där de sistnämnda protesterar mot avlägsnandet av ett 350 år gammalt tempel i Patna, och den förra svarade att flera tempel hade tagits bort från nationella motorvägar och andra platser med centrets godkännande.

Bråket startade när unionsminister Giriraj Singh, BJP-parlamentarikern från Begusarai, hotade med uppståndelse för att protestera mot Bihar-regeringens beslut att ta bort det 350 år gamla templet som står mitt på Patnas Ashok Rajpath-väg, där en övergång kommer upp.

JD(U) MLC och tidigare minister Neeraj Kumar frågade varför Singh inte motsatte sig borttagandet av tempel längs nationella motorvägar.

Politisk puls | Bihar-minister i BJP:s hårkors för tempelbesök vann från hinduisk majoritetsplats, populär i sektioner

“För det första godkändes anpassningen av den föreslagna övergången på Ashok Rajpath av BJP MLA Nitin Nabin när han var vägbyggnadsminister. För det andra, när frågan om att ta bort tempel från vägar kom upp 2018, hade flera BJP-styrda stater sagt till de berörda domstolarna att tempel kunde tas bort, säger Kumar till The Indian Express. Han citerade uppgifter från centrala myndigheter och sa: “Jag vill veta från Giriraj Singh varför han inte motsatte sig borttagandet av 15 tempel under höjd- och reparationsarbeten mellan Simaria och Khagaria längs NH-31.”

“Faktum har flera tempel tagits bort för att rensa intrång i Rajasthan, Delhi, Madhya Pradesh, Uttrakhand, Karnataka och Assam… Vi respekterar alla religioner och vår regering har flyttat flera tempel, gurudwaras och kyrkor när de behövt tas bort för att rensa bort intrång på senare tid”, tillade Kumar och anklagade BJP för att höja tempelplanen för att avleda allmänhetens uppmärksamhet från frågor om styrning.

Kumar, som också är medlem i Bihar State Religious Trust Council, hävdade också att ingen BJP-parlamentsledamot eller MLA hade bidragit till reparationen och utvecklingen av det historiska Patan Devi-templet, och tillade att sex JD(U) lagstiftare hade bidragit med 7,75 miljoner Rs. för samma. “Särskilt, JD(U) MLC Aafaq Ahmad donerade Rs 50 lakh, vilket bekräftar vår tro och respekt för den delade kulturen och traditionen i våra samhällen”, sa Neeraj.

Åsikt | Ram Madhav skriver: Från Karnataka till Manipur, Hindutva förlorar inte – den vinner eller lär sig

Men BJP:s nationella generalsekreterare (OBC Morcha) Nikhil Anand sa att den månghundraåriga strukturen på Ashok Rajpath borde undantas från borttagning i namn på intrång.

Annons

“Det finns policyer, men det finns också undantag. Man kan inte ta bort den 350 år gamla strukturen bara för att den ligger inom intrångsområdet eller stadsplaneområdet. Kommer Bihar-regeringen att ta bort många moskéer eller mazarer som kommer i vägen för en nationell motorväg? (Chiefminister) Nitish Kumar borde ge ett exempel där någon moské eller mazar har tagits bort i namnet på utvecklingen i Bihar. Denna historiska plats, som i grunden är ett tempel, tas bort för att skicka ett meddelande till en viss del av samhället i eftergiftens namn.”

Både BJP och JD(U) har varit i strid sedan dess

Läs även

Karnatakas regeringsutvidgning slutförd: 24 ministrar ska edas i dag

Team Siddaramaiah: 9 nybörjare bland 24 nya val som kongresskabinett …

Rumble of a dangal: Wrestlers rustar för parlamentets invigningsdag för…

SP får organisatorisk make-over för att möta BJP-utmaningen direkt

Ända sedan Bageshwar Dham peethadish Dhirendra Krishna Shastri besökte Patna tidigare denna månad för fem dagars predikande sessioner, JD(U) och BJP har varit i konflikt. Medan JD(U) gick igenom flera höga BJP-ledare för att ha deltagit i Shastris sessioner, slog BJP tillbaka och sa att alla var fria att bekänna sin tro. BJP hade också kritiserat Nitish Kumars regering för att inte tilldela Patnas Gandhi Maidan för Shastris evenemang, som istället hölls i Naubatpur, i utkanten av Patna.