Oplichting met schoolbanen: SC weigert ED te blijven, CBI-onderzoek tegen Abhishek

0
52

Het Hooggerechtshof weigerde vrijdag het bevel van het Hooggerechtshof van Calcutta te schorsen waardoor het Enforcement Directorate (ED) en Central Bureau of Investigation (CBI) de leider van het Trinamool-congres, Abhishek Banerjee, mogen ondervragen in verband met de West-Bengaalse leraren’ rekruteringszwendel.

Een rechtbank van JK Maheshwari en P S Narasimha bleef echter deel uitmaken van het bevel van 18 mei waarbij het Hooggerechtshof Rs 25 lakh boete oplegde aan Banerjee voor het verspillen van de tijd van de rechtbank.

>

“Ik denk dat het bevel zeer evenwichtig en eerlijk is”, zei rechter Narasimha tegen senior advocaat A M Singhvi, die voor Banerjee verscheen.

De enige rechtersbank van rechter Amrita Sinha had op 18 mei Banerjee's verzoek om terugroeping afgewezen van het bevel van een andere alleenstaande rechter die het CBI en ED toestaat hem in de zaak te ondervragen. De HC legde hem ook een prijs van Rs 25 lakh op voor het verspillen van zijn tijd.

De zaak was eerder behandeld door justitie Abhijit Gangopadhyay en hij had toestemming gegeven voor het onderzoek van ED en CBI. Banerjee ging hiertegen in beroep bij de SC en verwees naar bepaalde vermeende opmerkingen die de rechter tegen hem had gemaakt in een interview met een tv-nieuwszender, waarna de SC om een ​​rapport van de HC vroeg.

Griffier-generaal. Na bestudering van het rapport gaf de SC op 24 april opdracht de zaak opnieuw toe te wijzen aan een andere rechter. Hierna werd de zaak toegewezen aan rechter Amrita Sinha.

Toen hij vrijdag voor Banerjee verscheen, vertelde Singhvi de rechtbank dat de SC een de-novo hoorzitting had geleid, maar dat dit niet was gebeurd.

Advertentie

Aanvullende advocaat-generaal SV Raju, die voor het centrum verscheen, zei: “Uiteindelijk zei het bevel dat moest worden teruggeroepen alleen onderzoeken als je wilt.” Onafhankelijk van dat bevel heeft ED de bevoegdheid om onderzoek te doen en zijn de bevoegdheden van opsporingsambtenaren onbelemmerd, behalve wanneer er sprake is van malafide enz. Die onderzoeksbevoegdheid kan niet worden toegeëigend.”

Singhvi voerde aan dat de ED zei wat hij onderzoekt valt onder een direct gerechtelijk bevel.

Lees ook

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw Live-updates: nieuw parlementsgeb…

10 niet-BJP CM's slaan Niti Aayog Council over vergadering

Inhuldiging nieuw parlement: wie 039; is aanwezig, wie niet – hier is de volledige…

'Ek dum Jannat': handen die het nieuwe Parlement vormden, koesteren zich in zijn glorie één …

De bank antwoordde dat het dit zal posten zaak voor de hoorzitting na de vakantie en beide partijen kunnen bezwaar maken. “In de tussentijd, wat betreft het deel met betrekking tot het opleggen van kosten, zullen we blijven”, voegde de bank eraan toe.

© The Indian Express (P) Ltd