Månader efter utplåning rör kongressen i Gujarat och börjar förbereda sig för utmaningen 2024

0
51

Månader efter ett försvagande nederlag i församlingsvalet som lämnade det med bara 17 platser i Gujarat-lagstiftaren med 182 ledamöter – och utan oppositionsledaren (LoP) position sedan den missade de 10 % mandatandelen som krävs — kongressen är tillbaka på gatan och når ut till folk.

Sedan 1 maj har partiet arbetat på dess Jan Manch (People’s Forum) uppsökande initiativatt ge människor en plattform för att “yttra sin oro över BJP-administrationen” som har varit vid makten i staten i över två decennier och förstärka frågor som partiet hävdar att BJP-regeringen “inte har tid för”. Intressant nog har uppsökandet fall sammanfallit med den Bhupendra Patel-ledda Gujarat-regeringensevenemang för att fira 20 år av SWAGAT (State Wide Attention on Grievances by Application of Technology), ett initiativ för rättelse av klagomål online som Narendra Modi lanserade i april 2003 under hans tid som chefsminister.

Vid den första Jan Manch, Gujarat Pradesh-kongressen Kommitténs (GPCC) ordförande Jagdish Thakor sa: “När Premiärminister Narendra Modi är upptagen med att berätta för sin Mann Ki Baat att kongresspartiet i Gujarat vill höra Mann Ki Baat för gemene man och kvinnor på gatorna.”

Kongressen satsar på denna uppsökande verksamhet för att komma i form inför Lok Sabha-valet, där dess resultat har varit mycket mer dyster än i församlingens opinionsundersökningar. Partiet vann 11 av de 26 parlamentsplatserna 2009 men sedan dess har det inte lyckats vinna en enda Lok Sabha-plats i delstaten. Detta, tillsammans med BJP:s historiska mandat i december förra året i delstatsvalet, understryker de utmaningar som kongressen står inför. Som en del av uppsökandet har dess ledare hittills besökt 16 talukas i åtta distrikt och samlat in 800-tals klagomål från folket.

Congress Legislature Party (CLP) ledare Amit Chavda sa till The Indian Express att det primära motivet bakom initiativet var “hur valresultatet gick ut – där vi fick väldigt få platser och BJP vann en stor majoritet”.

Missa inte | Gangs of Gorakhpur, kastkrig och tillkomsten av UP Gangsters Act, 1986

“Varhelst vi än gick var ett vanligt klagomål bland folket att deras röster inte hördes, särskilt från det styrande partiet som har tillbringat över två decennier med att styra staten”, sa han.

Chavda hävdade att “regerande BJP använder hindutva, muskler och pengar för att vinna mark under valen”. Han sa: “Det finns mycket förbittring bland människor, men ändå vinner de val. Vi tyckte att det var rätt tillfälle att gå bland folket, särskilt som valet precis hade avslutats. Vi blev förvånade över att se att förbittringen fortsatte att existera på plats mot BJP, särskilt om korruption och misskötsel.”

Annons

“Genom detta initiativ kan vi komma i kontakt med människor över hela staten före valet i Lok Sabha 2024. Vi kommer också att få träffa våra arbetare och reda ut deras problem. Den här rörelsen kommer också att hjälpa människor att inse att det är kongressledamöter som kommer till dem för att lösa sina problem och inte det styrande partiet.”

Uppsökandet började med att seniora partiledare deltog i två sammankomster i städerna Vadgam och Palanpur i Banaskantha-distriktet den 1 maj. Det första klagomålet som “tillfälligt åtgärdades” gällde vattenloggning i byn Chitrasar. “Sarpanch i byn träffade mig och sa att problemet har lösts tillfälligt efter vårt ingripande”, sa Chavda.

Läs också | CM Stalin hatar att Amul tjuvjade Aavins upptagningsområde i Tamil Nadu, skriver till Shah

Partiledarna sa att de fick en mängd olika klagomål. I Vagra-kvarteret i Dahej i Bharuch-distriktet sa partiet att flera invånare klagade på att de hade förlorat mark till industrialiseringen men inte kunde få jobb. “Regeringens regel om att anställa 85 % lokalbefolkning i arbetsstyrkan följs inte. Allt arbete som finns är på kontrakt. Sedan finns det frågor om föroreningar”, sa Chavda.

Annons

Han utvecklade också de andra frågor som partiet tog upp. ”När vi åkte till Surat försvann hustru till en chefskonstapel vid Gujaratpolisen i augusti 2022. Han togs för en utredning av Delhi-polisen och har inte återvänt hem. När vi åkte till Dahod, en av de sex smarta städerna i delstaten, fann vi att den får dricksvatten en gång var sjätte dag. Detta efter att 300 miljoner Rs har spenderats på smarta stadsprojekt i Dahod.”

Chavda tillade att klagomålen omdirigerades till delstatsregeringen. “Tanken är att hjälpa de klagande och även avslöja luckorna i administrationen”, sa han.

Läs även

Team Siddaramaiah: 9 nybörjare bland 24 nya val som kongresskabinett …

Karnatakas regeringsutvidgning avslutad: 24 ministrar ska edas i dag

I gemensam sak med Kejriwal ber KCR Modi att dra tillbaka förordningen: “Det är…

Rumble of a dangal: Wrestlers förbereder sig för parlamentets invigningsdag…

Kongressen höll en liknande offentlig uppsökande efter dödsfall under Covid pandemi. “Regeringen var fast vid 10 000 Covid-dödsfall. Men vi fyllde i mer än en lakh blanketter av de som hade dött av Covid. Det slutade med att deras familjer var berättigade till ersättning. Vår rörelse hjälpte fler att få statlig ersättning. Vi gynnades inte av valen, eftersom folk senare blev splittrade i namnet Hindutva, eller kastpolitik. Men nu under våra besök berättar folk för oss att de gjorde ett misstag genom att rösta på Aam Aadmi Party (AAP) och indirekt gynnade BJP, säger Chavda.