Home Svenska Kan kvinnor med PCOS bli gravida naturligt? Ja, bara gå ner i vikt och ändra din livsstil

Kan kvinnor med PCOS bli gravida naturligt? Ja, bara gå ner i vikt och ändra din livsstil

0

Fru A var gift i nästan åtta år, överviktig (hon hade ett BMI på nästan 28) och led av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), med regelbundna besvär av oregelbundna cykler, akne och hirsutism. Hon försökte bli gravid i nästan tre år då hon hanterade oregelbundna menstruationscykler och svårigheter med ägglossning. Med livsstilsförändringar och en konsekvent kost- och motionsregim gick hon ner cirka 23 kg på åtta månader. Detta hjälpte henne att reglera cyklerna, säkerställde spontan äggfrisättning och hon hade en naturlig befruktning. Hon födde ett friskt barn i slutet av nio månader.

Tvärtom, livsstilsförändringar hjälpte inte fru S, som hade varit gift i tre år och handlat med PCOS. Så vi rekommenderade henne ett grundläggande fertilitetsutvärderingstest. Hon fick ett ägglossningsinduktionsläkemedel och hon blev gravid under den tredje månaden. Så för att svara på den stora frågan, kan kvinnor med PCOS bli gravida naturligt? Ja, de kan med dietförändringar – vilket innebär ett fiberinnehåll på 25 procent i dagliga måltider – regelbunden högintensiv träning eller träning under minst sex dagar i veckan och vissa livsstilsförändringar. Detta fungerar i både långa och kortsiktiga fall.

Hur påverkar PCOS kvinnors fertilitet ?

Kvinnor med PCOS lider i allmänhet av oregelbundna menstruationscykler, viktökning, oönskad hårväxt i ansiktet och mycket finnar. Hormonella obalanser resulterar i utvecklingen av dessa karakteristiska egenskaper hos PCOS. En ökning av manliga hormoner och högre insulinnivåer orsakar menstruationsstörningar och hormonella obalanser. Oregelbundna menstruationscykler hos PCOS-patienter orsakar problem vid befruktningen eftersom hormonella obalanser, förtjockning av äggstockarnas väggar och stroma hindrar äggfrisättning.

Så vad händer i äggstockarna? Kvinnor med PCOS har högre än normalt antralfollikeltal (20 till 30+) på antingen en eller båda av sina äggstockar. Höga nivåer av androgener och andra könshormoner stör antral follikeltillväxt. Dessutom kan hormonella obalanser orsaka att folliklar mognar felaktigt och inte släpper ut ett ägg. När en kvinna inte släpper ett ägg under en menstruationscykel kallas det anovulering. De flesta kvinnor med anovulatorisk infertilitet har visat sig lida av PCOS.

Hur är incidensen av PCOS bland indiska kvinnor?

Någon form av genetisk predisposition ses vid PCOS. Oavsett det ökar PCOS-fallen på grund av de senaste livsstilsförändringarna, särskilt kosten, där många kemikalier, konserveringsmedel och bekämpningsmedel läggs till maten vi äter. Cirka 15-20 procent av kvinnorna har PCOS. Plast innehåller hormonstörande kemikalier som kan orsaka hormonell obalans utan genetisk predisposition.

Vilken roll spelar ålder i manifestationen och utvecklingen av PCOS?

Annons

PCOS brukade manifestera sig hos unga vuxna, men de senaste livsstilsförändringarna har resulterat i att 17 till 18-åringar lider av detta problem. Dess förekomst i en yngre åldersgrupp är ett dåligt tecken eftersom de kommer att behöva gå igenom hormonrelaterade problem under lång tid. Förutom menstruationsstörningar kan PCOS orsaka problem som högt blodtryck, fetma och diabetes. När åldern ökar, ökar också svårighetsgraden av PCOS.

Vad ska kvinnor med PCOS göra för att bli gravida naturligt?

Eftersom livsstilsförändring spelar en stor roll i dess hantering är det inte så svårt. Högintensiva övningar på minst 45 till 50 minuter dagligen i minst fem dagar i veckan och stressreducering via yoga och meditation, att ta mycket fibrer i form av frukt, grönsaker, bladgrönt och fullkorn kan definitivt minska hormonell obalans. Följ 25 procents dietformel, vilket innebär 25 procent vardera av grönsaker, protein, frukt och kolhydrater. Vet detta, även en viktminskning på fem procent är en stor framgång och kan minska hormonell obalans.

När väl den hormonella obalansen minskar i kroppen, ökar chanserna för ägglossning eller spontan ägglossning automatiskt. När äggfrisättningen har normaliserats är chansen större för naturlig befruktning.

Läs även

Kan yoga hjälpa till att stärka musklerna? Testa bara dessa asanas och se efter…

Nitesh Pandey hjärtinfarkt död: Varför indiska män i 50-årsåldern är mest på… .

Kan en läkemedel mot anfall förlänger livslängden för patienter som lider …

Vitamin B12, probiotika och kalcium: Varför yoghurt kan vara bättre än hemma…Annons

Ibland kanske en enkel livsstilsförändring inte hjälper. I så fall hjälper läkaren till med ägglossningsinduktionsläkemedel som stödjer den andra halvan av cykeln med progesterontillskott. Om enkla medicinska åtgärder och livsstilsförändringar misslyckas, kan laparoskopisk ovarieborrning hjälpa till vid misslyckade medicinska hanteringsfall.

© IE Online Media Services Pvt Ltd.