India og Sør-Stillehavet: Viktige takeaways fra statsminister Modis besøk; Kinas diplomatiske tilstedeværelse

0
61

Visualer av Papua Ny-Guineas statsminister James Marape rørende statsminister Narendra Modis føtter har blitt sett på som en refleksjon av Indias globale status, og betydningen av dets engasjement med Stillehavsøyland (PIC) og Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC).

Etter å ha møtt USAs utenriksminister Antony Blinken, som stilte opp for president Joe Biden som måtte returnere til USA for samtaler om gjeldstakkrisen , sa Marape: «Dette er en ekstraordinær dag for oss. Vi har to ekstremt viktige møter i dag – atskilt, men sammen ved hoften, hvis jeg kan kalle det slik.”

PICs er en klynge av 14 øynasjoner i det sørvestlige Stillehavet: Cookøyene, Fiji, Kiribati, Marshalløyene, Mikronesia, Nauru, Niue, Samoa, Salomonøyene, Palau, Papua Ny-Guinea, Tonga, Tuvalu og Vanuatu. Alle disse øyene ligger i krysset mellom strategisk viktige maritime handelskorridorer.

FIPIC: Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC) er en gruppering av India og 14 øynasjoner i det sørlige Stillehavet, som ligger nord og øst for Australia: Cookøyene, Fiji, Kiribati, Marshalløyene, Mikronesia , Niue, Papua Ny-Guinea, Republikken Nauru, Republikken Palau, Samoa, Salomonøyene, Tonga, Tuvalu og Vanuatu. (Skjermbilde via Google Maps)

Inntil nylig ble Sør-Stillehavet ansett for å være under amerikansk innflytelse, administrert under Australia, New Zealand, USA ( ANZUS) trilateral militærallianse. Men med Kinas økende innflytelse i regionen, og det økende fokuset på Indo-Stillehavet, har New Delhis engasjementsstrategi i regionen utviklet seg.

Av de 14 PIC-ene er Fiji og Papua Ny-Guinea (PNG) de med størst befolkning og størst. Indias interaksjon med PIC-ene har tradisjonelt fokusert på engasjementet med Fiji og PNG, hovedsakelig på grunn av tilstedeværelsen av en stor diaspora – omtrent 37% av Fijis 849 000 befolkning (2009-anslag) er av indisk opprinnelse, og rundt 3000 indere bor i PNG.

Fiji, PNG og India

Fra 1879 ble indisk arbeidskraft fraktet til Fiji for å jobbe på sukkerrørplantasjer. Rundt 60 000 indianere ble brakt til øyene mellom 1879 og 1916; fra tidlig på 1900-tallet begynte også indiske handelsmenn og andre å ankomme Fiji.

Arbeider fra arbeidere og innsatsen til C F Andrews, en venn av Mahatma Gandhis som besøkte Fiji i 1915 og 1917, førte til avskaffelsen av avtalesystemet i 1920.

Annonse

Fra 1948 og frem til Fijis uavhengighet i 1970 hadde India en kommissær til å ivareta interessene til mennesker av indisk opprinnelse; stillingen ble oppgradert til høykommissær etter uavhengighet.

Forklart | Papua Ny-Guineas statsminister berører Modis føtter: Hvorfor dette øylandet er viktig for India

Fijis statsminister Ratu Sir Kamisese Mara besøkte India i 1971 og statsminister Indira Gandhi besøkte Fiji i 1981. Etter statskuppene i Fiji i 1987 besøkte Høykommisjonen of India og Indian Cultural Center ble stengt 24. mai 1990; de gjenåpnet i henholdsvis mars 1999 og februar 2005. Fiji etablerte sin høykommisjon i New Delhi i januar 2004.

Forholdet mellom India og Fiji har vokst jevnt i løpet av de siste årene på grunn av flere pågående initiativer og bilaterale besøk fra begge sider.

Annonse

Den indiske høykommisjonen i Port Moresby, PNG, åpnet i april 1996; diplomatiske forbindelser ble tidligere utført fra Suva, Fiji eller Kuala Lumpur, Malaysia. PNG åpnet sitt bosatte diplomatiske oppdrag i New Delhi i oktober 2006.

India og PIC-ene

Indiske tjenestemenn sier at engasjementet med de 14 PIC-ene er en del av Indias Act East Policy. En stor del av engasjementet er gjennom bistand under Sør-Sør-samarbeidet, hovedsakelig i form av kapasitetsbygging (opplæring, stipend, bistands- og lånehjelp) og samfunnsutviklingsprosjekter.

Et initiativ lansert under Act East Policy for PICs er Forum for India-Pacific Islands Cooperation (FIPIC). Statsminister Modi var vertskap for det første FIPIC-toppmøtet i Suva 19. november 2014 under sitt historiske besøk til Fiji, med deltagelse av alle 14 PIC-er.

Everyday Explainers | Hva er FIPIC-toppmøtet som statsminister Modi deltok på i Papua Ny-Guinea?

Det andre FIPIC-toppmøtet ble holdt i Jaipur 21. august 2015, igjen med alle 14 PIC-er som deltok. Under de to toppmøtene kunngjorde India en rekke initiativer for å hjelpe PIC-ene med å takle utfordringer som deres folk står overfor, og for deres velvære og utvikling.

Modi deltok på det tredje FIPIC-toppmøtet denne uken, arrangert i fellesskap. med PNG.

Annonse

I følge tjenestemenn inkluderer utviklingspartnerskapet med PIC-ene samfunnsutviklingsprosjekter som solenergielektrifisering, forsyning av landbruksutstyr, datamaskiner og LED-pærer for skoler, symaskiner, dialysemaskiner, bærbare sagbruk, båter og pickup-biler, kjøretøy, bygging av sjøvegger og korallfarmer, etc.

Alle PIC-er er sårbare for klimaendringer og stigende havnivåer. “Initiativer som International Solar Alliance (ISA) og Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) utfyller forholdet til PICer. Under CDRI-rammeverket lanserte India, sammen med Australia, Storbritannia og Small Island Developing States (SIDS) Infrastructure for Resilient Island States (IRIS) på sidelinjen av COP26 i Glasgow i 2021,” sa en tjenestemann.

Annonse

Som en del av et prosjekt for solenergielektrifisering av 2800 hus i 14 PICer, har 70 kvinnelige solenergiingeniører – kalt Solar Mamas – blitt trent. Samtidig som det tar for seg klimaendringer og mål om bærekraftig utvikling, har prosjektet også som mål å gi levebrød til kvinner.

Andre samfunnsutviklingsprosjekter har inkludert en fornyelse av biblioteker og skolebygninger, renovering av høyskoler og levering av IT-infrastruktur til utdanningsinstitusjoner.

Annonse

India har gitt humanitær bistand og katastrofehjelp (HADR) til PIC-ene fra tid til annen. Den hjalp forskjellige PIC-er med levering av Covid-19-vaksiner og medisinsk utstyr under pandemien.

Kina i regionen

En artikkel fra 2022 av Shruti Pandalai ved Institute for Defense Studies and Analyses, sammen med Akash Sahu og Shruti Sharma, bemerket at “Kina har gjort angrep på Stillehavsøyene gjennom økonomiske insentiver, og har forsøkt å styrke sitt sikkerhetsforhold til øystatene “. India, sa avisen, “kan bli en nøkkelspiller i Blue Pacific 2050-strategien sammen med partnere som Australia for å øke bærekraftig vekst i regionen”, og hjelpe landene i det sørlige Stillehavet med å nå sine utviklingsmål og takle klimaendringer.

Les også | Øye på Kina, statsminister Modi sier at noen nasjoner ikke står ved stillehavsøyene i tider med nød

Avisen flagget for den økende rivaliseringen mellom Kina og USA og dets allierte i regionen: “Kinas økende tilstedeværelse i regionen har gjort USA nervøs og har skapt alarm i Australia og New Zealand.” I følge det Sydney-baserte Low Institute toppet Kinas utviklingsstøtte i 2016, og dets lån og tilskudd utgjorde 8 % av all utenlandsk bistand til området mellom 2011 og 2017, og oversteg USAs 0,3 % i samme periode.

Særlig økte Kinas handelsvolum med 10 PIC-er – Cookøyene, Fiji, Kiribati, Tonga, PNG, Samoa, Salomonøyene, Vanuatu, Niue og Mikronesia – mer enn 30 ganger fra 1992 til 2021. Kina er den største handelspartneren til Pacific Islands Forum (PIF) etter Australia og New Zealand.

Resultat av statsministerens besøk

Statsminister Marape sa denne uken at India har en rolle i landet sitt, spesielt når det gjelder å mobilisere indisk teknologi og kapasitet for å hjelpe til med solenergiløsninger, avsalting, moderne helsefasiliteter og informasjonssystemkapasitet.

Målrettet mot Kina, Modi. sa på FIPIC-toppmøtet, “De som vi anså som pålitelige, det viste seg at de ikke sto ved vår side i tider med nød. I disse utfordrende tider har et gammelt ordtak vist seg sant: “En venn i nød er virkelig en venn.”

Statsministeren sa at han var glad for at India hadde stått sammen med sine Stillehavsøyvenner i utfordrende tider. «Enten det var vaksiner eller essensielle medisiner, hvete eller sukker; India har, i tråd med sine evner, bistått alle partnerland. India respekterer dine prioriteringer. Det føles stolt over å være din utviklingspartner. Enten det er humanitær bistand eller din utvikling, kan du regne India som en pålitelig partner, sa han.

Pragya Pandey, en stipendiat ved Indian Council for World Affairs, bemerket at Indias totale årlige handel med PIC-ene er rundt 300 millioner dollar, og at de også har vært ute etter å øke investeringene på øyene. “Behovet er å fokusere … på ideen om inkluderende økonomisk samarbeid med regionen som helhet … [og] på å utforske komplementariteter i handelen med de enkelte landene,” skrev Pandey i en fersk artikkel.

IDSAs Pandalai sa til The Indian Express torsdag at Modis besøk var virkningsfullt på grunn av tre klare grunner.

«Den ene, den viste gevinstene India har oppnådd gradvis som utviklingspartner for denne strategiske geografien og klarte å etablere en betryggende tilstedeværelse i regionen på en måte som sjekkheftediplomati ikke kan oppnå.

«To, den overveldende velkommen til statsminister Modi av PIC-lederne og Marapes tro på India som stemmen til det globale sør er betydelig gitt at Indias G20-presidentskap er forpliktet til å være en brobygger i en polarisert global orden.

Les også

Mer enn $300 millioner av utbytte av indiske olje-PSU-er sitter fast i Russland. …

Henry Kissinger fyller 100 år : Da den tidligere amerikanske NSA kalte Indira Gandhi en …

Over halvparten av verdens største innsjøer har krympet på grunn av klimaendringer …

Hvorfor Odisha har bestemt seg for å betale sine pensjonister kontant

“Tre, det understreker hvordan India i økende grad utskjærer sin plass som et alternativ til land som ikke ikke ønsker å bli fanget i kryssilden av binære valg i Indo-Stillehavet.»

© The Indian Express (P) Ltd