In Karnataka is corruptie nu een wezenlijk onderdeel van het bestuur geworden: Dr. Prithvi Datta Chandra Shobhi, sociaal historicus

0
46

De uitslag van de verkiezingen voor de Assemblee van Karnataka wijst naar verwachting op de strijdlinies voor de algemene verkiezingen van 2024 in India. Wat is het grotere verhaal dat de uitslag van 13 mei ons vertelt, met de comfortabele overwinning van het congres en het toegenomen stemaandeel, het eten van de taart van Janata Dal (United) en het verlies van de staat door de BJP? Wat zijn de factoren die tot het resultaat hebben geleid? Welke invloed hebben de resultaten op de twee grote partijen in de aanloop naar 2024?

Om de resultaten en de factoren die een rol spelen in Karnataka te begrijpen, voegde sociaal historicus en politiek commentator Prithvi Datta Chandra Shobhi zich bij ons voor een gesprek met The Indian Express National Opinion Editor Vandita Mishra. Shobhi, die geschiedenis en literatuur studeerde aan de Jawaharlal Nehru University, New Delhi, en aan de University of Chicago, waar hij promoveerde, is momenteel Associate Professor, History en Associate Dean aan de Krea University. Vandita Mishra reisde door Karnataka om verslag te doen van de verkiezingen van 2023 voor The Indian Express.

Over de vraag of het vonnis een verrassing

Ik was zeer verrast omdat we een veel nauwere verkiezing verwachtten. Hoewel het congres de afgelopen zes tot acht maanden het momentum had, is de omvang van de overwinningen de manier waarop het erin slaagde om in vier van de zes regio's een sociale coalitie in elkaar te smeden, kwam als een verrassing. Zelfs in andere regio's, vooral in Bengaluru, heeft het het redelijk goed gedaan. Alleen in de kustgebieden, die een traditioneel bolwerk van de BJP zijn, deden ze het slecht.

Ik denk dat de resultaten van deze verkiezingen hing niet af van wat het congres aan het doen was. Er waren nog twee andere belangrijke vragen. De eerste en belangrijkste vraag was of de BJP zijn Lok Sabha-kiezersbestand zou kunnen behouden, omdat dit, in tegenstelling tot 15-30 jaar geleden, uit een veelvoud van kiezers bestaat. En dat valt niet te betwisten, zoals bleek bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2019 toen BJP meer dan 51 procent van de stemmen kreeg.

Traditioneel hebben de kiezers bij de Lok Sabha-verkiezingen altijd een nationale partij gesteund. In 1989 won het congres meer dan 80 procent van alle zetels. En dat zou zich ook vertalen in het winnen van ongeveer 75 procent van de Assembly-segmenten bij elke verkiezing. Maar de afgelopen 25 jaar heeft de BJP haar ingehaald en heeft ze het spectaculair goed gedaan, met uitzondering van één verkiezing in 2009. Het hoogtepunt van de opwaartse trend was in 2019 en de afgelopen vier jaar heeft de BJP zich afgevraagd of ze de het houdt Lok Sabha-kiezers vast en zorgt ervoor dat ze de verkiezingskandidaat van de Assemblee steunen.

De andere vraag ging over de op handen zijnde implosie van de Janata Dal (seculiere)en of de verschillende fragmenten ervan in een van de twee landelijke partijen terecht zouden komen. Dit werd verwacht sinds 2006, toen JD(S)-leider HD Kumaraswamy zich aansloot bij de BJP om een ​​coalitieregering te vormen. Een maand voor de verkiezingen, toen een eindeloos gevecht hem en zijn broer HD Revanna uit elkaar dreef, was de stemming onder de mensen, zelfs onder sterke aanhangers, van de partij weg. Deimplosie heeft nog niet plaatsgevonden maar de desintegratie van JD(S) gaat door.

Over corruptie in Karnataka

Er zijn twee redenen waarom corruptie een wezenlijk onderdeel van het bestuur is geworden. Ten eerste zijn aannemers en ondernemers politici geworden. Ten tweede is er een groeiend belang van winningsindustrieën zoals mijnbouw en onroerend goed in het openbare leven en de politiek in het bijzonder. De reden waarom dergelijke industriebaronnen de politiek ingaan, is omdat ze ervoor willen zorgen dat hun land groot is, ze het overheidsbeleid kunnen manipuleren, snel hun toestemming kunnen krijgen, enzovoort. In die zin heeft corruptie dit dubbele gezicht gekregen. Daarom is corruptie een onderdeel van het bestuur geworden, want in plaats van een inhoudelijke notie van algemeen belang of algemeen welzijn, is het eigenlijk privéwinst, wat de motivatie is. Daarom zien we een inefficiënte uitvoering van projecten, wat heeft geleid tot de erosie van het vermogen van de staat om te functioneren.

Advertentie uitgelegd | Resultaten Karnataka: welke lessen het verlies inhoudt voor BJP

Maar Karnataka is nog steeds een redelijk goede staatomdat het behoorlijk dramatisch is gegroeid in vergelijking met andere staten. Er wordt genoeg rijkdom gegenereerd om wat te verdelen voor algemeen welzijn. Er is altijd enige woede over de rijkdom die politici verdienen, over de corruptie zelf, over het geld dat men moet betalen om een ​​baan of een baan te krijgen. Maar dat weerhoudt mensen er niet van daadwerkelijk steekpenningen aan te bieden om een ​​klus te klaren, vacatures te manipuleren of levering van diensten te garanderen.

Er is geen volksopstand tegen corruptie als zodanig. Corruptie zal doorgaan omdat dat een standaard werkwijze is geworden. Als we corruptie als samenleving zo serieus nemen, dan hadden we heftig moeten protesteren tegen het soort obscene uitgaven dat is gebeurd tijdens campagnes in de staat. De kiezer is dus ook medeplichtig.

Over de rol van Hindutva bij de verkiezingen

Nationale kwesties worden belangrijker in de Lok Sabha. Hindutva heeft tot op zekere hoogte een aantrekkingskrachtomdat je wrok tegen minderheden ziet, vooral tegen landen met een moslimmeerderheid, zoals Bangladesh of Pakistan, die obsceen worden verwoord, soms met gewelddadige beelden en grote agressie. Ook als het gaat om een ​​nationale discussie, lijkt er een neiging te zijn om terug te vallen op iemands hindoe-identiteit en die als belangrijker te zien dan kaste-identiteit. De kaste van de kandidaat is geen enkelvoudige bepalende factor in de Lok Sabha, zoals het geval zou zijn bij de verkiezingen voor Vidhan Sabha, Zilla Panchayat of Taluk Panchayat.

Advertentie

Als u een onderzoek zou doen, zult u ontdekken dat dit een veel conservatievere samenleving is dan we eerder dachten. Ondanks de progressieve erfenis en traditie die Karnataka heeft gehad, is het nog steeds een zeer conservatieve samenleving als het gaat om dit soort kwesties en dat is de laatste tijd geconsolideerd. Maar over het algemeen had Karnataka deze erfenis van harmonie, zelfs als het ging om de heerschappij van Tipu Sultan.

Hij was behoorlijk agressief, gewelddadig en vijandig tegenover verschillende gemeenschappen, die zich buiten zijn rijk of buiten de kernregio van zijn staat en staatsbestel bevonden. Wanneer je deze genuanceerde discussies voert, ontstaat er een complexer begrip van mensen. Dus als je hem probeert te bestempelen als een kwaadaardige ijveraar, stuit die branding op een gegeven moment ook op een muur omdat het indruist tegen de herinneringen van mensen, het druist in tegen het historische record. En dat is een probleem waar de BJP mee te maken heeft gehad.

Evenzo is de herinnering aan Partition of de herinnering aan islamitische agressie niet zo vers geweest. Zelfs in het noorden van Karnataka, met uitzondering van de heerschappij van Hyderabad nizams, zijn het Bahmani Sultanaat en andere vormen van islamitische politieke aanwezigheid redelijk goedaardig geweest. En daarom is er een gedeelde cultuur van religieuze ruimtes die samen worden gebruikt. Dus islamitische geleerden hebben Vachanas bestudeerd en hindoeïstische geleerden hebben islamitische teksten geleerd. Dan is het soefisme een grote invloed geweest, en daarom zijn er meer herinneringen of erfenissen van harmonie dan van onenigheid of agressie. Je kunt deze dingen niet wegwensen.

Publieksvragen

Over lessen voor andere politieke partijen

Het belangrijkste wat we kunnen leren is dat het een voordeel is om lokale leiders in hun kracht te zetten, die de partij zullen opbouwen, begrijpen wat er nodig is in hun staat en daarom in staat zullen zijn om tegemoet te komen aan de ambities van mensen. Een nationale politieke partij moet een gesprek mogelijk maken tussen de centrale en staatsleiding, ideeën uitwisselen en een nieuwe politieke verbeelding vormen die kan aansluiten bij haar nationale doelen. De manier waarop het congres zijn organisatie nieuw leven inblies, zijn boodschappen deed en verschillende leiders op complementaire wijze liet werken, is een voorbeeld van werken als een collectieve entiteit.

Over de impact van Bharat Jodo Yatra en Mallikarjun Kharge

Bharat Jodo Yatra zette de toon. Het gaf ook energie aan het congres op lokaal niveau. Het was anders dan de Praja Dhwani Yatra, die een paar maanden voor de verkiezingen plaatsvond, waar mensen werden binnengehaald en voor vervoer, onderdak en een toelage zorgden. In Bharat Jodo liepen mensen ernaast, die werden niet binnengebracht voor aantallen.

Lees ook

Henry Kissinger wordt 100: Toen de voormalige Amerikaanse NSA Indira Gandhi een …

Het nieuwe parlement van India, en waarom het nodig is

Hoe vrouwen naar Muscat worden gelokt met beloften van banen en waarom ze ervoor vallen

Met de inhuldiging van het nieuwe parlementsgebouw, het verhaal van hoe het oude…Advertentie

Dit zorgt dus voor een ander soort dynamiek en interactie met mensen om heel menselijke momenten te creëren die niet mogelijk zijn bij grote verkiezingsbijeenkomsten. Of dit kan worden volgehouden of geïnstitutionaliseerd, zal afhangen van wat het Congres vervolgens doet. De verheffing van Mallikarjun Kharge (tot president van het Congres) is een belangrijk signaal voor zowel de Dalit- als Kannada-groepen. Kharge is de eerste Kannadiga die zo belangrijk is geworden na (Siddavanahalli) Nijalingappa in de jaren zestig.

© The Indian Express (P) Ltd