I Karnataka har korruption nu blivit en konstituerande del av förvaltningen: Dr Prithvi Datta Chandra Shobhi, socialhistoriker

0
53

Resultatet av valet till Karnataka-församlingen förväntas peka på stridslinjerna för de allmänna valen 2024 i Indien. Med kongressens bekväma seger och ökade röstandel, äter in på Janata Dal (United)s paj och BJP förlorar staten, vad är den större historien som resultatet den 13 maj berättar för oss? Vilka är faktorerna som ledde till resultatet? Hur kommer resultaten att påverka de två stora partierna inför 2024?

För att förstå resultaten och faktorerna som spelar in i Karnataka, gick socialhistorikern och politisk kommentator Prithvi Datta Chandra Shobhi med oss ​​för ett samtal med Indian Express National Opinion Editor Vandita Mishra. Shobhi, som studerade historia och litteratur vid Jawaharlal Nehru University, New Delhi, och vid University of Chicago, där han tog en doktorsexamen, är för närvarande docent, historia och biträdande dekanus vid Krea University. Vandita Mishra reste över Karnataka för att bevaka valet 2023 för The Indian Express.

Om domen var en överraskning

Jag blev mycket förvånad eftersom vi förväntade oss ett mycket närmare val. Även omkongressen haft fart under de senaste sex till åtta månaderna, är omfattningen av dess segeroch sättet på vilket man lyckades få ihop en social koalition i fyra av de sex regionerna har kommit som en överraskning. Till och med i andra regioner, särskilt i Bengaluru, har det gjort sig ganska bra. Det är bara i kustregionerna, som är ett traditionellt fäste för BJP, som de klarade sig dåligt.

Jag tror att resultaten av detta val berodde inte på vad kongressen gjorde. Det fanns två andra viktiga frågor. Den första och viktigaste frågan var om BJP skulle kunna hålla fast vid sin Lok Sabha-röstbas för till skillnad från för 15-30 år sedan omfattar detta ett flertal väljare. Och det kan inte ifrågasättas eftersom det blev klart i Lok Sabha-valet 2019 när BJP fick mer än 51 procent av rösterna.

Traditionellt, i Lok Sabha-valet, har väljarna alltid stött ett nationellt parti. 1989 vann kongressen mer än 80 procent av alla platser. Och det skulle också innebära att man vinner omkring 75 procent av församlingssegmenten i varje val. Men under de senaste 25 åren har BJP gått om den och har gjort det spektakulärt bra, förutom ett val 2009. Kulmen på dess uppåtgående trend var 2019 och under de senaste fyra åren har BJP undrat om den kan behålla sitt grepp om Lok Sabha-väljare och se till att de stöder valkandidaten till församlingen.

Den andra frågan handlade om den förestående implosionen av Janata Dal (Secular)och om dess olika fragment skulle hamna i något av de två nationella partierna. Detta förväntades sedan 2006 när JD(S)-ledaren HD Kumaraswamy band med BJP för att bilda en koalitionsregering. En månad före valet, när ett oändligt slagsmål drev isär honom och hans bror HD Revanna, var den folkliga stämningen, även bland starka anhängare, på väg bort från partiet. implosionen har inte inträffat än men JD(S)-sönderfallet fortsätter.

Om korruption i Karnataka

Det finns två anledningar till att korruption har blivit en konstituerande del av förvaltningen. För det första har entreprenörer och företagare blivit politiker. För det andra finns det en växande betydelse av utvinningsindustrier som gruvdrift och fastigheter i det offentliga livet och i politiken i synnerhet. Anledningen till att sådana industribaroner går in i politiken är för att de vill se till att deras mark blir stor, de kan manipulera den allmänna politiken, få sina tillstånd snabbt och så vidare. I den meningen har korruptionen antagit detta dubbla ansikte. Det är därför korruption har blivit en del av styrelseskicket eftersom istället för någon substantiell föreställning om allmännytta eller allmän välfärd, är det faktiskt privat vinst, som är motivet. Därför är det vi ser ett ineffektivt genomförande av projekt, vilket har lett till att statens funktionsförmåga urholkas.

Annons förklaras | Karnataka-resultat: Vilka lärdomar förlusten har för BJP

Men Karnataka är fortfarande en ganska bra stateftersom det har ökat i jämförelse med andra stater ganska dramatiskt. Tillräckligt med välstånd genereras för att fördela en del till allmän välfärd. Det finns alltid en viss ilska över rikedomen som politiker gör, över själva korruptionen, över pengar som man måste betala antingen för att få ett jobb eller en utstationering. Men det har inte hindrat människor från att faktiskt erbjuda mutor för att få ett jobb gjort, manipulera inlägg eller säkerställa leverans av tjänster.

Det finns inget folkligt uppror mot korruption som sådan. Korruptionen kommer att fortsätta eftersom det har blivit ett standardläge. Om vi ​​menar så allvarligt med korruption som samhälle borde vi ha protesterat häftigt mot den sortens obscena utgifter som har skett under kampanjer i staten. Så, väljaren är också medskyldig.

Om Hindutvas roll i valet

Nationella frågor blir viktigare i Lok Sabha. Hindutva har till viss del ett överklagandeeftersom du ser en förbittring mot minoriteter, särskilt mot nationer med muslimsk majoritet som Bangladesh eller Pakistan, som ibland är obscent artikulerad med våldsamma bilder och stor aggression. Dessutom, när det kommer till en nationell diskussion, verkar det finnas en tendens att falla tillbaka på sin hinduiska identitet och se den som viktigare än kastidentitet. Kandidatens kast är inte en entydig bestämningsfaktor i Lok Sabha som det skulle vara i fallet med Vidhan Sabha, Zilla Panchayat eller Taluk Panchayat val.

Annons

Om du skulle göra en undersökning kommer du att upptäcka att detta är ett mycket mer konservativt samhälle än vad vi trodde att det var tidigare. Trots det progressiva arv och tradition som Karnataka har haft, är det fortfarande ett mycket konservativt samhälle när det kommer till den här typen av frågor och som har konsoliderats på senare tid. Men i det stora hela hade Karnataka detta arv av harmoni, även när det kom till Tipu Sultans styre.

Han var ganska aggressiv, våldsam och fientlig mot olika samhällen, som antingen befann sig utanför hans imperium eller utanför kärnregionen i hans stat och politik. När man har dessa nyanserade diskussioner uppstår en mer komplex förståelse av människor. Så, när du försöker stämpla honom som en ond eldsjälar, slår det varumärket också i väggen någon gång eftersom det strider mot människors minnen, det strider mot det historiska rekordet. Och det är något av en fråga som BJP har varit tvungen att ta itu med.

På samma sätt har minnet av Partition eller minnet av islamisk aggression inte varit lika fräscht. Även i norra Karnataka, med undantag för Hyderabads nizams styre, har Bahmani-sultanatet och andra typer av islamisk politisk närvaro varit ganska godartad. Och därför finns det en delad kultur av religiösa utrymmen som används tillsammans. Så islamiska forskare har studerat Vachanas och hinduiska forskare har lärt sig islamiska texter. Sedan har sufismen varit ett stort inflytande, och på grund av det finns det fler minnen eller arv av harmoni än av splittring eller aggression. Du kan inte önska bort dessa saker.

Publikens frågor

Om lärdomar för andra politiska partier

Den främsta lärdomen är att det finns en fördel med att stärka lokala ledare, som kommer att bygga upp partiet, förstå vad som behövs i deras stat och därför kommer att kunna möta människors ambitioner. Ett nationellt politiskt parti måste tillåta en konversation mellan den centrala och statliga ledningen, dela idéer och skapa en ny politisk fantasi som kan anpassas till dess nationella mål. Det sätt som kongressen återupplivade sin organisation, gjorde sina budskap och fick olika ledare att arbeta på ett komplementärt sätt är ett exempel på att arbeta som en kollektiv enhet.

Om effekterna av Bharat Jodo Yatra och Mallikarjun Kharge

Bharat Jodo Yatra satte stämningen. Det gav också energi till kongressen på lokal nivå. Det skilde sig från Praja Dhwani Yatra, som gjordes ett par månader före valet, där människor togs in och tillhandahåller transport, boende och bidrag. I Bharat Jodo gick folk bredvid, de togs inte in för att få siffror.

Läs även

Henry Kissinger fyller 100: När den tidigare amerikanska NSA kallade Indira Gandhi en …

Indiens nya parlament, och varför behövs det

Hur kvinnor lockas till Muscat med löften om jobb och varför de faller för det

Med invigningen av den nya parlamentsbyggnaden, historien om hur den gamla…Annons

Så, detta ger en annan typ av dynamik och interaktion med människor för att skapa mycket mänskliga ögonblick som inte är möjliga i stora valmöten. Huruvida detta kan upprätthållas eller institutionaliseras kommer att bero på vad kongressen gör härnäst. Mallikarjun Kharges höjning (till kongresspresidenten) är en viktig signal till både Dalit- och Kannada-grupperna. Kharge är den första Kannadiga som har fått den betydelsen efter (Siddavanahalli) Nijalingappa på 1960-talet.

© The Indian Express (P) Ltd