Hur du övervakar din Internetbandbreddsanvändning och undviker att överskrida datatak

0
62
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

Det bästa sättet att övervaka användningen av internetbandbredd är på routernivå för att spåra bandbreddsanvändning från alla enheter i ditt hushåll. Du kan också kolla din internetleverantörs webbplats för att se den totala bandbreddsanvändningen. Bandbreddsövervakning är avgörande för att undvika ISP-datatak och överdriftsavgifter.

En dag kanske vi alla har multi-gigabit-anslutningar utan datatak i sikte, men många människor måste fortfarande hålla ett öga på sin bandbreddsanvändning och budget för varje gigabyte . Så här övervakar du din bandbredd för att undvika extra avgifter.

Innehållsförteckning

p>Varför övervaka din Internetbandbredd?
Hur övervakar du din Internetbandbreddsanvändning
Kontrollera din ISP:s instrumentpanel
Övervaka dataanvändning på routernivå
Övervaka dataanvändning med en hårdvarubrandvägg
Övervaka dataanvändning per enhet

Varför övervaka din internetbandbredd?

Det mest angelägna och praktiska skälet till att övervaka din bandbredd är att undvika överskottsavgifter. Medan vissa internetleverantörer (ISP) har bytt till obegränsad data för vissa eller alla sina internetabonnemangsnivåer, finns det fortfarande gott om leverantörer med datatak.

Datatak i intervallet 1 TB till 1,25 TB är standard hos stora kabel- och fiberleverantörer. Men många mindre leverantörer och de med budgetplaner har mer blygsamma tak. Till exempel har Buckeye Broadband, en regional Ohio-baserad leverantör, ett tak på 250 GB på sina bredbandspaket på lägre nivå. Och satellitleverantörer som HughesNet och Viasat har 500 GB eller lägre datatak.

För markbundna leverantörer är överdriftsavgifterna vanligtvis runt $10 per ytterligare 50GB-block. Satellitleverantörer tar vanligtvis inte ut överskottsavgifter utan stryper dina bandbreddshastigheter ner till 1-2 Mbps (eller mindre). Så om du vill undvika att betala extra avgifter (eller lida av ett superlångsamt internet) för att du laddat ner en massiv speluppdatering eller gjorde lite 4K-strömmande videobing, är det värt att spåra din användning.

Undvikande av avgifter är dock inte det enda skälet till att spåra din bandbredd. Det är också bra att kontrollera din bandbreddsförbrukning för att se vad som händer runt ditt hemnätverk. Om du inte är en stor användare men rutinmässigt möter eller överskrider ditt datatak, bör du undersöka varför. Kanske är en dator eller enhet i ditt nätverk infekterad med skadlig programvara. Kanske jobbar ditt barn på att bli Torrent-kungen i Mellanvästern. Eller så kanske din granne bestämt sig för att de kunde hoppa över att betala för internet genom att ladda ner gratis på ditt, och i så fall, här är hur du sparkar bort dem från ditt Wi-Fi-nätverk.

Slutligen, kanske du bara är nyfiken. Det har varit en trollformel sedan jag behövt oroa mig för datatak, och mitt nätverk är hårt låst, så det finns ingen gratisladdning i grannskapet. Men om du är en viss typ av nörd (och det är jag!), är det kul att dra tillbaka gardinen och se vad som händer. Eftersom du inte riktigt lever hemnätverksnördens dröm om du inte kan analysera tjänstanvändningsstatistiken och gå, “Huh, jag antar att vi använder Amazon Prime Video mer än jag trodde.&#8221 ;

Så här övervakar du din Internetbandbreddsanvändning

Det finns flera sätt att övervaka din Internetbandbreddsanvändning. Låt oss titta på varje metod för att hjälpa dig välja den bästa övervakningsmetoden för dina behov.

Kontrollera din ISP:s instrumentpanel

Det enklaste sättet att se hur mycket bandbredd du har använt i en faktureringscykel är att logga in på din internetleverantörs onlinekontosystem och kontrollera dess användarpanel. Vissa leverantörer, som AT&T, delar upp din användning i statistik för uppladdning, nedladdning och total användning. Andra, som Comcast, visar bara den totala totala användningen.

Det är en skillnad som är värd att notera. Utan att många vet om det, räknas din uppladdning mot ditt totala bandbreddstak. Så om du har hittat den här artikeln och letat efter mer information om bandbreddsövervakning efter att ha blivit överbelastade avgifter för första gången, är det värt att överväga vilka nya saker du nyligen har lagt till i ditt hemnätverk. Molnbaserade smarta säkerhetskameror, till exempel, förbrukar en svindlande mängd uppladdningsbandbredd. Det är inte ovanligt att en enda kamera använder hundratals gigabyte bandbredd per månad. Du kan enkelt blåsa igenom ett datalock på 1 TB bara med några nya kameror.

Det framhäver en nackdel med att förlita sig på din Internetleverantörs bandbreddsrapport: Din Internetleverantör är den sista auktoriteten för hur mycket data som passerar genom ditt modem, men det är en begränsad översikt. Precis som ditt vattenbolag kan berätta för dig hur mycket vatten du använde per månad (men inte att din vattenräkning är högre för att du vattnade din gräsmatta varannan dag eller började ta nattliga bad), kan din internetleverantör inte ge dig mer insikt i din användning än så.

Ett sista problem med att använda din Internetleverantörs bandbreddsmonitor är uppdateringsfrekvensen. Hur många gånger om dagen som instrumentpanelen uppdateras kan variera från nästan realtidsuppdateringar till uppdatering en eller två gånger om dagen. Det betyder att om du tittar på instrumentpanelen för att se om du kan klämma in att ladda ner ett 70 GB-spel till din Xbox One innan faktureringsperiodens slut, kanske du inte kan lita på vad instrumentpanelen säger— var noga med att kontrollera med din internetleverantör för ytterligare insikter om hur ofta de uppdaterar ditt dataanvändningsdiagram.

Övervaka dataanvändning på routernivå

Konsumentroutrar brukade vara relativt anemiska i avdelningen för avancerade funktioner, men idag är det vanligt att hitta bandbreddsövervakning inbyggd direkt i din routers kontrollpanel och/eller mobilapp. Det är en av de mycket användbara men ofta förbisedda routerfunktionerna.

Populära mesh-routrar som Nest Wi-Fi och Eero låter dig kontrollera den totala bandbreddsförbrukningen och övervaka enskilda enheter i ditt nätverk. Öppna bara den medföljande smartphone-appen och titta under de allmänna internetalternativen för statistik. Du kan göra samma sak på många andra routerplattformar också. ASUS routrar har bandbreddsövervakning undangömd i “Traffic Analyzer” fliken i routerns gränssnitt. TP-Link stoppar undan det i “Systemverktyg” menyn och kallar den “Traffic Monitor.”

Bandbreddsövervakning på routernivå har betydande fördelar jämfört med den breda vy du får från din ISP:s dataanvändningsdiagram. För det första är det i realtid, så att du i det ögonblicket vet hur nära du är på att bryta igenom ditt datatak.

För det andra låter de flesta routrar dig gå ner till enhetsnivå så du kan se vad varje enhet i ditt nätverk bidrar till din totala nedladdnings- och uppladdningsbandbredd. Att göra det är exakt hur jag upptäckte att varje Nest Hub i mitt hem använder cirka 400–500 MB dagligen i passiv bakgrundsdata—routerstatistik är ett utmärkt sätt att jaga bandbreddsvampyrer.

Det finns dock en mindre nackdel med hur vissa routrar hanterar bandbreddsövervakning. Medan vissa routrar låter dig ställa in en specifik tidsram, är vissa begränsade till bara fördefinierade tillbakablicksfönster som den senaste dagen, sju dagar eller trettio dagar.

Andra låter dig använda en kalenderfunktion för att välj en specifik period. Om visningsfönstret i din routers instrumentpanel inte stämmer överens med din faktureringscykel och du inte kan justera parametrarna, är statistiken korrekt för den totala bandbreddsanvändningen men kommer inte att passa perfekt med din ISP’s redovisning av din “månatliga” använd.

Övervaka dataanvändning med en hårdvarubrandvägg

Brandvägg

De flesta människor kommer att vara väl betjänta av en kombination av att kontrollera sin ISP:s instrumentpanel och deras routers instrumentpanel. Och om du upptäcker att din routers bandbreddsövervakning är anemisk och inte uppfyller dina behov, är det förmodligen dags att uppgradera din router till ett mer sofistikerat alternativ. Du bör ändå byta ut din router vart 3-5 år, och det finns en god chans att du är försenad.

Men det finns ett alternativ för människor som vill fortsätta använda sin befintliga hårdvara men lägga till ett extra lager av nätverksövervakning och säkerhet: en dedikerad hårdvarubrandvägg. Den här metoden lägger till en fysisk enhet mellan ditt modem och ditt interna nätverk. All trafik passerar genom enheten och den kan övervaka trafik, skydda mot hot och till och med helt ta över routningsfunktionerna (som avsevärt överstiger de möjligheter och finjusteringsmöjligheter som de flesta konsumentroutrar erbjuder).

Du kan välja att köpa en dedikerad brandvägg som den populära Firewalla-plattformen. På vår systersida Review Geek har de massor av positiva saker att säga om Firewalla Gold. Fördelen med en bra hylllösning som Firewalla är att du får en enhet med ett litet fotavtryck, låg strömförbrukning och en garanti och teknisk support som förväntat.

Men om du’re villig att kavla upp ärmarna och ta ditt nätverksnörderi till nästa nivå utan kostnaden för ett premium kommersiellt brandväggshårdvarupaket, kan du förvandla en gammal dator till en brandväggsbox med programvara som pfSense eller OPNsense. Båda är polerade projekt med öppen källkod som, även om de är mycket företagsinriktade, är fritt tillgängliga för hemanvändare att köra på sin egen hårdvara.

En dedikerad hårdvarubrandvägg (off-the-shelf eller gör-det-själv) är mycket mer arbete än att använda de grundläggande funktionerna i en konsumentrouter, men du får ett omfattande bandbreddsövervaknings- och hanteringsverktyg med detaljrikedom och flexibilitet för din ansträngning.

Övervaka dataanvändning per enhet

Historiskt sett har många människor övervakat dataanvändning på enhetsnivå, i första hand sina persondatorer. Detta var vettigt när det inte fanns några smarta TV-apparater, smarta hemenheter, spelkonsoler som hämtade speluppdateringar för flera spelningar och så vidare.

Vad du gjorde på din PC—eller samlingen av datorer i ditt hem—var troligen hela din bandbreddsanvändning. På grund av den förändringen är det inte särskilt användbart att uteslutande övervaka din PC längre om du inte fortfarande lever en nästan offline tillvaro, förutom din PC.

För flera år sedan rekommenderade vi tidigare anslutnings- och bandbreddsövervakningsverktyg GlassWire och NetWorx. De är fortfarande användbara om du utför djupgående kriminaltekniska arbeten på din dator för att avgöra vilka olika appar som är aktuella. Men med tanke på hur många routrar som stöder nätverksomfattande och enhet-för-enhet-övervakning, är det inte värt besväret att köra apparna på din dator om du inte vill ha de andra funktionerna. Även om båda tidigare var gratis för personligt bruk, kräver GlassWires flerdagarsövervakningsfunktion ett månadsabonnemang på $2,99, och NetWorx har nu en engångsavgift på $25.

Utöver datorer kommer du inte att hitta bandbreddsskärmar inbyggda i enheter du använder i ditt hem, som smarta skärmar, smarta TV-apparater eller streamingenheter som din Apple TV eller Roku. I ett modernt hushåll måste bandbreddsövervakning utföras på routernivå för att skapa en korrekt och sammanhållen bild av vad som händer med den totala nedladdnings- och uppladdningsbandbredden i ditt hem.

The Best Wi-Fi Routers of 2023 Best Wi-Fi Router Overall ASUS AX6000 (RT-AX88U) Buy at Amazon Best Budget Router TP-Link Archer AX3000 (AX50) Buy at Amazon Bästa billiga routern TP-Link Archer A8 Köp på Amazon Bästa spelroutern ASUS GT-AX11000 Tri-Band Router Köp på Amazon Bästa Mesh Wi-Fi-router ASUS ZenWiFi AX6600 (XT8) (2-pack) Köp på Amazon Bästa Budget Mesh Router TP-Link Deco X20 Köp på Amazon Bästa modemrouterkombination NETGEAR Nighthawk CAX80 Köp på Amazon Bästa VPN-router ExpressVPN Aircove Köp på Amazon Beat Travel Router TP-Link AC750 Köp på Amazon Bästa Wi-Fi 6E-router ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 Handla nu LÄS NÄSTA

  • › 6 anledningar till att du kanske vill hålla fast vid 1080p
  • › Vad du ska göra när ditt PC-spel fördröjer
  • › Få $200 gratis mat genom att registrera dig för Verizon’s Fiber Internet
  • › Hur lång tid tar det egentligen att blåsa igenom ett datalock på 1 TB?
  • › Så här övervakar du din nätverksanvändning i Windows 10
  • › Vad är VoIP? Röst över IP-samtal förklaras
  • › Förbise inte dessa 10 användbara Wi-Fi-routerfunktioner
  • › Orolig för batteritid för handhållen speldator? Köp bara en Powerbank