Home Dutch Hoe u uw internetbandbreedtegebruik kunt controleren en overschrijding van datalimieten kunt voorkomen

Hoe u uw internetbandbreedtegebruik kunt controleren en overschrijding van datalimieten kunt voorkomen

0
Jason Fitzpatrick/How-To Geek

De beste manier om internetbandbreedtegebruik te controleren, is op routerniveau om het bandbreedtegebruik van alle apparaten in uw huishouden bij te houden. U kunt ook de website van uw ISP raadplegen om het totale bandbreedtegebruik te zien. Bandbreedtebewaking is van cruciaal belang om ISP-datalimieten en overschrijdingskosten te vermijden.

Op een dag zullen we misschien allemaal multi-gigabitverbindingen hebben zonder dat datalimieten in zicht zijn, maar veel mensen moeten nog steeds hun bandbreedtegebruik in de gaten houden en elke gigabyte budgetteren . Hier leest u hoe u uw bandbreedte kunt controleren om extra kosten te voorkomen.

Inhoudsopgave

< p>Waarom uw internetbandbreedte controleren?
Hoe u uw internetbandbreedtegebruik controleren
Controleer het dashboard van uw ISP
Bewaak het gegevensgebruik op routerniveau
Bewaak het gegevensgebruik met een hardwarefirewall
Bewaak het gegevensgebruik per apparaat

Waarom uw internetbandbreedte controleren?

De meest urgente en praktische reden om uw bandbreedte te controleren, is om te hoge kosten te vermijden. Hoewel sommige internetproviders (ISP's) zijn overgestapt op onbeperkte data voor sommige of al hun internetabonnementsniveaus, zijn er nog steeds genoeg providers met datalimieten.

Datalimieten in het bereik van 1 TB tot 1,25 TB zijn standaard bij grote kabel- en glasvezelaanbieders. Veel kleinere aanbieders en aanbieders met budgetplannen hebben echter meer bescheiden limieten. Buckeye Broadband, een regionale provider uit Ohio, heeft bijvoorbeeld een limiet van 250 GB op zijn lagere breedbandpakketten. En satellietproviders zoals HughesNet en Viasat hebben datalimieten van 500 GB of minder.

Voor terrestrische providers bedragen de extra kosten doorgaans ongeveer $ 10 per extra blok van 50 GB. Satellietproviders brengen doorgaans geen extra kosten in rekening, maar beperken uw bandbreedtesnelheden tot 1-2 Mbps (of minder). Dus als je wilt voorkomen dat je extra kosten moet betalen (of last hebt van supertraag internet) omdat je een enorme game-update hebt gedownload of wat 4K-streamingvideo's hebt gebinged, is het de moeite waard om je gebruik bij te houden.

Het vermijden van kosten is echter niet de enige reden om uw bandbreedte bij te houden. Het is ook handig om uw bandbreedteverbruik te controleren om te zien wat er rond uw thuisnetwerk gebeurt. Als u geen zware gebruiker bent, maar routinematig uw datalimiet haalt of overschrijdt, moet u onderzoeken waarom. Misschien is een computer of apparaat in uw netwerk geïnfecteerd met malware. Misschien werkt je kind eraan om de Torrent King of the Midwest te worden. Of misschien heeft je buurman besloten dat hij of zij niet voor internet hoefde te betalen door gratis op je wifi-netwerk te laden. Zo ja, dan kun je ze als volgt van je wifi-netwerk afzetten.

Tot slot, misschien ben je gewoon nieuwsgierig. Het is een betovering geweest sinds ik me zorgen moest maken over datalimieten, en mijn netwerk is goed afgesloten, dus er is geen sprake van freeloading in de buurt. Maar als je een bepaald soort nerd bent (en dat ben ik!), is het leuk om het gordijn open te trekken en te zien wat er gebeurt. Omdat je niet echt de nerd-droom van het thuisnetwerk leeft als je je niet kunt verdiepen in de gebruiksstatistieken van de service en zegt: “Huh, ik denk dat we Amazon Prime Video meer gebruiken dan ik dacht.” ;

Hoe u uw internetbandbreedtegebruik kunt controleren

Er zijn meerdere manieren om uw internetbandbreedtegebruik te controleren. Laten we naar elke methode kijken om u te helpen bij het selecteren van de beste monitoringmethode voor uw behoeften.

Controleer het dashboard van uw ISP

De eenvoudigste manier om te zien hoeveel bandbreedte u in een betalingscyclus heeft gebruikt, is door in te loggen op het online accountsysteem van uw internetprovider en het gebruikersdashboard te controleren. Sommige providers, zoals AT&T, splitsen uw gebruik op in upload-, download- en totale gebruiksstatistieken. Anderen, zoals Comcast, laten u alleen het totale totale gebruik zien.

Dat is een onderscheid dat het vermelden waard is. Zonder dat veel mensen het weten, telt uw upload mee voor uw totale bandbreedtelimiet. Dus als je dit artikel hebt gevonden op zoek naar meer informatie over bandbreedtebewaking nadat je voor de eerste keer bent opgescheept met extra kosten, is het de moeite waard om te overwegen welke nieuwe dingen je onlangs aan je thuisnetwerk hebt toegevoegd. Op de cloud gebaseerde slimme beveiligingscamera's verbruiken bijvoorbeeld een duizelingwekkende hoeveelheid uploadbandbreedte. Het is niet ongebruikelijk dat een enkele camera honderden gigabytes aan bandbreedte per maand gebruikt. Met een paar nieuwe camera's kun je gemakkelijk een datalimiet van 1 TB doorbreken.

Dat benadrukt een nadeel van het vertrouwen op het bandbreedterapport van uw ISP: hoewel uw ISP de uiteindelijke autoriteit is over hoeveel gegevens er door uw modem gaan, is het een beperkt overzicht. Net zoals je waterbedrijf je kan vertellen hoeveel water je per maand hebt gebruikt (maar niet dat je waterrekening hoger is omdat je je gazon om de dag hebt bewaterd of 's nachts een bad hebt genomen), kan je internetprovider je niet meer geven inzicht in uw verbruik dan dat.

Een laatste probleem met het gebruik van de bandbreedtemonitor van uw ISP is de updatefrequentie. Het aantal keren per dag dat het dashboard wordt bijgewerkt, kan variëren van bijna realtime verversingen tot een of twee keer per dag bijwerken. Dat betekent dat als je naar het dashboard kijkt om te zien of je een game van 70 GB naar je Xbox One kunt downloaden voor het einde van de factureringsperiode, je misschien niet kunt vertrouwen wat het dashboard zegt. zorg ervoor dat u contact opneemt met uw ISP voor aanvullende inzichten in hoe vaak zij uw gegevensgebruikstabel bijwerken.

Bewaak het gegevensgebruik op routerniveau

Consumentenrouters waren vroeger relatief zwak op de afdeling geavanceerde functies, maar tegenwoordig is het gebruikelijk om bandbreedtebewaking ingebouwd te vinden in het configuratiescherm en/of de mobiele app van uw router. Het is een van die erg handige maar vaak over het hoofd geziene routerfuncties.

Met populaire mesh-routers zoals Nest Wi-Fi en Eero kun je het totale bandbreedteverbruik controleren en individuele apparaten in je netwerk bewaken. Open gewoon de bijbehorende smartphone-app en kijk onder de algemene internetopties voor statistieken. U kunt hetzelfde doen op veel andere routerplatforms. ASUS-routers hebben bandbreedtebewaking weggestopt in de “Traffic Analyzer” tabblad van de routerinterface. TP-Link stopt het weg in de “Systeemtools” menu en noemt het “Traffic Monitor.”

Bandbreedtebewaking op routerniveau heeft aanzienlijke voordelen ten opzichte van de brede weergave die u krijgt van de gegevensgebruiksgrafieken van uw ISP. Ten eerste is het real-time, zodat u op dat moment weet hoe dicht u bij het doorbreken van uw datalimiet bent.

Ten tweede kunt u met de meeste routers inzoomen op apparaatniveau, zodat u kunt zien wat elk apparaat in uw netwerk bijdraagt ​​aan uw totale download- en uploadbandbreedte. Dit is precies hoe ik ontdekte dat elke Nest Hub in mijn huis dagelijks ongeveer 400-500 MB aan passieve achtergrondgegevens gebruikt. Routerstatistieken zijn een geweldige manier om bandbreedtevampiers op te sporen.

Er is echter een klein nadeel aan de manier waarop sommige routers omgaan met bandbreedtebewaking. Hoewel u bij sommige routers een specifiek tijdsbestek kunt instellen, zijn sommige beperkt tot alleen vooraf gespecificeerde terugkijkvensters, zoals de laatste dag, zeven dagen of dertig dagen.

Bij andere kunt u een kalenderfunctie gebruiken om selecteer een bepaalde periode. Als het weergavevenster in het dashboard van uw router niet overeenkomt met uw factureringscyclus en u de parameters niet kunt aanpassen, zijn de statistieken nauwkeurig voor het totale bandbreedtegebruik, maar komen ze niet perfect overeen met uw ISP's boekhouding van uw “maandelijkse” gebruiken.

Gegevensgebruik bewaken met een hardwarefirewall

Firewalla

De meeste mensen zullen goed bediend worden door een combinatie van het controleren van het dashboard van hun ISP en het dashboard van hun router. En als u merkt dat de bandbreedtebewaking van uw router gebrekkig is en niet aan uw behoeften voldoet, is het waarschijnlijk tijd om uw router te upgraden naar een meer geavanceerde optie. U zou uw router sowieso elke 3-5 jaar moeten vervangen, en de kans is groot dat u al lang had moeten wachten.

Maar er is een alternatieve optie voor mensen die hun bestaande hardware willen blijven gebruiken, maar een extra laag netwerkbewaking en beveiliging willen toevoegen: een speciale hardwarefirewall. Deze methode voegt een fysiek apparaat toe tussen uw modem en uw interne netwerk. Al het verkeer gaat door het apparaat en het kan het verkeer monitoren, beschermen tegen bedreigingen en zelfs de routeringsfuncties volledig overnemen (veel meer dan de mogelijkheden en fijnafstemmingsopties die de meeste consumentenrouters bieden).

U kunt ervoor kiezen om een ​​speciale firewall aan te schaffen, zoals het populaire Firewalla-platform. Bij onze zustersite Review Geek hebben ze veel positieve dingen te zeggen over Firewalla Gold. Het voordeel van een mooie kant-en-klare oplossing als Firewalla is dat u een apparaat krijgt met een kleine voetafdruk, een laag stroomverbruik en een garantie en technische ondersteuning zoals verwacht.

Maar als u bereid om de handen uit de mouwen te steken en uw netwerknerditeit naar een hoger niveau te tillen zonder de kosten van een premium commerciële firewallhardwarebundel, kunt u een oude computer in een firewallkast veranderen met behulp van software zoals pfSense of OPNsense. Beide zijn opgepoetste open-sourceprojecten die, hoewel zeer sterk op ondernemingen gericht, vrij beschikbaar zijn voor thuisgebruikers om op hun eigen hardware te draaien.

Een speciale hardwarefirewall (kant-en-klaar of doe-het-zelf) is veel meer werk dan het gebruik van de basisfuncties in een consumentenrouter, maar u krijgt een uitgebreide bandbreedtebewakings- en beheertool met de granulariteit en flexibiliteit voor uw inspanningen.

Gegevensgebruik per apparaat bewaken

Historisch gezien hielden veel mensen het datagebruik op apparaatniveau in de gaten, voornamelijk hun pc's. Dit was logisch toen er nog geen smart-tv's, smarthome-apparaten, gameconsoles waren die game-updates voor meerdere optredens naar beneden haalden, enzovoort.

Wat u op uw pc deed – of de verzameling pc's in uw huis was hoogstwaarschijnlijk uw volledige bandbreedtegebruik. Vanwege die verschuiving is het uitsluitend monitoren van uw pc niet erg nuttig meer, tenzij u nog steeds een bijna offline bestaan ​​leidt, behalve uw pc.

Jaren geleden hebben we eerder de tools GlassWire en NetWorx voor verbindings- en bandbreedtebewaking aanbevolen. Ze zijn nog steeds nuttig als u diep forensisch werk op uw computer doet om te bepalen wat verschillende apps van plan zijn. Maar gezien het aantal routers dat netwerkbrede en apparaat-voor-apparaat monitoring ondersteunt, is het niet de moeite waard om de apps op uw computer uit te voeren, tenzij u de andere functies wilt. Bovendien, hoewel beide voorheen gratis waren voor persoonlijk gebruik, vereist de meerdaagse monitoringfunctie van GlassWire een maandelijks abonnement van $ 2,99, en heeft NetWorx nu een eenmalige licentievergoeding van $ 25.

Naast pc's zult u geen bandbreedtemonitors vinden die zijn ingebouwd in apparaten die u overal in huis gebruikt, zoals smartdisplays, smart-tv's of streaming-apparaten zoals uw Apple TV of Roku. In een modern huishouden moet de bandbreedte worden gecontroleerd op routerniveau om een ​​nauwkeurig en samenhangend beeld te krijgen van wat er gebeurt met de totale download- en uploadbandbreedte in uw huis.

The Best Wi-Fi Routers of 2023 Best Wi-Fi Router Overall ASUS AX6000 (RT-AX88U) Buy at Amazon Best Budget Router TP-Link Archer AX3000 (AX50) Buy at Amazon Beste Goedkope Router TP-Link Archer A8 Koop bij Amazon Beste Gaming Router ASUS GT-AX11000 Tri-Band Router Koop bij Amazon Beste mesh wifi-router ASUS ZenWiFi AX6600 (XT8) (2 stuks) Koop bij Amazon Beste budget mesh-router TP-Link Deco X20 Koop bij Amazon Beste modemroutercombo NETGEAR Nighthawk CAX80 Koop bij Amazon Beste VPN-router ExpressVPN Aircove Koop bij Amazon Beat Travel Router TP-Link AC750 Koop bij Amazon Beste Wi-Fi 6E-router ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 Nu winkelen LEES VOLGENDE

  • › 6 redenen waarom u misschien bij 1080p wilt blijven
  • › Wat te doen als uw pc-game vertraging oploopt
  • › Ontvang $ 200 aan gratis eten door u aan te melden voor glasvezelinternet van Verizon
  • › Hoe lang duurt het echt om door een datalimiet van 1 TB heen te blazen?
  • › Hoe u uw netwerkgebruik kunt controleren in Windows 10
  • › Wat is VoIP? Voice over IP Bellen uitgelegd
  • › Vergeet deze 10 handige Wi-Fi-routerfuncties niet
  • › Bezorgd over de levensduur van de batterij van de handheld gaming-pc? Koop gewoon een powerbank