Het geknoei met beursfondsen: 2,5 jaar na de onthulling van The Indian Express arresteert de politie van Jharkhand 2

0
55

Meer dan 2,5 jaar nadat The Indian Express melding maakte van geknoei met de fondsen die bedoeld waren voor studiebeurzen in Jharkhand, heeft de staatspolitie de eerste arrestaties verricht in het Koderma-district van Jharkhand, waarbij de beschuldigde werd geïdentificeerd als een gepensioneerde klerk en een computeroperator uit de wijk Welfare Department.

De politie van Koderma arresteerde de gepensioneerde griffier Mohammad Mobinand en computeroperator Mohammad Haider op 24 mei wegens vermeende verduistering van een beursbedrag van Rs 1,5 crore.

De Indian Express had in november 2020 een reeks onderzoeksrapporten gepubliceerd, waarin financiële onregelmatigheden aan het licht kwamen in de beursfondsen bedoeld voor minderheidsstudenten in Jharkhand. De rapportage had geleid tot een onderzoek en zorgde ervoor dat de deelstaatregering het verificatieproces versterkte, waardoor de schatkist in het boekjaar 2020-2021 ten minste Rs 50 crore bespaarde. Van 2022-23 werd de pre-matric minderheidsbeurs echter stopgezet tot klasse 8, aangezien de wet op het recht op onderwijs van 2009 de regering verplicht om elk kind gratis en verplicht basisonderwijs (klas 1 tot 8) te bieden.

p>

De politie zei dat de arrestatie in Koderma plaatsvond maanden nadat het districtsbestuur een onderzoek naar de zwendel was gestart en meer dan Rs 1,5 crore had gevonden die was verduisterd in naam van nepscholen en nepstudenten. Bronnen zeiden dat uit het eerste onderzoek bleek dat het personeel van de welzijnsafdeling een bedrag van ongeveer Rs 1,5 crore verduisterde in naam van 1.433 allochtone studenten.

Vervolgens werd een FIR geregistreerd tegen 10 scholen, waaronder de drie medewerkers, en tegen bepaalde medewerkers van het wijkbureau in Koderma. Bronnen in het district zeiden dat Rs 15 lakh werd betaald aan 144 studenten van de Child Progressive School, maar in het onderzoek werd gevonden dat de school geen geld ontving omdat geen enkele student daar studeerde. De schooldirectie beweerde valse postzegels en handtekeningen te hebben gebruikt om het geld over te hevelen.

Koderma SP Kumar Gaurav vertelde The Indian Express: “We hebben twee personen gearresteerd in de minderheidsbeursfraude nadat we een klacht hadden ontvangen van de Afdeling Welzijn. Het onderzoek wordt voortgezet.”

Lees ook

Nieuw Inhuldiging parlementsgebouw Live updates: 'Nieuw parlement heeft behoefte aan…

10 niet-BJP CM's slaan de vergadering van de Niti Aayog Council over

Nieuwe inhuldiging van het Parlement: wie komt er, wie niet – hier is de volledige…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/parliament-workers.jpg?resize=450,250" />

'Ek dum Jannat': handen die het nieuwe parlement vormden koesteren in zijn glorie een …

Terwijl de CBI ook een voorlopig onderzoek had ingesteld naar de zwendel die zich verspreidde in Bihar, Assam behalve Jharkhand, was de Jharkhand CM Hemant Soren een onderzoek gestart door het Anti-Corruption Bureau.

> © The Indian Express (P) Ltd