Govt benoemt opperrechters van vijf High Courts

0
49

Het Centrum heeft vrijdag opperrechters benoemd voor vijf hoge rechtbanken, waaronder rechter RD Dhanuka, die een vierdaagse ambtstermijn zal hebben als opperrechter van het Hooggerechtshof van Bombay. Hij gaat op 30 mei met pensioen.

Het Collegium had de benoeming van rechter Dhanuka op 19 april aanbevolen. Hij werd in 2012 benoemd tot rechter van het Hooggerechtshof van Bombay en is momenteel de op één na hoogste rechter van het Hooggerechtshof van Bombay.

Het Centrum benoemde Justitie SV Gangapurwala, momenteel de waarnemend opperrechter van het Hooggerechtshof van Bombay, tot opperrechter van het Hooggerechtshof van Madras. De benoeming komt slechts een dag na de pensionering van rechter T Raja, die meer dan zes maanden waarnemend opperrechter was van het Hooggerechtshof van Madras en Collegium's aanbeveling voor zijn overplaatsing in afwachting was.

Als de oudste rechter van het hooggerechtshof over een maand met pensioen gaat, wordt zij gewoonlijk benoemd tot opperrechter van dat hooggerechtshof. Het Collegium had rechter Dhanuka aanbevolen als opperrechter van het Hooggerechtshof van Bombay, rekening houdend met deze conventie. Rechter Dhanuka zou echter pas de hoogste rechter van het Hooggerechtshof van Bombay worden nadat rechter Gangapurwala was benoemd tot opperrechter van het Hooggerechtshof van Madras. De vertraging bij de benoeming van rechter Gangapurwala zou van invloed zijn geweest op de benoeming van rechter Dhanuka.

De regering benoemde rechter MSR Ramachandra Rao, momenteel rechter van het Hooggerechtshof van Punjab en Haryana, tot opperrechter van het Hooggerechtshof van Himachal Pradesh. Het hooggerechtshof van Justice Rao is het Hooggerechtshof van Telangana. Het centrum benoemde ook rechter SV Bhatti, momenteel een rechter van het Hooggerechtshof van Kerala, tot opperrechter van dezelfde rechtbank. Rechter Bhatti komt oorspronkelijk uit het Hooggerechtshof van Andhra Pradesh.

Het centrum heeft ook rechter Augustine George Masih, rechter van het Hooggerechtshof van Punjab en Haryana, benoemd tot opperrechter van het Hooggerechtshof van Rajasthan.

< p>De vijf benoemingen werden op 19 april aanbevolen door het Supreme Court Collegium onder leiding van de opperrechter van India D Y Chandrachud.

Advertentie

Hiermee is slechts één aanbeveling van het Collegium in behandeling bij de regering. Het Collegium had op 9 februari de benoeming aanbevolen van rechter Dhiraj Singh Thakur, momenteel rechter van het Hooggerechtshof van Bombay, voor benoeming tot opperrechter van het Hooggerechtshof van Manipur.

Lees ook

Inhuldiging nieuw parlementsgebouw Live-updates: nieuw parlementsgebouw…

10 niet-BJP CM's slaan de vergadering van de Niti Aayog Council over

Nieuwe inhuldiging van het Parlement: wie komt er, wie niet – hier is de volledige…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/05/parliament-workers.jpg?resize=450,250" />

'Ek dum Jannat': handen die het nieuwe parlement vormden koesteren in zijn glorie een …

Het Collegium had gezegd dat “gedurende een lange periode geen enkele rechter van Jammu en Kasjmir afkomst is verheven tot opperrechter van een hooggerechtshof of als rechter van het Hooggerechtshof van India', terwijl hij rechter Thakur aanbeveelt als opperrechter van het Hooggerechtshof van Manipur.

© The Indian Express (P) Ltd