G20 Indien: Kvinnliga ledare avslöjar ett utkast till papper för att möjliggöra kvinnors deltagande i högre utbildning och ledarskap

0
42

W20-MAHE Women Vice Chancellors' and Leaders' Conclave med titeln Women in Higher Education for Enabling Leadership (WHEEL) invigdes i fredags på Manipal Academy of Higher Education (MAHE) campus, Bengaluru i närvaro av över 50 kvinnor ledare från olika delar av Indien. En stadga med rekommendationer presenterades för W20 som kräver en övergång från kvinnors utveckling till utveckling som leds av kvinnor, den vision som delas av W20.

Rekommendationer fokuserade på kvinnoledd utveckling presenterades i fem teman – högre utbildning, arbetskraftsdeltagande, kompetensutveckling, omsorgsarbete och ledarskap.

Evenemanget pryddes av framstående ledare som vicekansler för TISS Prof Dr Shalini Bharat, Dr Sandhya Purecha, ordförande för W20, Dharitri Patnaik, chefskoordinator för W20, Bharati Ghosh, tidigare IPS och W20-delegat, vicekansler för MAHE Lt Gen Dr M D Venkatesh, och Prof Madhu Veeraraghavan, Pro Vice Chancellor of MAHE, Bengaluru.

W20 är den officiella G20-engagemangsgruppen fokuserad på jämställdhet. Dess primära mål är att se till att jämställdhetsaspekter integreras i G20-diskussioner och översätts till G20-ledardeklarationen som policyer och åtaganden som främjar jämställdhet och kvinnors egenmakt. MAHE är en kunskapspartner med W20.

Utkastet till dokumentet om WHEEL fokuserar på att främja datainsamling och transparens angående kvinnors tillgång till högre utbildning, avhopp, kompetensutveckling bland annat väsentligt för egenmakt. Tidningen rekommenderar också G20 att anstränga sig för att öka andelen kvinnliga utexaminerade inom STEM med 10 procent under de kommande fem åren, särskilt i Global South-länder där andelen kvinnliga utexaminerade är avsevärt låg. Uppsatsen föreslår också att man främjar internationell rörlighet för kvinnliga forskare, forskare och studenter genom att införa minst 50 nya rörlighetssystem.

När det gäller arbetskraftsdeltagande rekommenderar uppsatsen Indien, Turkiet och Saudiarabien att anstränga sig för att förbättra deltagandet med 30 procent under de kommande fem åren. I G20-länder som Indien, Turkiet, Saudiarabien och Sydafrika är det viktigt att minska arbetslösheten för kvinnor i högre utbildning med åtminstone 15 procent under de kommande fem åren, konstaterade tidningen.

Läs även< figur class="non_premium_icon">

Invigning av det nya parlamentsbyggnaden Liveuppdateringar: Nytt parlamentsbygge…

10 icke-BJP CMs hoppa över Niti Aayog Council möte

Ny parlamentsinvigning: Vem&# 039;s deltar, vem är inte — här är hela…

'Ek dum Jannat': händer som formade det nya parlamentet solar sig i sin glans en …

Engagemangsgruppen föreslog också att antalet kvinnor skulle öka i teknikintensiva områden som traditionellt har varit mansdominerade och för att säkerställa säker och kvinnovänlig transport till skolor och arbetsplatser.

© The Indian Express (P) Ltd