Bespaart een effen zwarte achtergrondbehang echt de batterij?

0
61
Hannah Stryker/How-To Geek

Een effen zwarte achtergrond bespaart batterijstroom als je apparaat een OLED- of AMOLED-scherm heeft. Het bespaart echter niet veel stroom op een typisch apparaat. De energiebesparing komt doordat elke pixel op een OLED-scherm zijn eigen licht produceert, en als het niet oplicht (en alleen zwart is), staat het uit en verbruikt het geen stroom.

In een wereld waar je 3D-scènes in realtime kunt laten weergeven als achtergrond van je smartphone, is gewoon zwart behang niet de meest in het oog springende optie. Zwarte achtergronden kunnen de levensduur van de batterij echter verbeteren ten opzichte van gekleurd behang… of kunnen ze?

Inhoudsopgave

OLED versus LCD: het hangt af van uw Scherm
De iPhone-achtergrond zwart maken
Een effen zwarte achtergrond instellen op Android

OLED vs. LCD: het hangt af van je scherm

< p>Op veel beeldschermen, zoals het computerscherm waarop je dit artikel leest, zal het gebruik van een zwarte achtergrond je batterij niet sparen. Dat heeft te maken met het verschil tussen een OLED-scherm en een LCD-scherm.

Met een LCD-scherm maakt het niet uit welke kleur een pixel is – donkerzwart of verblindend wit – er is een achtergrondverlichting aan de achterkant van uw scherm en deze geeft constant licht af. De zwarte pixels blokkeren meer van de achtergrondverlichting, maar het licht is er nog steeds en verbruikt stroom.

Dit is echter niet van toepassing als u een apparaat gebruikt met een OLED- of AMOLED-scherm . OLED-schermen hebben geen vaste achtergrondverlichting. Elke pixel op een OLED-scherm is een “organische lichtgevende diode” die zijn eigen licht produceert. Als u dus een zwarte pixel weergeeft, licht de diode gewoon niet op.

Met andere woorden, als je een zwarte achtergrond op een OLED- of AMOLED-display gebruikt, zal je display minder licht produceren. Dit helpt batterijvermogen te besparen, maar het zal geen significant verschil maken.

Het goede nieuws is dat hoewel uw computer waarschijnlijk een LCD-scherm gebruikt, uw smartphone zeer waarschijnlijk OLED is. Veel iPhones sinds de iPhone X in 2017 zijn voorzien van OLED-schermen, en de meeste mid-range tot high-end Android-apparaten beschikken ook over OLED, vooral Samsung Galaxy-telefoons.

De iPhone-achtergrond zwart maken

Download eerst deze puur zwarte achtergrond en ga vervolgens naar Instellingen > Behang > Nieuwe achtergrond toevoegen.

Tik op de knop “Foto's” optie en selecteer de zwarte achtergrond.

Tik ten slotte op “Toevoegen” in de rechterbovenhoek en kies vervolgens “Instellen als achtergrondpaar” om de achtergrond op zowel het vergrendelscherm als het startscherm te gebruiken.

Een effen zwarte achtergrond instellen op Android

Download eerst deze puur zwarte achtergrond en ga vervolgens naar Instellingen > Behang & Stijl > Achtergrond wijzigen.

< p>Kies vervolgens de optie “Mijn foto's” of “Galerij” optie en selecteer de zwarte achtergrond.

Zorg er ten slotte voor dat u zowel het vergrendelscherm als het startscherm selecteert en bevestig de achtergrond.

< /p>

Het veranderen van de achtergrond in gewoon zwart kan een kleine hoeveelheid batterijvermogen besparen, maar er zijn veel betere manieren om grotere batterijbesparende verbeteringen aan te brengen. Bekijk onze handleidingen voor het besparen van de batterijduur op iPhones en het verbeteren van de batterijduur op Android-apparaten.

LEES VOLGENDE

  • › QLED uitgelegd: wat is precies een “Quantum Dot” TV?
  • › Hoe de donkere modus de levensduur van de batterij op OLED-telefoons kan verlengen
  • › De nieuwe interface van Firefox Quantum aanpassen
  • › De nieuwe Swift Edge 16-laptop van Acer is dun en heeft Wi-Fi 7
  • › Bezorgd over de levensduur van de batterij van de handheld gaming-pc? Koop gewoon een powerbank
  • › 5 Google Maps-zwendel (en hoe u ze kunt vermijden)
  • › 1080p versus 1440p versus 4K-monitoren: hoe groot is het verschil?
  • › Is een VPN de moeite waard om voor te betalen?