Bendes van Gorakhpur, kastenoorlogen en het maken van UP Gangsters Act, 1986

0
53

In de jaren '70 en '80 ging een hele reeks politieke leiders die deel hadden uitgemaakt van de vrijheidsstrijd met pensioen – en een nieuwe generatie politici stond op, van wie velen vastbesloten waren alle mogelijke middelen te gebruiken om op te klimmen – uit kaste identiteit tot spierflexibiliteit tot geldmacht. In het oosten van Uttar Pradesh waren dat de jaren waarin de samenleving en het openbare leven aanzienlijk werden gedomineerd en gepolariseerd door rivaliserende Brahmin- en Thakur-kampen.

In de Gorakhpur-regio waren toen twee gangster-politici die de gezichten waren van deze veranderingen die de politiek van de UP op hun kop zetten: Harishankar Tiwari, voormalig UP-minister die onlangs is overleden, en Virendra Pratap Shahi, een tweevoudige MLA die werd vermoord in 1997 in Lucknow. Terwijl Tiwari politiek begon vanaf zijn studententijd op de campus van Gorakhpur University (nu hernoemd naar Deendayal Upadhyay), waren ze allebei bekende criminelen voordat ze zich bij de politiek voegden.

Tijdens hun eerste jaren in het openbare leven werden ze bezocht door leiders van hun kaste, ook toen ze later zelf gevestigde politici werden. Het was de bendeoorlog tussen de groepen van deze twee sterke mannen die leidde tot de moord op hun enkele tientallen leden en de toenmalige eerste minister van het Congres, Vir Bahadur Singh, ertoe bracht om begin 1986 de Uttar Pradesh Gangsters and Anti-Social Activities (Prevention) -verordening in te dienen.

Deze wet bevat een voorziening voor “beslag” op goederen, ongeacht of de rechtbank kennis heeft genomen van het strafbare feit tegen dergelijke eigenaars “als de districtsmagistraat reden heeft om aan te nemen dat een eigendom, hetzij roerend of onroerend, in het bezit van een persoon is overgenomen door een gangster als gevolg van het plegen van een strafbaar feit onder deze wet”.

Harishankar Tiwari en Virendra Pratap Shahi begonnen hun vete voor het controleren van overheidscontracten, hielpen politici en grepen hun hulp aan , en werden begin jaren tachtig politici in hun eigen rechten.

Lees ook | De Ansaris van Ghazipur: de andere gangster-politicusfamilie in het vizier van Yogi

Terwijl Vir Bahadur Singh, die toen minister van irrigatie was, Shahi steunde, steunde een andere minister Sripati Mishra en ex-CM Kamalapati Tripathi Tiwari. Zowel Singh als Mishra namen het later over als de UP CM's.

De confrontatie tussen Tiwari en Shahi breidde zich uit van UP-districten als Deoria, Gorakhpur, Basti, Ballia, Azamgarh, Gonda en Behraich naar de hoofdstad Lucknow , overslaand naar regio's die grenzen aan Nepal en zelfs naar delen van Bihar.

Advertentie

Santosh Bhartiya, een journalist die in die periode uitgebreid verslag deed van UP voor Ravivar, heeft verschillende rapporten over deze bendeoorlog gepubliceerd, die suggereren dat er enkele tientallen mensen om het leven zijn gekomen.

Lees ook | Moradabad was UP's eerste grote rel na 1947; de rest heb je eerder gehoord

In een gesprek met The Indian Express herinnert Bhartiya zich: “Deze beide (Tiwari en Shahi) waren zeer wrede criminelen en alle politici en aannemers in de regio Gorakhpur waren in twee groepen verdeeld, de ene geleid door Tiwari en de andere door Shahi. Bijna tien jaar lang was er een oorlog tussen hun bendes, waarbij hun mannen werden vermoord, maar de twee stonden erom bekend iedereen te helpen die hen benaderde. Sripati Mishra en Vir Bahadur Singh hadden geen economische belangen, maar beschermden die in de jaren dat de politiek scherp verdeeld was langs kastenlijnen. Tot op zekere hoogte was Mahant Avaidyanath ook bij Shahi.

Bhartiya schrijft dat op een gegeven moment in het begin van de jaren tachtig ten minste 30 UP MLA's Tiwari's sympathisanten waren, terwijl ongeveer 10 MLA's tot Shahi's donateurs behoorden.

Advertentie

Nadat ze hun greep hadden gevestigd op de misdaadwereld en op overheidscontracten, gingen ze ook hun geluk beproeven in de politiek. Na een keer tevergeefs te hebben gestreden voor de Wetgevende Raad, werd Tiwari in 1985 voor het eerst gekozen in de UP Assembly als een onafhankelijke kandidaat vanuit de Chillupar-zetel toen hij in de gevangenis zat. Shahi, aan de andere kant, werd verkozen als een onafhankelijke MLA in een bypoll van Lakshmipur in het district Maharajganj in 1981, nadat hij in 1974 werd verslagen vanuit de Basti-zetel.

In 1989, 1991 en 1993 won Tiwari als genomineerde voor het congres en in 1996 op het ticket van het congres (Tiwari). Shahi won ook in 1985 van Lakshmipur. Hij werd op 31 maart 1997 in Lucknow gedood door Shriprakash Shukla (een scherpschutter, ooit heel dicht bij Tiwari, die op 22 september 1998 in Ghaziabad werd gedood tijdens een ontmoeting met de UP-politie).

Vir Bahadur Singh werd de CM op 24 september 1985. Hij kwam ook uit Gorakhpur, en zijn ervaring uit de eerste hand in de regio zou ertoe hebben geleid dat zijn regering de Uttar Pradesh Gangsters and Anti-Social Activities (Prevention) verordening afkondigde in Januari 1986, dat vervolgens werd aangenomen door de Algemene Vergadering en de Wetgevende Raad, waarbij de wet nog steeds op grote schaal wordt gebruikt door de deelstaatregering.

Tijdens de CM-periode van Vir Bahadur waren zowel Tiwari als Shahi lid van dezelfde Vergadering. Maar te midden van een groeiende band tussen misdaad en politiek, wendden verschillende mensen met een criminele achtergrond zich tot de politiek.

In 1989 werd DP Yadav gekozen uit Bulandshahr en werd hij beëdigd als staatsminister in de door Mulayam Singh Yadav geleide regering van Janata Dal. In 1991 werd Madan Bhaiya gekozen als een onafhankelijke MLA uit het kiesdistrict Khekra – en dat terwijl hij ver weg in Sitapur in de gevangenis zat. In 1989 werd Atiq Ahmed – die vorige maand samen met zijn broer Ashraf Ahmed live op tv werd neergeschoten in politiehechtenis in een ziekenhuiscomplex in Prayagraj – ook uit Allahabad West gekozen als een onafhankelijke kandidaat.

Advertentie Lees ook hier | Het JP-sjabloon en de plannen van de oppositie voor 2024: de blijvende relevantie van de Lok Nayak

In feite gaven alle partijen toen kaartjes aan sterke mannen die zich verspreidden over de wereld van misdaad en politiek. Toen de door Kalyan Singh geleide BJP-regering in 1991 echter aan de macht kwam, arresteerde ze verschillende van dergelijke MLA's. Minstens vier van hen – Harishankar Tiwari, Atiq Ahmed, Madan Bhaiya en DP Yadav – zaten ooit in de gevangenis. De regering van Kalyan werd echter op 6 december 1992 ontslagen na de sloop van de Babri Masjid, waarbij zijn uitgesproken poging om de band tussen politici en criminelen te doorbreken in de steek werd gelaten.

Deze krachtpatsers-politici die in staat waren om zichzelf vanwege de steun van hun kaste-groepen en verschillende leiders, die later ook profiteerden van de dwang van de coalitiepolitiek.

Advertentie

Nadat de regeringscoalitie van de BSP-BJP in oktober 1997 instortte, werd de door Kalyan Singh geleide BJP-regering gered met de hulp van leiders zoals Harishankar Tiwari, die werd ingewijd als minister van wetenschap en technologie. Hij bleef in de regeringen van Ram Prakash Gupta en Rajnath Singh als textielminister. Later diende hij onder de dispensatie van Mayawati en ook onder de regering van Mulayam Singh. In 2007 werd Tiwari verslagen door Rajesh Tripathi van de BSP en bij de verkiezingen van 2012 zakte hij naar de derde plaats.

Lees ook

Uitbreiding Karnataka-kast voltooid: Vandaag worden 24 ministers beëdigd

Team Siddaramaiah: 9 first-timers onder 24 nieuwe keuzes als congreskabinet …

In gemeenschappelijk belang met Kejriwal, vraagt ​​KCR Modi om verordening in te trekken: 'Het r…