2018 Alwar lynsjing: Retten sier at slike hendelser angriper grunnlovens sjel

0
60

I sin dom i 2018 Rakbar Khan lynsj-saken sa rettsretten i Alwar at ingen religion tillater vold eller hat i sitt navn, og at slike hendelser i en sekulær nasjon angriper sjelen til Indisk grunnlov.

Retten har også anbefalt en avdelingsundersøkelse mot assisterende underinspektør Mohan Singh angående forsinkelsen med å ta Rakbar til sykehuset etter at han ble overfalt av en mobb i Alwars Lalwandi natt til 20. juli. og 21, 2018 ved mistanke om storfesmugling.

Ytterligere distrikts- og sesjonsdommer Sunil Kumar Goyal hadde torsdag dømt fire menn til syv års fengsel og frikjent lokal VHP-leder Naval Kishore i saken.

Les også | Rakbar Khan lynsjing i 2018: Alwar-domstolen dømmer 4 menn til 7 års fengsel, 1 frikjent

«Under dekke av religion tok tiltalte loven i egne hender og forsøkte å iverksette tiltak mot kusmuglere. Ingen religion tillater spredning av religiøs vold eller hat … Slike ulovlige aktiviteter i en sekulær nasjon som India skader (eller sårer) sjelen til den indiske grunnloven alvorlig. Hvis en myk tilnærming blir tatt i bruk i slike saker som har en utbredt effekt på samfunnet, så er det en sterk mulighet for at det kan sende et negativt budskap i samfunnet, sa dommeren i sin ordre. Ordren sa også at “selv om kyrne ble tatt til slakting, hadde den siktede ingen rett til å ta loven i egne hender og angripe noen”.

Rettens uttalelse står imidlertid i kontrast til uttalelsene til både de spesielle statsadvokatene (SPP) i saken, Ashok Sharma og Nasir Ali Naqvi, som sa at straffekvantumet var utilstrekkelig med tanke på alvorlighetsgraden av forbrytelsen og at de ville anbefale en klage.

Les også | «Regjeringen er ikke interessert i å bestride saken»: Rakbar Khan lynsj-sak SPP kritiserer Ashok Gehlot-regjeringen

Mens fire ble dømt under IPC 304 (straff for straffbart drap som ikke utgjør drap) og 341 (urettmessig tilbakeholdenhet), sa Naqvi at de også burde blitt dømt under 302 (drap). Med henvisning til dommen avsagt av daværende sjefsjef i India Dipak Misra i Tehseen S Poonawalla mot Union of India-saken om moblynsjing, sa Naqvi at selv under IPC 304 burde de domfelte ha blitt tildelt maksimalstraff på livsvarig fengsel.

Rettskjennelsen sa at “hadde siktede hatt en bestemt intensjon om å drap, kunne de ha myrdet Rakbar alias Akbar på selve stedet … men siktede hjalp til med å ta ham (Rakbar) fra hendelsesstedet til politijeepen, vaske gjørmen fra kroppen hans, bytte klær, og til og med hjalp til med å ta ham fra politistasjonen til sykehuset, noe som indikerer at deres intensjon ikke var å myrde Rakbar.» I tillegg ville de ikke ha bedt Naval Kishore om å informere politiet, heter det i ordren.

Annonse

Rettskjennelsen slo også fast at tiltalte ikke kjente Rakbar på forhånd, ikke hadde noe fiendskap med ham, og at de bare brukte «vanlige våpen som en kjepp». Siden de var assosiert med Gau Raksha Dal, ble de overbegeistret og tok loven i egne hender for å forhindre kuslakting og angrep Rakbar.»

Rakbar, 31, fraktet kyr til fots sammen med Aslam Khan, 32, da de ble stoppet av en mobb på Lalwandi, under Ramgarh politistasjon, i Alwar, mistenkt for storfesmugling. Mens Rakbar ble alvorlig overfalt og ga etter for skadene noen timer senere, klarte Aslam å rømme. De var på vei til landsbyen Kolgaon i Haryana, rundt et dusin kilometer fra Lalwandi.

I stedet for å ta Rakbar direkte til et sykehus, brukte politiet rundt 20-25 minutter på å søke etter Aslam, og tok deretter Rakbar til sykehuset. politistasjon – de stoppet også for te på vei til stasjonen – og dro deretter for å slippe av kyrne på en gaushala.

Annonse

Retten gikk i sin ordre tungt ned på ASI Mohan Singh og sa at han “fullstendig mislyktes i å utføre sin plikt og handlet på en uansvarlig og uaktsom måte. Derfor er det viktig at det iverksettes tiltak mot ham. Retten la imidlertid til at det ikke kunne sies at Rakbars liv absolutt ville blitt reddet hvis han hadde blitt ført til sykehus umiddelbart. “Men det var nødvendig for Mohan Singh å prøve å redde Rakbars liv og få ham behandlet,” heter det i ordren.

Etter hendelsen mottok politiet en telefon angående den fra Naval Kishore klokken 12.41. De ankom stedet klokken 01.30, men da Rakbar ble fraktet til sykehus var klokken 03.55. Forsinkelsen skjedde til tross for at det har vært et helsesenter bare fire kilometer fra stedet for hendelsen.

På Naval Kishore, som ble frikjent av retten, sa ordren at selv om Aslam har identifisert Naval Kishore, var hans uttalelser “upålitelige”. Den sa at så snart angrepet begynte, “flyktet Aslam fra stedet. Det var nattetid, mørkt og regnet”. Dessuten sa retten at Kishore opprinnelig ble gjort til vitne av politiet under CrCP 161, og det er derfor en mulighet for at Aslam kan ha sett ham før identitetsparaden.

Les også | Alwar lynsjing: Bevis tyder på at det var forvaringsdød, sier Rajasthans innenriksminister

“Dessuten sa ingen at Naval Kishores klær var gjørmete, selv om stedet var gjørmete og det regnet, og hadde han overfalt, da også klærne hans. ville ha vært gjørmete,» sa ordren.

Les også

Innvielse av det nye parlamentsbygningen direkte Oppdateringer: Nytt parlamentsbygg…

10 ikke-BJP CM-er hopper over Niti Aayog Council-møte

Innsettelse av nytt parlament: Hvem deltar, hvem er ikke – her er hele…

'Ek dum Jannat': hender som støpte det nye parlamentet soler seg i sin herlighet … < p>Advokaten til den siktede hadde også presset på teorien om at Rakbar ble overfalt i politiets varetekt og døde på grunn av det, men retten sa at det ikke var noen bevis som pekte på dette.

© The Indian Express (P) Ltd.